De amerikanske telemyndigheder, Federal Communications Commission (FCC), kræver nu, at de virksomheder, der ønsker at nyde godt af de støttemidler, der er afsat til bredbåndsmarkedet, samtidig leverer op til krav om ikke at nedprioritere bestemte former for trafik i netværket.
FCC udtaler ifølge vnunet.com, at de virksomheer, der ønsker støttemidler, samtidig skal leve op til de krav, myndighederne stiller til netneutralitet.
Det betyder blandt andet, at man ikke må sænke hastighederne ud fra, hvilke applikationer eller hvilken hardware, der anvendes.
"Vi må sikre, at vores bredbånds-infrastruktur og -services fremmer nationale interesser, inklusive skabelsen af job og økonomisk vækst," siger FCC-formand Julius Genachowski.
Både i USA og i Europa bliver bredbånd set som en vej til vækst, og begge steder har der i de seneste år været debat om netop netneutralitet eller manglen på samme.
Problem i USA - men hvad med Danmark?
Mens internetudbyderne her i Danmark hidtil har afvist, at man nedpririterer bestemte former for trafik i nettet, så har kollegerne i USA og Canada været anderledes direkte i budskaberne.
Det er specielt i USA, problemerne med overbelastede netværk har fået internetudbyderne til at pille ved nettrafikken. Den andenstørste internetudbyder, Comcast, har flere gange været i myndighedernes søgelys på grund af sin netværkspraksis, hvor bestemte typer data nedprioriteres, primært p2p-trafikken.
Også den tredjestørste internetudbyder, Cox, har meddelt, at selskabet vil prioritere trafikken i nettet, og tidligere på året udtalte AT&T, at en styring af trafikken kan være nødvendig, fordi de tunge video-applikationer og lignende tynger netværket.
Da Computerworld interviewede Telekommunikationsindustriens daværende formand, Jens Ottosen-Støtt, om behovet for regler her i Danmark, lød hans kommentar, at de amerikanske tilstande ikke kan sammenlignes med de danske.
"Jeg har endnu ikke i praksis set antydningen af et problem, som kræver nogle særlige regler, som ikke ville kunne løses ud fra de gældende regler," lød det fra Jens Ottosen-Støtt.