Artikel top billede

It-arkitekter, projektledere og udviklere er forsamlet til den årlige JAOO-konference i Århus

Hvordan kombinerer man agil udvikling og kvalitet?

JAOO-konferencen: Keynote af it-koryfæ nåede desværre ikke helt over scenekanten med et ellers spændende emne.

De mange forsamlede it-folk i Musikhusets Store Sal kunne have fået en rigtig god start på JAOO-konferencen. I stedet blev det en lidt blød start.

Ifølge arrangørerne er der omkring 1.200 tilmeldte, og der var da også mange, der stod i kø fra morgenstunden for at komme ind til konferencen og den første keynote i Store Sal.

"Det er en udfordring at opnå både agilitet og kvalitet," lyder den provokerende sætning i starten af it-veteranen Barry Boehms keynote "Scaling up Agility; The Architected Agile Approach".

Lidt af en bombe, der burde vække de forsamlede it-folk, selvom det er mandag morgen.

Siden det agile manifest blev skrevet for otte år siden, har den agile bevægelse opnået stor tilslutning. Agile metoder ses som en måde at opnå netop bedre softwarekvalitet.

At mennesker og deres samarbejde er vigtigere end værktøjer og processer, at fungerende software er vigtigere end omfattende dokumentation, at kundesamarbejde er vigtigere end kontraktforhandlinger, og at en fleksibel indstilling er vigtigere end slavisk at følge en plan, har været god latin i organisationer, der har indført agile udviklingsmetoder som Scrum, extreme programming og lignende for at opnå mere succes i it-projekter.

Mangler rettes i næste release

Så hvad er nu det med, at agilitet og kvalitet ikke nødvendigvis spiller så godt sammen?

Kvalitet i denne forbindelse er blandt andet skalerbarhed og sikkerhed. Det kan være en udfordring at få eksempelvis Scrum til at fungere i et projekt med rigtig mange deltagere

Nogle gange er små drypvise releases måske ikke det bedste, hvis sikkerheden bliver kompromitteret i eksempelvis fly-software og anden kritisk software. Her hjælper det ikke at sige, at eventuelle mangler bliver rettet i næste release om en måned.

Kombination af risikoanalyse og agilitet

Barry Boehm foreslår derfor, at man kombinerer risikoanalyse med en agil udviklingsmodel. Ved særlige risikofyldte delområder kan man følge en mere traditionel rigid planlægning i samspil med agile metoder på andre delområder.

Det kan ske ved at anvende udviklingsmodellen "The Incremental Commitment Life Cycle Process".

Da en meget detaljeret slide med en oversigt over modellen vises på det store lærred i Musikhusets Store Sal, siger Barry Boehm:

"Det er lidt kompliceret, så jeg vil ikke gå den igennem."

Herefter gennemgår Barry Boehm fire cases, hvor agile metoderer blevet anvendt med held og omtanke.

De fire cases, to amerikanske og to tyske, gennemgås med tætskrevne slides, og det virker som om, tilhørerne i Store Sal er faldet tilbage i en mandag morgen-døs.

Fælles for projekternes succes er ifølge Barry Boehm, at der var opbakning fra topledelsen, der var lavet grundige forberedelser, og der var erfarne og højtmotiverede folk i projekterne.

Ikke just overraskende - heller ikke en mandag morgen.

Et andet godt råd til organisationer, der skal i gang med agil udvikling er at anvende de bedste folk i det første agile projekt. Når de har opnået erfaring med modellen, kan de bruges som mentorer til at udbrede tankegangen i organisationen.

Efter keynoten har folk mulighed for at give deres umiddelbare vurdering af præsentationen ved at putte en farvet seddel i en bøtte. En grøn seddel er god, rød er dårlig og gul ligger imellem. Der er et gult skær over plastikspanden ved udgangen i Store Sal.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere