Artikel top billede

Erik Ove: Jamen, der stod 55 millioner på kontoen

Interview: Læs hvordan Erik Ove vurderer sin egen rolle i IT Factory-sagen, hvor Stein Bagger blandt andet viser ham kontoudtog på 55 millioner kroner.

Læs også: PR-formand: Erik Ove skader branchens image

Presserådgiver Erik Ove er blevet et landskendt ansigt i en af danmarkshistoriens største erhvervsskandaler, der tog sit udspring i it-branchen.

Erik Ove var rådgiver i pressehåndtering for IT Factory, der viste sig at bygge på en løgn.

Men Erik Ove kendte intet til svindlen, for der manglede aldrig penge, fortæller han i dette interview. Han forklarer, hvordan Stein Bagger viste ham kontoudtog med 55 millioner kroner på.

Udgangspunktet for interviewet var, at presserådgiveren, angiveligt inden skandalen brød ud, fik kendskab til, at Stein Bagger blev advaret om, at hans telefon blev aflyttet.

Hverken Bagmandspolitiet eller statsadvokaten for København og Bornholm mener, at der er begrundet mistanke om en politi-læk, hvad mener du om det? Det er jo indirekte, at sige at du taler usandt?

"Prøv lige at genopfriske min hukommelse.

Jeg mener ikke, vi skrev, der var en politi-læk. Vi skrev, at der var en, som fortalte ham, at han risikerer at blive aflyttet. Eller blev aflyttet - det kan jeg sgu ikke huske.

Det er der en, der har fortalt os. Det er fuldstændig korrekt."

Men identiteten på vedkommende kan jeg forstå på Jyllands-Postens artikler, at du i første omgang gerne vil røbe, men så ikke alligevel?

"Jamen, det var fordi... Jeg kan faktisk ikke huske tilbage.

Men selvfølgelig ville vi ikke fortælle, hvem det var. Altså det vil være at afsløre en kilde, som man har lovet at holde hemmelig."

Men det var ikke noget, du dengang, 22. november 2008, overvejede at gå til politiet med?

"Nej. Hvorfor skulle jeg det?"

Det er vel lidt alvorligt, hvis der er en person, der har kendskab til, at Stein Baggers telefon blev aflyttet? På en eller anden facon må den information vel komme fra interne rækker i politiet?

"Det skal jeg ikke kunne sige, du."

Men det var slet ikke noget, du overvejede at gå til politiet med?

"Nej."

Er der andre oplysninger i stil med det her med politi-lækken, som du ligesom ikke har kunnet røbe på grund af kildebeskyttelse?

"Nej, overhovedet ikke.

Jeg må tilstå, at jeg synes, at der basalt set kun er to ting tilbage i den her sag. Det ene er det betænkelige i, at sagen er kørt igennem som en tilståelsessag, uden en lang, lang række faktuelle forhold er blevet belyst. Forhold som kunne blive belyst, hvis man havde fået mulighed for at afhøre folk under vidneansvar.

Det synes jeg basalt set er problematisk.

Den anden ting, jeg basalt set synes er problematisk, er: Det er den B.T.-historie om Allan Vestergaard og sagen mod ham, der ikke er blevet efterforsket."

Det, du står tilbage med, er altså en kritik af Bagmandspolitiet?

"Det ved jeg ikke.

Mig bekendt er det ikke Bagmandspolitiet, der har efterforsket sagen mod Allan Vestergaard. Det er Nordsjællands Politi.

Men hvis B.T.-historien holder vand om, at der er fundet en cigaret, som kan identificere en rocker. Så synes jeg, at politiet skylder offentligheden en forklaring på, hvorfor den sag ikke er efterforsket."

Folkedomstolen

Hvad med din egen rolle i sagen? For eksempel i forhold til folkedomstolen, hvordan ser du din egen rolle i det her? Har dit omdømme taget skade ved det?

"Det jeg sgu ikke, om det har.

Men min rolle... altså jeg var kommunikationsrådgiver, indtil han forsvandt (Stein Bagger, red.). Og i lighed med alle andre havde jeg ikke fundet ud af, at det hele baserede sig på en løgn.

På det tidspunkt (da skandalen brød ud, red.) kunne jeg bare stilfærdigt og roligt være bakket bagud og sagt: 'Nå nu er ingen virksomhed længere, der er ingen til at betale min løn. Tak for den her gang. Jeg er skredet'.

Det kunne jeg bare have gjort. Og så kan man spørge, hvorfor jeg ikke gjorde det.

Fordi der sad nogle mennesker tilbage.

Specifikt Asger Jensby ville blive jagtet af pressen de næste otte dage. Fordi alle ville have hans kommentarer, så havde han ikke haft en jordisk chance for at fokusere på JMI Invest, som var ved at gå konkurs.

Så jeg blev for at hjælpe nogle mennesker.

Punktum."

Asger Jensby var ude at konkludere 24 timer efter, der blev opdaget svindel, at der var ingen andre i IT Factory, der overhovedet var involveret. Var du også af den overbevisning 24 timer efter?

"Jeg vil sige, at jeg ville være blevet ekstremt forbavset, hvis der var nogen, der havde vidst det. Hvis der var andre, der havde vist det.

Det bygger jeg dels på kendskab til de mennesker og dels på deres reaktion de der tre dage; fredag, lørdag og søndag (dagene op til 1. december 2008, red.), indtil man fandt ud, hvad det var.

Hvis nogen var involveret eller vidste, hvad der foregik, skulle de have været exceptionelt gode skuespillere, fordi vi var sammen om ikke i døgndrift så i mange, mange timer.

Og der vil det havde undret mig utrolig meget, hvis der var nogle, der havde været involveret yderligere."

Burde du ikke være bedre til at spotte løgne? Via at du har arbejdet for Hafnia, arbejdet med nogle dopingsager i dansk cykelsport og solgt E. O. Kommunikation til en selskabstømmer - altså som krisekommunikatør burde du så ikke have spottet det her bedre end så mange andre?

"Jo, men du kan stille det sammen spørgsmål til KPMG. Burde de ikke som et af verdens største revisionsselskaber ikke have opdaget det her? Burde Deloitte ikke have opdaget det her?

Og det spørgsmål kan man altid stille. Jeg mener, at jeg tror jeg skulle være spåmand ud over det sædvanlige, hvis man skulle se det her.

Af en ganske bestemt grund.

Der manglede aldrig penge. Alle bedragerier bliver altid opdaget, når der mangler penge i kassen.

I en situation var jeg uenig med Stein Bagger i hans sponsorat af Bjarne Riis.

Og det var der ikke noget underligt i, fordi jeg mente, vi kunne bruge pengene på andre projekter, som ville have givet os langt bedre image og langt større gennemslagskraft.

Og så siger Stein, prøv lige at komme med herind. Vi stod uden for.

Og inde på kontoret hiver han et kontoudtog frem fra den Danske Bank og siger, "hvad står der der?"

Jamen, der står 55 millioner kroner på kontoen.

Så skal man være spåmand for at sige om de 50-75 millioner kroner: 'Det er sku falske penge. Og de er ikke tjent på ærlig vis.'

Det vil være usandsynligt, at man kunne spotte det."

Hvad med den ransagning, der var på IT Factorys adresse i januar 2006, politianmeldelse af Stein Bagger i 2003 og fusk med luksusbiler. Var det noget du kendte til?

"Det anede jeg intet om. Jeg kom først til i 2007. Så hvad der sker i 2003 og starten af 2007 ved jeg ikke."

Du kendte Jensby eller arbejdede i hvert fald sammen med Asger Jensby i forbindelse med Bo Hamburger-sagen i 2001 omkring doping-anklager?

"Nej, nej. Lige et øjeblik. Jeg har aldrig været involveret i Bo Hamburger-sagen eller noget."

Ok, men der er et citat fra Jensby i Berlingske Tidende, hvor han siger, at I sidder på et hotelværelse og skal drøfte strategier i forbindelse med Bo Hamburger-sagen?

"Nej, det på det hotel var, da han (Asger Jensby, red.) som direktør for CSC indgik en sponsoraftale med Bjarne Riis. Der fik jeg sponsoraftalen til gennemsyn.

Og der stod ikke ret meget om doping på det tidspunkt. Og der anbefalede jeg, at man fik noget ind omkring, hvad der var konsekvensen, hvis holdet blev taget i doping og sådan noget.

Det havde vi så et møde med Bjarne Riis om på et tidspunkt.

Det var omkring kontrakten. CSC-kontrakten. Jeg kan ikke huske, hvornår det var."

Mødte Stein via Jensby

Hvordan kom du over og skulle arbejde med IT Factoy og Stein Bagger? Var det Jensby og dig, der aftalte det?

"Næ.

IT Factory er jo et datterselskab eller et selskab i JMI-koncernen.

Og jeg arbejdede for JMI Invest. Det har jeg gjort lige siden, JMI blev stiftet.

Og sådan som jeg husker det, var det et møde hos JMI, hvor Stein Bagger også var til stede. Og der kom vi til at tale sammen, og så spurgte han, om jeg ikke kunne hjælpe ham med nogle ting."

Men vi ville gerne have afklaring og svar fra dig på sagen om politi-lækken?

"Det er jo spørgsmålet, om det er en politi-læk. Jeg ved ikke, om det er en politi-læk"

Jeg spurgte Bagmandspolitiet - om Bagger overhovedet blev aflyttet. Men det ville de ikke svare på, men de følger altså ikke op på det med politi-lækken lader det til.

"Jamen Kristian, der er ingen, der følger op på noget som helst i den sag mere.

Nu har de fået den lukket med den der hurtige afgørelse. En succes for Bagmandspolitiet og syv år til Stein Bagger.

Og så kører Ljungman, men det havde da ulige været mere interessant at have haft en retssag, hvor alle involverede inklusiv leasing-selskaber og finansielle institutioner var blevet afhørt under vidneansvar og så sige, hvordan fanden kunne det så ske?"

Tror du ikke, det vil ske med Ljungman-sagen?

"Det har jeg ingen mening om. Men det eneste, han har sagt indtil videre, er, at han ikke vil sige noget om noget som helst."

Angående svenskerne. Var det noget, du selv dykkede ned i, efter Dorte Toft og Computerworld var inde til det tre timer lange interview, inden sagen bryder ud, hvor det bliver drøftet? I skriver også noget om dem til os i forbindelse med nogle opfølgende spørgsmål efter interviewet?

"Selvfølgelig dykkede jeg ned i det.

Men som Stein Bagger bedyrede: Han kendte ikke en skid til de der mennesker og havde aldrig nogensinde mødt dem.

Der sidder man i den situation, om man skal tro på det eller lade være. Er der noget, der indikerer, at han lyver?

Og igen.

Når du har set sort på hvidt, at der står 55 millioner kroner i banken, så har jeg ikke fantasi til at forestille mig, at det er svindelpenge alle sammen."

Hvad med dit eget krav til konkursboet? Du har opgivet dit krav på 250.000 kroner, ikke?

"Jo.

For det første vurderede jeg, at der kun ville komme en ubetydelig dividende - måske 10 procent.

Men sagen er, at du skal betale moms af de 250.000 kroner.

Og de skal så stå, indtil sagen er afsluttet. Det kan tage fire til otte år, inden den sag er afsluttet.

Og så siger jeg til mig selv, hvorfor fanden skal jeg betale 40 til 50.000 kroner i moms på nuværende tidspunkt og så muligvis få 20.000 tilbage om otte år?

Det gider jeg ikke. Nu vil jeg ligge det bag om. Nu trækker jeg kravet tilbage. Slut, færdig.

Men på det tidspunkt, jeg indgav kravet, tænkte jeg, at selvfølgelig skal man ikke betale moms af nogle penge, som man ikke har fået. Men det skal man rent faktisk."

Det lyder utroligt. Det må blive en dyr fornøjelse for dem, der har bedt om millioner af kroner i konkursboet?

"Ja, hvis de er momspligtige. Men alle serviceydelser skal du betale moms af. Uanset, om du har fået pengene eller ej.

Det, synes jeg ikke, er helt…"

Din nuværende jobsituation. Arbejder du fortsat for Asger Jensby?

"Nej, det gør jeg ikke.

Han har jo tilsyneladende ikke mere i Danmark. Han har - som man kan læse - kun noget i Norge. Han er ved at starte op."

Læs også: PR-formand: Erik Ove skader branchens image




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere