Artikel top billede

Mainframe: Døende øgle på livsforlængende medicin?

Hvem har i dag råd til ikke at overveje mainframes fremtid, spørger HP-chef Keld Jersild Olsen. IBM afviser dog mainframens død.

"Er mainframen fredet?"

Det spørgsmål stillede Hewlett-Packard Danmarks (HP) administrerende direktør Keld Jersild Olsen for nylig på Computerworlds blog.

Når nu virksomhederne i disse finanskrisetider alligevel er i gang med at finde besparelser rundt omkring i organisationen, ville det være fornuftigt at kaste et kritisk blik på en af de største poster i it-budgettet, nemlig mainframen, lyder opfordringen fra HP-direktøren.

Mainframes er dobbelt så dyre i dag som i 2001, fortæller Keld Jersild Olsen, og peger på, at omkostningerne til mainframe i mellemstore mainframe-datacentre, eksempelvis hos store danske industrivirksomheder, ligger et sted mellem 50 og 80 millioner kroner om året.

"Der skal ikke meget hovedregning til at finde ud af, hvad blot en 10 procents besparelse ville betyde, og i realiteten kan omkostningerne typisk reduceres med 50 procent ved at skifte til en standardplatform," skriver han.

Den konvertering fra mainframe- til server-platform koster måske fem til 10 millioner kroner, men er tjent ind på et år til halvandet.

"Det er en fantastisk business case at gå fra mainframe til standardplatform. Så hvorfor er det alligevel som om, at mainframen er fredet i mange danske virksomheder?" spørger han.

IBM hilser diskussion velkommen

Det er ikke nogen hemmelighed, at Keld Jersild Olsens virksomhed sælger servere og ikke mainframes. Derfor er det let at skyde ham i skoene, at han med sit blog-indlæg blot forsøger at sælge en af sine egne HP-serverfarme.

De beskyldninger om eventuel brødnid er han klar over kan komme, men modsat af, hvad man kunne tro, er mainframe-folket ikke utilfreds med at tage diskussionen.

"Selvfølgelig skal man spørge sig selv, om man har man råd til at lade være med at kigge på den største post i it-budgettet," siger afdelingsdirektør Peter Sommer, som ansvarlig for IBM's hardware-division.

"Men vores kunder er professionelle. Hvis mainframen ikke var det rigtige valg for dem, ville vi se en flugt i hobetal fra platformen til noget andet, og det gør vi ikke. Hos de virksomheder, vi har som kunder, ser vi, at de driver deres it meget professionelt," siger Peter Sommer.

Løn til flere på server-platform

Ligesom med alle andre forretningsmæssige beslutninger, for eksempel om at udlicitere sin produktion til Østen, handler det om at tilpasse sig den økonomiske situation, fortsætter han

"Her er it-omkostninger jo meget gennemsigtige. Hvis mainframen var for dyr, ville vores kunder handle på det. Det er fint at blive udfordret, men når tingene er regnet færdig, så viser alle undersøgelser, at det, det koster at drive en Intel-platform, er lige så dyr eller dyrere end en mainframe, alene på grund af lønninger til de mange flere mennesker, man skal bruge for at drive den."

Han peger på, at mainframe-folk ganske vist tjener mere end de fleste andre it-folk.

"Men de er ikke fem gange så dyre, og der går typisk én mainframe-mand for hver 15-20 af de andre it-folk."

Mainframe-platformen vokser

Kan I trods alt mærke, at virksomhederne begynder at overveje at skifte platform fra mainframe til servere?

"Tværtimod, vi ser platformen vokse. Vi måler vores computerkraft i MIPS (millioner instruktioner per sekund, red.), og vi leverer flere og flere MIPS til flere og flere kunder. Der er kolleger i branchen, der ønsker at føre migreringsdialogen med vores kunder, men vi kan ikke se, at de har fået noget ud af det endnu. Typisk er de påståede besparelser ved af flytte opgaver bort fra mainframen stærkt overvurderede."

"Vi har ofte set projekter skrinlangt, hvor man har søgt at flytte opgaver bort fra mainframen, fordi man har måttet se i øjnene, at omkostningerne til ekstra kapacitet, infrastruktur og personale er fejlvurderet. Jeg kan ikke nikke genkendende til en tendens om, at mainframe-platformen forlades til fordel for servere," siger Peter Sommer.

En ting er, at kunderne er glade for deres mainframe. Men hvad skal de gøre, hvis der pludselig ikke er folk, som kan vedligeholde og udvikle på platformen. Så må den jo dø?

"Det er klart, hvis man tegner billedet op på den måde. Det fantastiske er, at software også bliver mere og mere modnet, og vi oplever, at den front end eller programmeringsflade og hele tilgang til platformen, bliver mere og mere platformsneutral. De, der tidligere har udviklet på en Unix-platform, kan i dag meget lettere udvikle til mainframe," siger Peter Sommer.

Han henviser til, at der skal bruges relativt meget færre mennesker til at drive en mainframe.

"Det er et af vores kraftigste salgsargumenter," siger IBM-chefen.

Et andet slagfærdigt salgsargument er mainframens placering i den grønne diskussion.

"Alle studier viser, at mainframen ligger rigtig godt til i den grønne bølge. IBM bliver ved med at poste mange penge i udviklingen af mainframen og dens software. Den eneste grund til, at IBM gør det, er, at der er kunder, der bruger den og er glade for den."

Computerworld sætter i en række artikler fokus på mainframe. Vil serverne overtage, eller holder mainframen sin position som it-verdenens klippesolide talknuser?

Læs mere:
Mainframens pålidelighed bliver et dødsmærke

Skandinavien i gryende mainframe-panik

Vi savner den gode gamle systemprogrammør




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere