Artikel top billede

Vejret i Dublin kan være råt, men det betyder, at Microsoft kan bruge almindelig "udendørs-luft" til køling af nyt datacenter.

Microsoft klar med nyt datacenter i Dublin

Microsoft bruger den kolde irske luft til at køle serverne og spare på elektriciteten i nyt stort datacenter.

Computerworld News Service: Microsoft har netop åbnet sit nye datacenter i Dublin. Det er en godt 50.000 kvadratmeter stor facilitet, der først og fremmest er bygget til at servicere de europæiske kunder.

Konstruktionen er ikke helt færdig endnu, men de godt 30.000 kvadratmeter, der allerede er klar, er nok til, at Microsoft er begyndt at acceptere kunder.

Centret vil tilbyde cloud-tjenester til kunder, forretninger og udviklere, fortæller Steve Clayton, der arbejder med cloud-teknologi for Microsoft International.

På forbrugersiden vil datacentret køre applikationer som for eksempel Windows Live Mail (tidligere kendt som Hotmail) og Microsofts andre Live-tjenester. Forretninger vil kunne abonnere på en række hostede applikationer, som for eksempel Exchange e-mail, SharePoint og Office Communication Server, tilføjer han.

Dublin-faciliteten vil desuden skulle hoste Microsofts Azure-platform, som bliver tilgængelig i november. Azure er en platform, udviklere kan bruge til at hoste og styre web-baserede applikationer.

Man valgte at lægge centret i Dublin på grund af den lokale talentmasse, byens robuste internet og det kolde klima, fortæller Steve Clayton. Microsoft bruger almindelige udendørs-luft til at afkøle datacentret. En af de store omkostninger ved at drive et datacenter er udgiften til elektricitet til brug i afkølingen af serverne.

95 procent af tiden kan datacentrets driftstemperatur opnås uden mekanisk afkøling eller ved hjælp af andre kunstige metoder, som for eksempel koldt vand.

"Vi tager bogstaveligt talt luften udenfor og pumper den direkte ind i serverrummet," forklarer Steve Clayton.

Det nye datacenters PUE (‘power usage effectiveness', eller 'effektivitet i forhold til strømforbrug' på dansk) er 1,25, og det betyder, at for hver kilowatt serverstrøm bliver 0,25 af en watt dedikeret til afkøling og andre funktioner, der kræver elektricitet, forklarer han videre.

Branchens normale PUE for et datacenter ligger mellem 2 og 2,4 PUE. Microsofts gennemsnit for datacentre er 1,6, men selskabet vil gerne have det tal sænket til 1,125 i 2012.

Bekymrede for data

Faciliteten kan nu generere op til 5,4 megawatt kritisk strøm, men med tiden vil det blive muligt at generere så meget som 22,2 megawatt, fortæller Microsoft.

Kunderne kan vælge mellem at køre applikationerne på deres egne dedikerede servere, eller de kan vælge at dele hardware, hvilket er en billigere løsning, uddyber Steve Clayton.

Nogle administratorer bryder sig ikke om, at deres data ligger sammen med andre virksomheders informationer, trods det at virtualiserings-teknologierne har gjort den slags arrangementer mere effektive.

Microsoft cloud-initiativer kommer samtidig med, at firmaet generelt understreger, at det ikke ser den slags tjenester som nogen erstatning for traditionelt software eller applikationer, der bliver installeret direkte på pc'er.

Andre virksomheder, som for eksempel Microsofts konkurrent Google, har talt varmt for de web-baserede applikationer, som man skal have adgang til via en browser. Det kan både gøre applikationerne billigere og bedre opdaterede, men samtidig vil de være afhængige af, hvor pålidelig internetforbindelsen er.

"Vi tror stadig, at folk vil foretrække at køre software lokalt," siger Steve Clayton.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere