"Mystisk."
Det er reaktionen fra Datatilsynets side i forbindelse med, at det er kommet frem, at teleselskaberne tilsyneladende gemmer logningsdata længere tid end de 12 måneder, det er tilladt.
Dermed går Datatilsynet, som er tilsynsmyndighed med persondataloven, nu aktivt ind i sagen om teleselskabernes udlevering af logningsdata over danskernes surf- og televaner, som for længst burde være slettet.
Hos Datatilsynet forklarer kontorchef Lena Andersen, at tilsynet har igangsat en såkaldt egendriftsag med henblik på at afdække, hvad der præcist er foregået med logningsdata hos teleselskaberne.
"Det ser mystisk ud, hvis teleudbyderne gemmer data så lang tid. Men nu må vi lige have en forklaring på, hvad det dækker over," siger Lena Andersen.
Brev på vej til Justitsministeriet
Mandag kom det frem, at landets teleselskaber ifølge en afrapportering til EU-Kommissionen om brugen af logningsbekendtgørelsen i 37 tilfælde har udleveret logningsdata til politiet, som er ældre end de 12 måneder, tidligere justitsminister Lene Espersen (K) har fastsat som loft for opbevaringstiden.
Hos Datailsynet fortæller Lena Andersen, at egendriftsagen indebærer, at man i første gang spørger justitsministeriet via et brev.
"Vi sender et brev, hvor vi stiller spørgsmål til den lange opbevaringstid hos teleselskaberne," siger Lena Andersen.
Hvis svaret fra ministeriet bekræfter, at der er lagret oplysninger efter logningsbekendtgørelsen, som ikke er slettet efter et år, vil Datatilsynet til brug for sagens videre behandling også bede ministeriet om at oplyse, hvilke teleselskaber der har foretaget de omhandelde registreringer, fortæller Lena Andersen.
Hun understreger, at det er for tidligt at sige, om der er sket noget, som er i strid med reglerne.