Den kinesiske regering har gjort en dyd af at kunne kontrollere internettet. Oftest er det udenlandske hjemmesider, der må lide den tort af at blive blokeret i Kina. Men 21. juli var de to største nyhedssider i Kina, Sina.com.cn og Netease.com nede i flere timer.
Nedbruddet kom efter, at de to nyhedssider havde linket til kritiske historier omkring det kinesiske firma Nuctech, der blandt andet leverer scanningssystemer til lufthavne.
"Jeg er imponeret over, at Sina og Netease tør at rapportere om denne sag i Kina," skriver Rebecca MacKinnon, en Hong Kong-baseret ekspert omkring internettet i Kina, til nyhedsbureauet IDG News Service.
Kinesisk korruption i Afrika
Nuctech er i dag et af verdens førende leverandører af sikkerhedsscanningsudstyr. Selskabet har forretningsmanden Hu Haifeng i selskabets ledelse. Hu Haifeng er søn af den kinesiske præsident Hu Jintao.
Nuctech har ifølge New York Times været involveret i en korruptionssag i Namibia.
I Namibia har Nuctechs afrikanske repræsentant Yang Fan og to lokale namibianere været med til at sikre ulovlige kontrakter for 55,3 millioner dollar (291,4 millioner kroner).
Ifølge New York Times har kontrakten primært været finansieret af, at den kinesiske regering har ydet et lån til Namibia under betingelse af, at de brugte pengene på at købe udstyr fra Nuctech.
Kinesiske nyhedsmedier citerede BBC
De kinesiske nyhedssider havde valgt at citere BBC, som sagde at Nuctech var under mistanke omkring korruption i forbindelse med en handel, der skulle levere scannere til lufthavne og havne i det afrikanske land Namibia.
I Kina har BBC's hjemmeside i lang tid været blokeret.
BBC havde sagt, at de nambianske myndigheder angiveligt gerne ville i kontakt med Hu Haifeng.
Hu Haifengs navn blev ikke nævnt på de to kinesiske nyhedssider, men blot få timer efter, at historierne blev udgivet røg nyhedssiderne ned, og kom først op nogle timer senere, hvorefter alle links til historien var blevet fjernet.
NetEase fortæller til IDG News Service, at deres tech sektion var nede på grund af nogle tests, mens Sina ikke havde nogle kommentarer.
EU er i øjeblikket ved at undersøge om Nuctech også har anvendt samme metoder i Europa som i Afrika.