Artikel top billede

Se hvordan en række virksomheder bor i Danmarks mikro Silicon Valley.

Her er overskud og plads til innovation

It-arbejdspladsen: I kontorfællesskabet 5te behøver små opstarts-virksomheder ikke tænke på andet end at skabe den næste store it-succes.

5te er et væksthus, hvor nystartede it-virksomheder for en slik kan leje sig ind i lyse kontorer med udsigt over Ørestaden og Amager Fælled - på femte sal over IT-Universitetet.

Henning Larsens tegnestue står som arkitekt, og det er da også et imponerende syn af glas og stål, der møder én, når man tager turen i svingdøren ind på it-universitetet og trappen op.

Mange af de nystartede virksomheder nyder godt af den wauw-faktor, der er i stedets æstetiske udtryk, når de har møder med potentielle kunder og investorer.

Vil hellere bo i et kloster

Ud over æstetik spiller videndeling også en stor rolle for de over 50 forskellige mindre it-virksomheder, der er i bygningen.

"I dag vil folk hellere bo i et kloster sammen med en masse folk, der ligner dem selv, end de vil sidde på et ensomt kontor på en mondæn adresse i Nyhavn," siger David Stray Jørgensen, der er leder af 5te.

Men på trods af, at 5te byder på smuk arkitektur og masser af glasvægge, mener han ikke, at fysiske rammer alene skaber gode ideer.

"Glasvægge og lækre omgivelser skaber velvære, som så måske betyder, at folk er mere kreative," siger han.
Selv mener han, at omgivelserne betyder 20-30 procent for det arbejde, man udfører.

Især for énmandsvirksomheder mener han, at der er meget at hente ved at flytte ind i et miljø sammen med ligestillede.

"De betyder meget, at man kan tage tøj på og gå på arbejde og møde andre mennesker," siger han.

Hjælp til vækst

Ud over at være et tjekket kontorfællesskab fungerer 5te også som et vækst- og inkubationsmiljø for nye iværksættere, hvor der tilbydes vejledening og hjælp til at få sin idé ud ver rampen. Og selvom der ikke officielt er nogen udløbsdato på lejekontrakten, vil de fleste firmaer på et tidspunkt vokse fra stedet. Det er i hvert fald det, der er meningen.

På de næste sider, kan du læse om en lille håndfuld af de virksomheder, der endnu ikke er vokset fra stedets iværksætterånd.


Glasvægge og lækre omgivelser skaber velvære, som så måske betyder, at folk er mere kreative. Foto: Kenneth Hansen

Hos ABC-tool har chefen eget kontor

ABC-tool er en virksomhed med i alt otte ansatte. Det lille softwarefirma har udviklet et værktøj, der letter virksomheders arbejde med kundesegmentering.

Virksomheden råder over fire kontorer, der er fleksibelt bemandet. Det betyder, at folk, der har brug for ro, kan sidde i ét kontor, mens dem, der har brug for at tale, kan gøre det i et andet.

Og så har chefen sit eget kontor.

"Nogle gange har man bare brug for ro og for at kunne lukke døren," siger Søren Sofus Petersen, administrerende direktør i ABC-tool.

Han fortæller, at det det er rart med et kontor til de mere følsomme samtaler mellem ledelse og medarbejdere, efterhånden som virksomheden er vokset.



Administrerende direktør Søren Sofus Petersen synes, det er rart at kunne lukke døren. Foto: Kenneth Hansen

"En dag skal vi videre"

Den nu fire år gamle virksomhed er så småt begyndt at finde fodfæste på markedet, og Søren Sofus Petersen er godt tilfreds med lokaliteterne på Amager.

"Det er godt at være en del af et fællesskab med en masse mennesker, der tænker it. Det er lidt som at være i et mini Silicon Valley," siger han.

Han er dog ikke i tvivl om, at virksomheden en dag skal videre.

"Her er vi et par år, til vi har fået et solidt fundament. På et tidspunkt kan vi ikke længere spejle os i stedets iværksætterånd. Så har vi brug for at være et sted med mere etablerede virksomheder," siger han.

Regnskov på væggen hos Inspectsecurity

Hos firmaet Inspectsecurity har køleskabet, der er fyldt med cola, en ret central placering.

Inspectsecurity er en tremandsvirksomhed, som har udviklet et cloud-baseret serverovervågningssystem.

Der er ingen faste pladser omkring det sorte bord, men der er både regnskov og fladskærm på væggen.

"Vi har fået lidt hjælp til indretningen, fra min partners kæreste, der er designer," siger Marco MacArtney, der er den ene af to medstiftere af Inspectsecurity.

Virksomheden har boet to år i kontorfællesskabet og modsat mange af de andre kontorer på gangene, har de tre gjort lidt ekstra ud af de fysiske rammer. Blandt andet har de slået en væg ned, så to mindre kontorer er blevet til ét større.

"Det skal være lækkert at gå på arbejde, og fordi der er så lidt administrativt arbejde forbundet ved bo her, har vi brugt lidt mere tid på indretningen," siger Marco MacArtney.

Han fortæller, at indretningen på kontoret har en god indvirkning på kreativiteten, og at det betyder meget, at man har lyst til at være i lokalet i længere tid af gangen.



Inspektsecurity har fået hjælp af en designer til at indrette det lille domicil på 24 m2. Foto: Kenneth Hansen

Incube er rent plug and play

I kontorfællesskabet 5te er fokus lagt softwareudvikling, men nogle få it-relaterede konsulentvirksomheder har fået lov at snige sig ind.

Blandt andet tremandsforetagendet Incube, der beskæftiger sig med rådgivning af virksomheder om blandt andet digitale teknologier.

Michael Kristiansen er én af tre partnere, der deler et lille kontor på 12 kvadratmeter. Kontoret er sparsomt indrettet med iMacs på skrivebordet, og et enkelt kunstværk på væggen.

For ham var beslutningen om at flytte ind på 5te især en afvejning af det praktiske ved at kunne flytte ind et sted, hvor alting virker fra start af.

"Det er jo rent plug and play. Alt fungerer. Desuden er det rart at der er en kantine, så man ikke skal ud i byen efter frokost," siger han.

Men han mener også, der er en vis prestige i beliggenheden.

"Det ser meget godt ud, at man har kontor på it-universitet, især i forbindelse med mit arbejde, hvor jeg rådgiver om digitale teknologier," siger han.



Plug and play: Der er blevet plads til lidt kunst på væggen. Vigtigst er det dog, at alting virker fra start af. Foto: Kenneth Hansen

Der er kort til toppen i Interactive Lab Productions

Et par hundrede meter fra it-universitetet i KUA's gamle bygninger ligger 5te Unit, som er et lignende kontorfællesskab, der dog ikke tager sig nær så prangende ud som det nybyggede it universitet.

Her bor blandt andet Interactive Lab Productions, der udvikler læringsspil - eller serious games som det kaldes - til brug i eksempelvis forsvaret. Det er den danskudviklede spil-engine Unity, der ligger til grund for de produkter, firmaet udvikler.

I alt er der ni mand ansat i virksomheden, der har kontor på anden sal i KUA's gamle bygninger. De ni personer sidder samlet i ét lokale på omkring tyve kvadratmeter. Og der er ikke langt mellem hver medarbejder.

"Det er måden man gør det på," siger Janus Jagd, der er kreativ direktør i Interactive Lab Production.



Der er plads til ni ansatte i det lille kontor, hvor alle kan tale sammen, når de arbejder. Foto: Kenneth Hansen

Skal kunne tale sammen

Virksomheden har cirka 1½ år på bagen, og ifølge Janus Jagt er det den eneste måde, hvorpå arbejdet kan foregå.

"Vi arbejder med det, der kaldes Agile Software Development, og der er vi nødt til at kunne tale sammen, mens vi arbejder," siger han.

Agile Software Development er en særlig arbejdsmetode, hvor alle koncentrerer sig om den samme opgave på én gang. Men det kompakte kontormiljø er ikke kun en fordel i forbindelse med arbejdsgangene.

"Det betyder jo også, at der er kort til toppen," siger Janus Jagd, med henvisning til, at han selv sidder i det samme lille lokale som resten af medarbejderne.



Chefens kontor: Der er ikke langt til toppen hos Interactive Lab Productions, hvor Janus Jagd sidder i samme kontor som sine ansatte. Foto: Kenneth Hansen

Congin

Længere henne af gangen bor Congin, der udvikler elektroniske læringsprodukter for børn. Blandt andet har de udviklet et klima spil, og de har også udviklet et spil til årets julekalender.

Firmaet beskæftiger otte mand og med en levetid på syv år, er det et af de mere modne selskaber i kontorfællesskabet.

Firmaet kan da også godt mærke, at de ikke længere føler sig helt hjemme på de gamle universitetsgange.

"Det kan godt få et lidt studentikost præg at bo her, hvor mange af de andre virksomheder er meget unge. Det kan godt sende de forkerte signaler i forhold til hvad vi laver, og hvor længe vi har gjort det," siger Mikkel Thomassen, der er Creative Producer i Congin.

Kontorerne bærer da også lidt præg af, at det er en midlertidig løsning.

"Der står stadig en del flyttekasser, som vi lige venter med at pakke ud," siger Mikkel Thomassen.



Kontorfællesskabet kan godt få et lidt studentikost præg. Congin er en af de mere modne virksomheder, der så småt overvejer at flytte hjemmefra. Foto: Kenneth Hansen

Læs mere:
Sådan indretter du det bedste it-kontor

Masser af plads i palads af glas

"Vi er stolte af vores lokaler"

Fremtidsforsker: Hovedkontoret krymper




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere