Artikel top billede

Et af de første billeder af den nye Gphone med navnet Nexus One. Foto: BGR.

Google kopierer kendt Microsoft-trick med Gphone

Danske teleanalytikere peger på, at Google ikke kaster sig hovedløst ind på hardware-markedet med sin nye telefon. Meningen med telefonen er at presse Android-partnerne, hævder de.

Da søgegiganten Google i weekenden holdt en intern fest, blev der delt spritnye telefoner ud til medarbejderne.

Telefonen med navnet Nexus One anses for at være Googles første skridt i retning af, at søgeselskabet for alvor træder ind på hardware-markedet med en telefon, der er produceret af samarbejdspartneren HTC.

Dermed skulle et par års sejlivede rygter om en Gphone være en realitet.

Google kalder selv mobilen for "hundemad" fra det engelske udtryk "eating your own dog food" (som betyder at tage sin egen medicin) og vil proppe en Android 2.1-platform ind i telefonen, som endnu ikke er sluppet løs til resten af Open Handset-alliancen.

Rygterne går desuden på, at Google-telefonen blive baseret på den lynende hurtige Snapdragon-processor, får en berørings-følsom OLED-skærm, og at den er tyndere end en iPhone.

Nexus One vil desuden sandsynligvis blive solgt direkte til kunderne uden om operatørerne og uden om diverse tilskud, hvilket givetvis vil hæve prisen på den længe ventede Gphone.

Google er ikke hardware-producent

Ifølge to danske teleanalytikere er Google ikke sprunget ud som hardware-leverandør, selv om flere medarbejdere hos søgegiganten har fået lov til at lege med den spritnye mobiltelefon.

"Jeg har svært ved at tro på, at Google søger en sund forretning på hardware-markedet," siger teleanalytiker Brian Troelsen fra IDC.

Og hans kollega John Strand fra Strand Consult pakker det endnu mindre ind.

"Google er i gang med at lave en kopi af et gammelkendt Microsoft-trick med at sælge en telefon for i virkeligheden at sælge sine applikationer og services. Microsoft gjorde det med PDA'er og sin SPV-telefon, der oven i købet også blev produceret af HTC," siger John Strand.

Han forklarer udviklingen med, at Google - trods rygter om 50 nye Android-telefoner til næste år - er interesseret i at hæve standarden for, hvor god en Android-telefon kan være på nuværende tidspunkt.

Google er parasitten i mobilverdenen

"Det, som Google har gang i, er ikke en hardware-satsning, men et hardware-praleri rettet mod resten af Android-producenterne for at tvinge dem op i et højere gear," lyder vurderingen fra John Strand.

"Bortset fra HTC er Android blevet de små og fattige producenters foretrukne mobilstyresystem. Derfor vil Google hæve overliggeren for mobilproduktionen," fortsætter han.

Mobilverdenens største parasit

I lighed med producenterne mener John Strand også, at Google vil presse operatørerne ved at sælge sin telefon direkte til kunderne på nettet.

Han peger på det måske mest tydelige eksempel på at spille med musklerne over for en operatør, da Google for to år siden bød 24 milliarder kroner på dele af det amerikanske frekvensbånd.

Søgeselskabet tabte godt nok auktionen, men fik presset prisen op for Verizon og ikke mindst lirket det amerikanske svar på IT- og Telestyrelsen så meget op, at 700 Mhz-frekvensbåndet, som er velegnet til mobilt bredbånd over lange distancer, skulle fungere som et åbent netværk.

"Google taler altid om, at netværkene skal være åbne. Det er fordi, selskabet er interesseret i komme ud til brugerne med applikationer som Gmail og søgemaskinen, som Google sørger for kan køre på samtlige platforme i alle telefoner," siger John Strand.

"Set fra operatørernes synspunkt er Google mobilverdenens største parasit. Google vil nemlig have operatørerne til at åbne deres netværk for derefter selv at komme med sine applikationer," lyder det fra John Strand.

Flere mobiler end pc'er

Brian Troelsen fra IDC fæstner sig ved, at Google øjner et kæmpemæssigt potentiale på mobilmarkedet.

"Der er tre gange flere mobiltelefoner i verden sammenlignet med antal pc'er. Og der kommer hele tiden flere mobiltelefoner, så selvfølgelig er det et attraktivt marked med helt nye kundegrupper," siger Brian Troelsen.

Han peger især på de såkaldte Bric-lande, der tæller Brasilien, Rusland, Indien og Kina, som interessante mobillande for et selskab som Google, fordi de har relativt gode mobilnetværk.

Google ønsker ikke at kommentere på mobiltelefon-historien, men henviser i stedet til sin mobilblog.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere


Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere