Artikel top billede

(Foto: Hans Juhl)

It-processerne skal flyde på tværs af Lundbeck

Årets CIO 2009: Lundbecks it-direktør, Michael Vasa Skånstrøm, har fokus på processerne gennem den komplekse it-infrastruktur, der summer i højteknologiske Lundbeck.

Samlede Lundbeck's it-direktør, Michael Vasa Skånstrøm, samtlige beskrivelser af samtlige de it-systemer, som han har ansvaret for, i en bunke på sit bord, ville der ikke være plads til meget andet på bordet.

Medicinal-producenten i Valby i København er nemlig stærkt digitaliseret med en særdeles tung it-understøttelse og en stort set papirfri produktion, og efter en ekspansions-tung årrække summer der stadig rigtigt mange forskellige it-systemer i det store selskab.

"Faktisk har vi nok et tre-cifret antal systemer. Desværre. For jo færre systemer, vi har, jo tungere kompetencer kan vi have på tingene, og jo bedre kan vi i it-afdelingen rådgive forretningen Lundbeck. Så vi arbejder på at lukke de små gamle systemer og lade dem blive spist af de større integrerede systemer," siger Michael Vasa Skånstrøm.

Processernes mand

Han er effektiviseringernes og processernes mand.

Han er manden med det store overblik over de sammenhængende linier i en vældig kompleks it-verden i et højteknologisk videns-selskab, der oven i købet vokser hurtigt - senest med opkøbet af amerikanske Ovation.

Det er noget, der kræver sin mand i en branche, hvor tidspres er et grundvilkår, da gevinsten på et medicinal-produkt skal høstes i det begrænsede tidsrum, hvor patentet på produktet løber.

"Når man vokser hurtigt, sætter man sig ikke ned i rundkreds og snakker konsolidering. Man laver det, der gør, at man kan komme videre i en fart. Og gør man det rigtigt mange gange, så ender man med rigtigt mange systemer," som Michael Vasa Skånstrøm siger.

Skal holde trit

Hele tiden handler det om at holde trit med forretningen.

Et af de store skridt i retningen mod en effektivisering af Lundbecks teknologiske setup er udrulningen af et stort SAP-system til datterselskaberne. Det er to et halvt år siden, at udrulningen gik i gang, og nu nærmer afslutningen af projektet sig.

"Systemet kommer i første omgang til at ramme alle vores største selskaber, og vi går med systemet blandt andet fra at have haft forskellig distribution i de enkelte lande til nu at få et central europæisk distributions-center," siger Michael Vasa Skånstrøm.

Det betyder med andre ord, at SAP-implementeringen har været kædet nøje sammen med en forandring af hele forretningen - og det er en nødvendighed i Lundbeck.

"Der er ikke den store drivkraft i bare at få skiftet noget kode. Et nyt system skal motiveres af ændrede forretningsgange," siger Michael Vasa Skånstrøm.

Forretningsmæssigt fokus

Med en baggrund som cand.merc er hans indgang til rollen som it-direktør det forretningsmæssige.

Det er forretningsprocesserne, der interesserer ham. Og det er også her, at der er mange penge at hente, hvis det kan lade sig gøre at slå ned på de rigtige steder.

"I dag kommer du jo ingen vegne, hvis dit fokus som it-direktør er det tekniske, selv om du selvfølgelig skal vide, hvad du har at gøre godt med. Det er en selvfølge - en qualifier - at tingene kører stabilt. Det skal de bare," siger han.

Nedbrydning på tværs

Hvordan optimerer man processerne i en kompleks virksomhed som Lundbeck, hvor kravene er meget forskellige - fra omkostninger til øget output?

"Vi gør rigtigt meget for at bryde grænser ned og trække nogle spor på tværs af fagområderne, for det skaber stor værdi at få en effektiv proces på tværs gennem organisationen," siger Michael Vasa Skånstrøm.

Han peger på, at Lundbeck allerede har haft megen fokus på at optimere i siloerne i selskabet.

"De store ryk tager man ved at få et rigtigt effektivt flow på tværs af alle områder. Det er den samme dagsorden, der er i it, hvor du kan sige, at det ikke nytter noget at have en effektiv applikationsudvikling, hvis ikke tingene efterfølgende kan sættes i drift og vedligeholdes," siger han.

For ham handler det om at tænke processen igennem fra start til slut både driftsmæssigt og omkostnings-mæssigt. Her spiller en forståelse for life cycle management en væsentlig rolle.

"Når du har hele procesflowet, kan du også se, hvor de ikke-værdiskabende aktiviteter er, hvor er der liggetid og hvor der bliver leveret mere, end der bliver efterspurgt. Det gælder om at tænke hele kæden igennem," siger han.

Motoren skal køre

Proces-udvikling kræver dog, at motoren under den daglige drift kører, som den skal. Det er en ting, som Michael Vasa Skånstrøm ikke et øjeblik glemmer.

Det er nemlig langt mere interessant at diskutere den retning, som it-anvendelsen skal udvikle sig i, end det er at diskutere, om it-systemerne fungerer eller ej.

"Jo mere ro, der er omkring de fundamentale leverancer - altså på systemopsætninger, infrastruktur, applikationssupport og den slags - jo mere kan vi fokusere på forretnings-udviklingen. Forudsætningen for at være forretningsorienteret it-direktør er, at der er ro om det, som folk regner for det helt basale. Det kræver, at man har gode folk omkring sig," siger han.

Hvor meget fokus har du på omkostninger for tiden?

"Jeg ser det at være cost-effektiv som en 'qualifier'. Men Lundbeck er jo ikke en 'low cost manufacturer,' så det er ikke noget, der på den måde er et mål i sig selv. Men vi kigger selvfølgelig på, om vi i it-afdelingen er konkurrence-dygtige og effektive. Effektiv udnyttelse af ressourcerne og høj kvalitet hænger oftest sammen. En konstant strøm af forbedringstiltag holder os på mærkerne og er forudsætningen for at fastholde tilliden fra forretningen."

Hvordan er din ledelses-stil?

"Øhm. Nu skal jeg passe på, for du vil jo bare citere mig. Jeg tror, at den er meget dansk. Nogen lavede engang sjov og sagde, at jeg var en konsensus-søgende diktator.

Jeg synes, at jeg er meget entusiastisk, og at jeg hele tiden er lidt utilfreds, og de to ting forsøger jeg at kombinere.

Jeg vil også sige, at jeg går rigtigt langt for at få folk med, og vi bruger i min afdeling meget krudt på at kommunikere. Også uddelegering regner jeg for meget vigtig, for vi har rigtigt mange dygtige folk, der har tæt interaktion med forretningen og stor teknisk viden.

Samtidig kører vi nok en stram styring på leverancer, hvor vi er meget bevidste om, at de midler, vi har, ikke er til at lege for, men nogen, vi er blevet betroet. Jeg synes, at det er vigtigt at være entusiastisk tilsat en god portion rastløs selvkritik. Som person eller organisation må man aldrig være selvtilfreds."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere