Skatteministeriet offentliggjorde i går, at Danmark i forbindelse med en liberalisering af spillelovgivningen vil afskærme spillemarkedet mod spilleudbydere uden dansk licens.
Det betyder, at ministeriet overvejer, om spillesider på nettet skal kunne blokeres, så borgere ikke kan få adgang til netsider med ulovligt spil. Samtidig overvejer man i Skatteministeriet betalingsblokeringer, som forhindrer borgerne i at bruge deres betalingskort på ulovlige netspillesteder.
Det siger Lars Henry Nielsen, der er kontorchef i Skatteministeriet.
Han fortæller, at blokering af netspillesteder uden licens indgår som en mulighed i et kommende lovforslag til den moderniserede spillelovgivning.
Det er derfor for tidligt at sige noget om, hvordan den eventuelle blokering konkret skal foregå, fortæller Lars Henry Nielsen.
"Der er jo flere trin af kompleksitet, afhængig af, hvilken metode man vælger," siger Lars Henry Nielsen.
Blokeringsliste en mulighed
En model kunne ifølge kontorchefen være en form for blokeringsliste med ulovlige spillesteder på nettet, som udarbejdes af en kommende spillestyrelse, der kan gøre internetudbyderne opmærksom på, at de formidler adgang til ulovligt spil.
"Rent teknisk er der flere måder, du kan blokere på. Den simple hedder dns-blokering, men der er også andre grader," siger Lars Henry Nielsen.
Ifølge kontorchefen er problemet med dybere spærringer, at det giver mere administrativt arbejde og er væsentligt dyrere.
Samtidig skal der også være balance mellem, hvad der er politisk muligt og umuligt, og hvad der er muligt i forhold til den offentlige mening, fortæller han.
Juridisk vurdering nødvendig
"Man skal også lave en proportionalitetsbetragtning. De indgreb, man gør, skal måles i forhold til det, man vil opnå. Desuden skal der foretages en juridisk vurdering af mulighederne," understreger Lars Henry Nielsen.
Rent lovteknisk kunne man ifølge kontorchefen forestille sig en udformning som på reklameområdet, hvor man ikke må medvirke til ulovligt spil.
"Det samme kan man jo sige om teleudbyderen," siger Lars Henry Nielsen, der understreger at arbejdet er på et stadie, hvor man ikke har lagt sig fast på noget som helst.
Først skal regeringen selv blive opnå enighed om lovforslaget, så skal Folketinget diskutere det, og inden da kommer forslaget i høring.
Lang vej til vedtagelse
"Der lytter man jo også til de indvendinger, der har vægt. Og der kan også være tekniske indvendinger," siger Lars Henry Nielsen.
Han understreger, at man skal se overvejelserne om en mulig blokering i en helhed. Selvom man vælger en form for internetblokering, så skal den sammenholdes med samtidig betalingsblokering og forbud mod reklamer.
"Selv om den enkelte brik måske ikke er noget stærkt middel i sig selv, men kan omgås af folk med et vist EDB-kendskab, så er det tænkt ud fra en helhedstanke," siger Lars Henry Nielsen.