Finanskrisen er hård ved små og mellemstore virksomheder over alt i verden. Ikke mindst i Danmark, hvor 95 procent af alle virksomheder tilhører kategorien små og mellemstor (SMV).
At det forholder sig sådan, er der ifølge Microsofts vicepræsident Wolfgang Ebermann, ingen tvivl om.
I Tyskland er godt 70 procent af virksomhederne SMV'er, mens tallet for hele Europa er cirka 65 procent.
"Små virksomheder har økonomisk set ikke store lommer. De er afhængige af bankerne, som ikke er nemme at danse med for tiden," siger Ebermann, der har ansvar for 'Small, Midmarket Solutions & Partner Group' i EMEA (Europa, Mellemøsten og Afrika).
Ebermann mener, at når SMV'erne i modgangstider bliver udfordret økonomisk, så skal der fokuseres på omkostningerne, og her kan it hjælpe med at reducere omkostningerne og køre forretningen mere effektivt.
Reklame-turné
Når sandheden skal frem, er Wolfgang Ebermann ikke bare på tur for at fortælle om SMV'ernes vanskeligheder her i skyggen af krisen. Næh, han er på en større rundtur til en række lande for at gøre reklame for et par opgraderede Microsoft-produkter, som, mener Microsoft, sidder lige i skabet til netop de små og mellemstore virksomheder.
Produkterne er nye versioner af Windows Essential Business Server 2008 og Windows Small Business Server. Begge blev lanceret i november sidste år.
En oplagt problemstilling for en mindre virksomhed er at øge produktiviteten. Små og mellemstore virksomheder har forholdsvis få ansatte og er meget afhængige af de hænder, de råder over.
"Du skal være sikker på, at dine folk forstår og reagerer hurtigt på markedsændringer og -krav. Derudover gælder det om at blive mere effektiv til at identificere og reagere på de her ændringer i markedet," siger Ebermann.
Små virksomheder drager typisk ikke brug af informationsteknologi til at drive forretningens mange manuelle processer som registrering af og planlægning af rejser, diverse små indkøb et cetera.
"Alle disse små ting er ikke automatiseret, fordi det er for dyrt," siger Wolfgang Ebermann, som naturligvis følger op med at pege på løsningen:
Partner til det grove
Hvis du eksempelvis vil administrere 75 pc'er i din virksomhed, synes Microsoft ikke, at du selv skal besvære dig. Så hellere have en partner, som er tæt på virksomheden, til at klare det grove. Microsoft har 200.000 partnere i Europa, mellemøsten og Afrika og cirka 600.000 på verdensplan.
En ny version af Small Business Server gør det muligt for en Microsoft Partner at fjernadministrere en kundes it-infrastruktur, hvilket igen betyder, at kunden kan holde sine investeringer i hard- og software på et minimum.
Derudover promoverer Ebermann The Windows Essential Business Server, der kan bruges til administration af virksomheder og organisationer i "medium størrelse."
Når talen falder på konkurrenterne, bliver Wolfgang Ebermann tænksom og har svært ved at komme på alvorlig konkurrence. Han mener faktisk, at Open Source-miljøet nok er den væsentligste konkurrent, men skynder sig at påpege, at brug af Open Source-programmer med sikkerhed bliver meget meget dyrere, end hvad Microsoft tilbyder.
De største konkurrenter i mellemmarkedet er på verdensplan SAP, IBM og Oracle.
De lokale konkurrenter
På det mere lokale niveau konkurrerer Microsoft ifølge salgsdirektør Bjarne Riis med selskaber som den norske ERP-leverandør Mamut, der også er repræsenteret i Danmark og herudover Visma, E-conomic og andre små spillere på det skandinaviske marked.
I Tyskland er Sage en væsentlig konkurrent, mens en anden konkurrent tidligere var Star Office, som blev købt af Sun og nu er baseret på åben kildekode som et Open Source-produkt.
Som noget nyt vil Microsoft om "to-tre måneder" tilbyde sine partnere mulighed for at tilbyde Sharepoint og Unified Communication og Exchange som et Software as a Service-produkt (SaaS).
For yderligere at gøre sig godt bemærket hos de mange SMV'er tilbyder Microsoft en rabat på alle relevante Office-produkter, en gratis version af næste generation Windows samt muligheden for at betale installationen over tre år