Artikel top billede

Ny supercomputer bruger flash-storage

Supercomputer med solid state-drev finder 'nålen i høstakken' 10 gange hurtigere end langt større computere med roterende diske.

Computerworld News Service: San Diego Supercomputer Center (SDSC) har bygget en maskine til såkaldt high-performance computing (HPC) med solid state-drev, hvilket ifølge centeret kan hjælpe til at løse videnskabelige problemer hurtigere end systemer med traditionelle harddiske.

Et flashdrev giver hurtigere data-throughput, hvilket bør hjælpe computeren til at analysere data "flere gange hurtigere" end harddisk-baserede supercomputere, skriver Allan Snavely, der er associate director ved SDSC, i en udtalelse. SDSC er en del af University of California, San Diego.

"Dette betyder, at computeren kan løse data mining-problemer, hvor man leder efter den legendariske 'nål i høstakken', mere end 10 gange så hurtigt end hvad der kan lade sig gøre selv med meget større supercomputere, der stadig er afhængige af den ældre teknologi med 'roterende diske'," fortæller Snavely.

SDSC har til hensigt at bruge HPC-systemet - der har fået navnet Dash - til at udvikle nye kurer mod sygdomme og til at forstå jordens udvikling.

Solid state-drev eller SSD'er lagrer data på flash-hukommelse. Til forskel fra harddiske, som lagrer data på roterende magnetiske plader, har SSD'er ingen bevægelige dele, hvilket gør dem mere robuste og mindre sårbare overfor nedbrud. SSD'er anses også for at være mindre strømslugende.

Flash-hukommelse giver hurtigere overførsel af data og bedre latenstid end harddiske, fortæller Michael Norman, der er interim director for SDSC i udtalelsen. Ny hardware som sensor-netværk og simulatorer leverer masser af data til supercomputeren, og flash-hukommelse lagrer og behandler disse data hurtigere.

Testkørsel er i gang

SDSC, som kalder dette for verdens første HPC-system, der bruger flash-hukommelse til storage, er allerede begyndt at prøvekøre systemet. Det har 68 GreenBlade-servere fra Appro International med processorer-noder med hver to sokler til de fire-kernede Intel Xeon 5500 og giver en ydelse på op til 5,2 teraflops ved spidsbelastning.

Systemet har 48 gigabyte hukommelse per node, hvilket giver brugerne adgang til 768 gigabyte hukommelse fordelt over 16 noder.

Den ny supercomputer bruger Intels SATA-forbundne solid state-drev med fire særlige I/O-noder, der leverer en terabyte flashhukommelse til enhver anden node. Universitetet svarede ikke umiddelbart på en henvendelse om supercomputerens samlede tilgængelige storage.

SSD'er kan vise sig at være en bedre storage-teknologi til dette formål, da forskning ofte er tidsafhængig, siger Jim Handy, som er leder for halvleder-analysefirmaet Objective Analysis. SSD'ers højere læse- og skrive-hastigheder sammenlignet med harddiske medvirker til hurtigere at komme frem til resultaterne, siger han.

SSD'er er også langsomt på vej ind på større server-installationer, der behandler online-transaktioner såsom aktiehandel og kreditkort-transaktioner, fortæller han.

Mange datacentre benytter en blanding af SSD'er og harddiske til at lagre data, oplyser Handy. Data, der bruges ofte, lagres på SSD'er, så de hurtigere kan tilgås, mens harddiske benyttes til at lagre data, der bruges mindre ofte.

"Harddiske er stadig den mest omkostningseffektive måde at lagre data," siger Handy. Men ved forskning og finansielle tjenester er resultaterne afhængige af hastighed, hvilket betyder, at SSD'er her er investeringen værd.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere