Artikel top billede

Der er grund til glæde i Teklatech. Selskabet har lige rejst kapital på fem millioner kroner. Foto: Ming Ou Lü

Dansk software skal designe fremtidens chip

Den danske iværksættervirksomhed Teklatech har rejst ny kapital og får dermed en frisk mulighed for at kunne sælge deres software, der skal udvikle fremtidens mikrochip.

Fem millioner kroner og et år til at skaffe kunder. Det har iværksætterfirmaet Teklatech fået af Vækstfonden og en række såkaldte business angels.

Det er ifølge direktøren for Teklatech, Tobias Bjerregaard, lige hvad der skal til for at realisere de store potentialer, der er i Teklatechs software FloorDirector.

"Vi har egentligt været parate til at sælge vores produkter, men så ramte finanskrisen, og vores kunder trak følehornene til sig," fortæller Tobias Bjerregaard.

"På grund af krisen har vi været nødsaget til at rejse ny kapital for at kunne få selskabet til at køre rundt. Det har ikke været en ligetil proces, da vi har haft en forventning om at kunne have været ude på markedet før."

Softwareprogram skal reducere støjen

Teklatechs produkt er ikke målrettet til hr. Jensen i den danske dagligstue. Virksomheden udvikler nemlig software, der hjælper chipproducenter med at reducere digital støj i deres chip. Digital støj i nanochip er et vedvarende problem, der konstant kræver nye løsninger i og med, at chip bliver mindre og mindre.

"Vores software kan bruges til at designe chip, som netop skal leve op til en række krav omkring digital støj. Det er blandt andet chip, der bruges i fly- og bilbranchen, men også chip i støjfølsomme systemer som mobiltelefoner," fortæller Tobias Bjerregaard.

"Hvor man før har sluppet af sted med en manuel løsning på problemerne, er der nu behov for en automatisering af løsningerne. Det kan vores software hjælpe med."

Ingen forståelse i Danmark

Danske virksomheder med højteknologisk software har desuden et problem, da der netop ikke er så mange investorer, der forstår teknologien bag virksomhedernes produkter. Derfor er det svært at rejse venturekapital i Danmark.

"Det har ikke været nemt at rejse kapital nationalt, da der ikke er megen forståelse for vores teknologi i Danmark. Mange investorer lukker øret, når ideerne bliver for højteknologiske, fordi de forståeligt nok har svært ved at relatere til det. Hvis en virksomhed derimod udvikler forbrugerprodukter kan det være lettere, fordi det er noget alle kan relatere til i deres hverdag," siger Tobias Bjerregaard.

"De private investorer har haft svært ved at forstå potentialet i produktet. Men efter en tid var der endelig nogle private investorer, der fattede interesse til vores teknologi."

De private investorer er blandt andre Jesper Nørgaard, tidligere projektleder i Giga samt Valdemar Børsting, der igennem sit holding selskab, Børsting Holding, er såkaldt lead angel eller med et dansk udtryk hovedinvestor.

Venturekapitalen er nødvendig

Gruppen af investorer er bestemt ikke tilfældig, mener Tobias Bjerregaard. For ifølge iværksætteren er det utroligt vigtigt, at der er enighed omkring selskabets retning.

"Det er helt utroligt vigtigt, at man får nogle investorer, der er enige i hvilken retning, projektet skal udvikles. Der er ingen, der er interesseret i, at der er kamp om, hvordan selskabet skal køres," fortæller Tobias Bjerregaard.

"Men når det er sagt, så er det også rigtigt godt at spare med sine investorer. Både venturekapitalselskaber og private investorer kan helt klart hjælpe med andet end blot kapital, da de ofte har en stor erfaring i opstartsvirksomheder, og hvordan vi iværksættere skal markedsføre vores produkter."

Innovationsfloden stoppet til

Det, som Tobias Bjerregaard frygter mest, er hvis arbejdet i virksomheden går tabt på grund af den nuværende finanskrise.

"Tanken om at det skulle fejle efter, at der er så mange gode mennesker, der har lagt penge og tid i det, er ærgerlig," siger Tobias Bjerregaard.

"Der vil være hundredvis af iværksættervirksomheder, der går ned på grund af finanskrisen. Det tager tid for højteknologiske opstartsvirksomheder at realisere deres produkt, så derfor vil den innovationsflod, der kommer fra iværksætterne stoppe til. Og det vil tage nogle år før, at den pipeline af nye teknologier igen bliver fyldt."

Men det, at finanskrisen hærger, er heller ikke udelukkende negativt, mener Tobias Bjerregaard.

"Jeg tror dog, at der altid vil være penge til de rigtig gode ideer. På sin vis er krisen med til at få de højteknologiske opstartsvirksomheder til at rette mere fokus ind på markedet. De bliver tvunget til at tænke på markedet endnu tidligere i forløbet," siger Tobias Bjerregaard.

Udspringer af ph.d.-projekt

Tobias Bjerregaards egen virksomhed er et udløb af et ph.d.-projekt, som han lavede på institut for matematisk modellering på DTU. Der startede han virksomheden i samarbejde med DTU Innovation, CAT Symbion og Seed Capital. I forløbet har han fundet både software- og hardwareingeniører, da produktet netop ligger i grænselandet mellem de to retninger.

"Kapitalbehovet for en software virksomhed er meget mindre end for eksempel for en biotekvirksomhed. I alt har vi rejst cirka 15 millioner kroner i hele selskabets levetid. Vi har eksisteret i tre år nu. Vores omkostninger ligger hovedsagligt i lønninger," siger Tobias Bjerregaard.

"Det er meget højt specialiseret arbejdskraft, man skal bruge, da udviklingen kræver virkelig dybdegående viden."

I løbet af de tre år som firmaet har eksisteret i, har der været en løbende udvikling af produktet, så det har målrettet sig markedet.

"Jeg sprang ud i det i 2006 og gik til venturekapitalselskabet Seed Capital. Jeg synes, det er super spændende at realisere projekter. Ideen bag projektet er ikke nogen statisk ting. Den har udviklet sig i løbet af de tre år," fortæller Tobias Bjerregaard.

"Vi startede med en konkret teknisk ide. Men i løbet af de tre år har vi fundet et fokus på det sted i markedet, hvor der er et helt konkret behov. I stedet for at sige, at vi har en løsning, og så prøve at finde et problem som kan nyde godt af løsningen, så har vi kigget på de problemer der reelt er, og udviklet vores løsning i den retning.

Så udvikler man nemlig ikke et produkt, der ikke er et marked for. Det kan godt være, at det er super spændende, det som man arbejder med, men hvis der ikke er nogen, der vil købe det, så er det utroligt ligegyldigt, hvad produktet i sidste ende kan."




IT-JOB

Sentia Denmark A/S

Service Delivery Manager

Netcompany A/S

Software Developer

Politiets Efterretningstjeneste

Bliv AD-specialist hos PET

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Seniorudviklere med lyst til faglige udfordringer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere