Artikel top billede

Der bliver indtil videre ikke trykt nye sedler til it-iværksætterne.

Regeringspartier afviser penge til iværksættere

Der er ikke den store opbakning fra regeringspartierne om en ny vækstpakke til it-iværksættere. Politikerne vil hellere se virkningerne af bankpakken an.

Der er ikke hjælp at hente fra politisk side til opstartsvirksomhederne. I regeringspartierne er erhvervsordførerne tilbageholdne med at melde ud, om der kan komme en til målrettet vækstpakke til innovationsmiljøet, herunder it-iværksættere, i Danmark.

Penge er der ellers godt brug for ifølge ventureselskaberne, der investerer i opstarts-virksomhederne.

"Situationen er katastrofal for mange opstarts-virksomheder. De venturefonde, der har penge, bruger dem på at beskytte deres egne investeringer i stedet for at investere i nye forretninger," siger Ulla Brockenhuus-Schack, Managing Partner i venturekapitalselskabet Seed Capital.

Samme holdning ser man i brancheforeningen for danske ventureselskaber, Dansk Venturekapital- og Private Equity Forening (DVCA).

"Hvis der ikke kommer en vækstpakke, så vil der komme et Stockholmsk blodbad, hvor vi ser fremtidens vækstlag bukke under for den kapitaltørke, der i øjeblikket er," siger Jannick Nytoft, direktør i DVCA.

Vil se virkningerne af bankpakke

Men i regeringspartierne forholder erhvervsordførerne sig skeptiske til yderligere kapitaltilførsel til opstartsvirksomhederne.

"Vi vil ikke gå ud og agere statsbank. Det vi har gjort er at bruge den eksisterende finansielle sektor, så den ikke står og mangler kapital, den kan låne ud," siger Mike Legarth, erhvervsordfører for Konservative.

"Vi vil gerne være et iværksættersamfund, men vi er nødt til at respektere, når der er afmatning på markedet. Vi vurderer dog løbende konjunkturerne, så vi kan ikke udelukke, at hjælp til innovationsbranchen kommer på spil."

Hans kollega i Venstre er lidt mere positiv, men forholder sig også afventende.

"Jeg synes, at når dansk erhvervsliv skal leve af nye ideer og innovation i fremtiden, så skal vi sikre, at der er en mulighed for at de gode projekter har en mulighed for at overleve. Jeg vil ikke forholde mig til et bestemt beløb for en målrettet vækstpakke, men noterer interessen fra DVCA," siger Jacob Jensen, erhvervsordfører for Venstre.

Oppositionen vil dele ud

Oppositionen er primært positivt indstillet på en ny vækstpakke specifikt målrettet iværksætterbranchen.

"Vi er meget optaget af innovations- og it-delen i forbindelse med væksten i Danmark. Vi mener, at vi skal skabe fokus på de helt tidlige faser i innovationen, og vi vil gerne støtte de syv innovationsmiljøer, der er i Danmark," siger Morten Helveg Petersen, erhvervsordfører for de Radikale.

SF ser heller ikke noget problem i at støtte helt branchespecifikt.

"Vi er overvejende positive over for en ny vækstpakke til innovationsmiljøet i Danmark. Det er en måde, hvor samfundet kan være med til at styre en positiv udvikling. Vi er ikke bange for at målrette udviklingen i erhvervslivet," siger Karsten Hønge, erhvervsordfører for SF.

Socialdemokraterne mener ikke, at den eksisterende bankpakke løser likviditetsproblemet.

"Problemet er, at pengeinstitutionerne er mere interesseret i at konsolidere end at end at agere som bankvirksomhed. Hvis der er nogle brancher, der på grund af krisen har likviditetsproblemer, så er det klart, at vi må se på, om der ikke er måder, vi kan hjælpe dem på, hvis bankerne ikke selv vil, siger Niels Sindal, erhvervsordfører for Socialdemokraterne.

Men oppositionen skal ikke forvente støtte fra Dansk Folkeparti.

"Vi vil gerne se om de initiativer, der nu er lavet virker. Vi vil hellere forholde os roligt og tage lidt af gangen. Derudover er vækstvirksomheder i samme båd som alle mulige andre brancher. Det må være de samme betingelser, der gælder for alle brancher," siger Colette Brix, erhvervsordfører for DF.

Bankerne er ikke løsningen

Det er i det hele taget ikke bankerne, som iværksættervirksomhederne skal gå til, hvis de skal rejse kapital, mener Jannick Nytoft, direktør i DVCA, brancheforeningen for ventureselskaber i Danmark.

"Bankerne opererer ud fra en helt anden verdensvinkel end ventureselskaberne, når det drejer sig om, hvor risikovillig kapital, de er villige til at skilte med. Hvor bankerne skal have et afkast på deres investeringer i form af måske 10 procent om året, så er der langt større udsving i opstartsvirksomhederne," siger Jannick Nytoft.

"Et ventureselskab, der har 10 firmaer i sin portefølje, forventer at godt og vel halvdelen af virksomhederne går konkurs inden der kommer profit. 20-30 procent vil kunne køre nogenlunde rundt, mens det er de resterende virksomheder, der kommer til at blive den store kommercielle succes."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere