"Vi har øvet os op til COP15. Vi har set energibevidste it-indkøb, men vi er først lige begyndt," siger Henrik Egede, som er vicedirektør i interesseorganisationen IT-Branchen.
Hans organisation har de seneste to år været involveret i finde og promovere it-danmarks grønne løsninger, og i aften lægger IT-Branchen lokaler til en paneldebat mellem en række af verdens førende it-virksomheders internationale klima-strateger.
Panelet består af klimastrateger fra Cisco, Dell, Fujitsu, HP, Intel Konica Minolta og Microsoft.
"Det er et unik arrangement, og vi håber på en massiv, international pressedækning, når deltagerne diskuterer, hvad informations- og kommunikationsteknologi kan gøre for at spare energi og skabe bæredygtig vækst," siger Henrik Egede.
Byggeri, bolig og transport
IT-Branchen ser tre hovedlinier inden for klima-it, der vil slå kraftigt igennem de nærmeste år.
It-løsninger vil slå bredt igennem inden for byggeri, bolig og transport. Og de nye arbejdsformer og samarbejdsformer vil få betydning for alle.
"Vi kun set en flig af det, men det kommer til at berøre os alle sammen. Det er en kulturændring, som vi alle er i gang med. For eksempel vil meget transport blive helt elimineret, når brugen af videomøder og telepresence-systemer for alvor slår igennem," mener Henrik Egede.
Inden for energieffektiv styring af private hjem, som eksperter er enige om, er en af de tungeste og lavest hængende frugter at plukke, savner vi stadig nogle plug-and-play-løsninger, som almindelige mennesker, uden ekspert-viden, kan købe og installere selv, mener han.
"Man har indtil videre mere eller mindre skullet være ingeniør for at få den type løsninger til at spille hjemme hos sig selv. Men jeg er overbevist om, at vi i løbet af 2010 vil kunne købe løsninger, der skaber et intelligent overblik over energiforbruget i boligen," forudser Henrik Egede.
Den grønne videnbank
IT-Branchen oprettede for halvandet år siden en grøn it-videnbank på nettet, hvor virksomheder fortæller deres grønne it-historier. Men de kan kun komme med, hvis de dokumenterer, hvad de har gjort, og hvor meget de sparer.
"Det skal være grønne løsninger og ikke bare grønne ord," siger Henrik Egede.
Der er i øjeblikket 30 deltagere i videnbanken, med godt 50 cases på dansk og 30 på engelsk. Videnbanken fortsætter, også efter COP15-mødet er overstået.
"Mange af de nye løsninger forbedrer effektiviteten samtidig med, at det påvirker miljøet mindre. Den nye, grønne verden er ikke et kedeligere eller dårligere sted. Den er et mere spændende sted, det samtidig bruger mindre energi," siger Henrik Egede.