It-baseret terrorbekæmpelse er et nyt forskningsområde i Europa. Faktisk har kun to universiteter, der begge ligger i USA, laboratorier, der forsker i metoder til at indsamle og analysere data om terrorister.
Nu får vi et sådant laboratorium i Danmark.
Det fortæller professor Uffe Kock Wiil fra Syddansk Universitet til Videnskab.dk
Professoren er sammen med sin kollega, lektor Nasrullah Memon, hovedkræfterne i en ny forskningsenhed på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet i Odense, der bærer navnet Counterterrorism Research Lab, og som indvies officielt til efteråret.
Det er planen, at den terrorbekæmpende gruppe beskæftiger 10 forskere om seks måneder.
"I dag er det mest sikkerhedsfirmaer, der leverer løsninger til informationsovervågning på nettet, og de baserer sig på velkendt teknologi. Men der er et klart behov for forskning, hvor vi kobler den nyeste viden inden for matematik, it og softwareudvikling sammen," forklarer Uffe Kock Wiil til Videnskab.dk
Gennemtrawler nettet
Systemet, de arbejder på, hedder CrimeFighter, og det skal bruges til at spore terrornetværk og dermed gøre det muligt at forudsige og afværge terrorongreb.
CrimeFighter skal bruges af blandt andre efterretningstjenester, der allerede har vist interesse i den danske forskning. Det kommer til at bestå af avancerede matematiske modeller og software, der automatisk opsporer, indsamler, filtrerer, analyserer og fortolker data, som dermed kaster lys over terroristaktiviteter på tværs af landegrænser.
Fidusen er at opspore centrale personer i et terrornetværk. Forskerne arbejder blandt andet med et computersystem kaldet iMiner, der gennemtrawler nettet for oplysninger om terroristers kontakter og færden. Dermed kan der fremstilles en model for netværkets opbygning.