Indhold
Med et stort monster af en router satser verdens største producent af netværksudstyr, amerikanske Cisco, på at have udviklet produktet, som verdens største internetudbydere kan betjene sig af i kernen af deres netværk i det kommende årti.
Routeren har en næsten ufattelig høj kapacitet, hvis den udstyres med alle de mulige moduler. Så kan den overføre 92 terabit data per sekund. Det svarer til trafikken fra 360 millioner af de mest udbredte ADSL-opkoblinger herhjemme på én gang.
I standard-konfigurationen er hastigheden på Carrier Routing System (CRS-1) 1,2 terabit, men selv det rækker til de fleste formål, både nu og i den nærmeste fremtid.
Det er også meningen, for Cisco mener, at CRS-1 skal kunne blive stående i teleselskabernes netværk i mindst ti år.
Det har krævet en helt ny arkitektur, som for første gang gør det muligt for udbyderne at opgradere og udskifte dele af routeren, mens den kører. Det ser analytikere som helt nødvendigt, hvis Cisco vil bevare positionen som hovedleverandør til internettets knudepunkter. På det marked er Cisco under stigende pres fra konkurrenterne, først og fremmest Juniper Networks.
Alt har dog sin pris, og i tilfældets Cisco CRS-1 begynder den ved knap tre millioner kroner. Kathy Walker fra det amerikanske teleselskab Sprint, som har været med til at teste CRS-1 for Cisco, anslår dog over for nyhedstjenesten Cnet, at den endelige pris for en installation snarere bliver seks millioner kroner. Og til den pris står hverken hun eller de øvrige teleselskaber i testen i kø for at købe.
Alligevel afviser Cisco-topchef John Chambers fuldstændigt, at der er fare for, at investeringen i monster-routeren ikke bliver tjent hjem. Den indeholder teknologi, som Cisco også kan udnytte i andre produkter.
Det gælder i første omgang en gennemgribende ændring af routerens styresystem, IOS. De versioner, som ligger i dagens Cisco-udstyr, har været udsat for kritik, blandt andet i forbindelse med sikkerheden.
Denne artikel stammer fra Computerworld Online.