Artikel top billede

Hvorfor give en bærbar til nogen, der arbejder i et callcenter. Det eneste, de har brug for, er en basal desktop, mener eksperter.

Har desktoppen en fremtid i erhvervslivet?

Den dedikerede kerne af desktop-brugere i de store virksomheder vil inkludere programmører og andre, der sidder bundet til skrivebordet.

Computerworld News Service: Salget af bærbare er steget støt de seneste år, og spørgsmålet melder sig, om desktoppen er på nippet til helt at forsvinde fra de store virksomheder?

Desktoppe er stadig den primære form for computer, der bruges af medarbejdere såsom kontorassistenter, revisorer, programmører og andre, der fast sidder ved skrivebordet, mens bærbare er ved at blive den primære form for computer for mange andre ansatte i store virksomheder.

De store virksomheders brug af bærbare er eksploderet, i takt med at prisen er faldet, og at virksomhederne forsøger at gøre medarbejderne mere mobile samtidig med at øge produktiviteten. Bærbare gør det muligt for medarbejderne at udføre distancearbejde eller at arbejde, mens de rejser, og kan gøre det lettere for salgspersonale og ledere at lukke handler. Bærbare nedsætter også behovet for at købe separate computerskærme og andet periferiudstyr.

Salget af bærbare steg med omkring 60 procent mellem 2006 og 2008, mens salget af desktop-pc'er fladede ud i samme periode, viser tal fra Gartner. Toshiba lugtede lunten allerede i 2001, hvor virksomheden stoppede med at sælge desktoppe og fokuserede på at sælge mobile produkter og servere.

Men det betyder ikke død og undergang for desktoppen, siger George Shiffler, som er ledende analytiker hos Gartner Dataquest. Der vil fortsat være en kerne af desktopbrugere heriblandt programmører, som har behov for desktoppens højere hastighed. Desktoppe vil også fortsat være et værktøj for andet kontorpersonale, idet virksomhederne søger at sikre data og nedsætte vedligeholdelsesomkostningerne, påpeger analytikerne.

"Hvorfor give en bærbar til nogen, der arbejder i et callcenter?" spørger Shiffler. Sådanne medarbejdere har ikke brug for en bærbar, som er dyrere og generelt kræver mere vedligeholdelse - det eneste, de har brug for, er en basal desktop.

Bærbare er også mere sårbare over for tyveri, fremhæver analytikerne. En enkelt stjålen bærbar koster gennemsnitligt nordamerikanske virksomheder 264.000 kroner, viser tal fra en undersøgelse offentliggjort i april af Ponemon Institute.

Selvom desktoppe udgør størstedelen af pc'er solgt til de store virksomheder, så haler salget af bærbare ind. Ud af de 168 millioner pc'er, der på verdensplan blev solgt til virksomheder i 2008, var omkring 95 millioner desktoppe, mens 73 millioner var bærbare. I 2006 var 94,6 millioner af de solgte pc'er desktoppe, og 47,3 millioner var bærbare.

Lettere at vedligeholde stationære

Bekymringer om datasikkerheden fik internet-software-producenten Guidance til at vælge hovedsagligt desktoppe til sin hardware-infrastruktur. Virksomheden har med sine 50 medarbejdere 80 procent desktoppe og 20 procent bærbare.

"Fordi desktoppe er stationære, har de mange fordele," siger Jon Provisor, som er teknologidirektør hos Guidance.

Vedligeholdelse af desktop-pc'er er lettere i forhold til sikkerhedsskanninger og softwareopdateringer via fjernadgang, siger Provisor. Desktoppe er også altid forbundet til netværket, hvilket gør det lettere at fjernadministrere dem.

Det er besværligt at udføre rutine-administration af bærbare på farten, og det er muligt for brugerne at lægge software ind, der introducerer malware i netværket, siger han.

"Bærbare akkumulerer en hel masse software som plugins til Facebook eller billeder og videoer, som ender med at ødelægge systemdrevet. Desktoppen derimod er et forretningsværktøj, der er enklere og lettere at bevare i god stand," siger Provisor.

Steve Rausch, som er director of information services hos Gibson General Hospital i Indiana i USA, er enig. Han mener, at desktoppe egner sig bedre til kontoropgaver såsom administration af lønsystemer. Hospitalet bruger desktoppe til medarbejdere såsom kontorassistenter, der ikke er mobile.

Brud på sikkerheden bekymrer Rausch mest, da det er svært at spore den mistede information fra en stjålen bærbar. "Og så vil vi være nødt til at fortælle vores kunder, at der er en risiko for, at deres cpr-nummer eller økonomiske informationer er blevet stjålet. Det vil være et slag i ansigtet for os," siger han.

Kortere levetid

Det kan også blive dyrt at udskifte bærbare sammenlignet med desktoppe, mener Rausch. Desktoppe har en levetid på omkring fem år, hvorimod bærbare kun lever omkring tre år, påpeger han.

Bærbares komponenter og batterier skal også kontinuerligt udskiftes, fremhæver Provisor. "I vores perspektiv går desktoppen ingen vegne," fastslår han.

Der er en stigende interesse i virtuelle desktoppe og tynde klienter, som er terminaler uden harddiske, der trækker på ressourcer såsom storage og hukommelse fra centrale servere, oplyser Roger Kay, som er analytiker hos Endpoint Technologies Associates. Disse små enheder har færre komponenter, forbruger mindre strøm og optager mindre plads end traditionelle stationære pc'er, hvilket kan spare penge for virksomhederne.

Guidance har for eksempel indgivet ordrer på Hewlett-Packards Compaq dc7900, som er en meget lille desktop, der bruger komponenter fra både bærbare og stationære pc'er. Rausch overvejer at bruge tynde klienter i patientstuerne på Gibson General Hospital til at give hurtig tilgang til patientdata fra servere frem for at have dataene liggende lokalt.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere