Artikel top billede

Foto: Torben Klint

Pirate Bay-stiftere nægter alt ved svensk retssag

Fire mænd sidder på anklagebænken i Stockholm i retssagen om The Pirate Bay. Hvis mændene frikendes, kan Sverige risikere sanktioner fra WTO.

Verdens it-øjne er rettet mod Sverige, hvor en længe ventet retssag mod den omdiskuterede BitTorrent-side The Pirate Bay i dag blev indledt.

Retssagen er kulminationen på års forberedelser, som tilbage i 2006 startede med en spektakulær razzia hvor omkring 50 betjente beslaglagde en mængde udstyr, herunder det webhotel hvor The Pirate Bays servere førhen befandt sig.

Sagen har international bevågenhed, fordi Pirate Bay som en af de mest omdiskuterede og kendte internetsider for tilhængere af fildeling nærmest er blevet symbolet på kampen for ytringsfrihed og et frit internet. Svensk tv, svenske aviser og tilhængere af The Pirate Bay sender direkte og blogger live fra retssagen.

Modstanderne er ejerne af rettigheder til film, tv musik og andre medier. De ser internetsiden som en af de vigtigste årsager til tabt fortjeneste på medieindhold, som Pirate Bay skaber nem adgang til for hele verden.

Svenskere på anklagebænken

De fire personer, som i dag sidder på anklagebænken i Stockholm, er de fire indehavere af Pirate Bay, Fredrik Neij, Gottfried Svartholm Warg, Peter Sunde og Carl Lundström, som ved middagstid nægtede sig skyldige i alle anklagepunkter.

Det er en lang række opretshavshavere fra film, musik og spilbranchen, som har halet de de fire i retten med et krav om erstating på mere end 69 millioner kroner.

Forberedelsen til sagen har på alle måder været spektakulær. Jævnligt er der dukket farverige afsløringer op. Blandt andet menes det, at den oprindelige razzia blev iværksat efter pres fra USA, ved at presse den svenske stat til at slå ned på The Pirate Bay for at undgå en udelukkelse fra WTO (World Trade Organization.)

En anden farverig detalje var historien om, at en svensk politimand og leder af razziaen mod The Pirate Bay senere blev ansat af pladeselskabet Warner Bros.

Et af de vigtigte spørgsmål, som retssagen kan besvare, er nemlig, om Sverige kan tillade, at et site som The Pirate Bay kan være tilladt.

Til Computerworlds svenske søsterblad siger professor i svensk civilret, Jan Rosén, at de svenske ophavsretslove er bundet til internationale konventioner. Det er svenske love og ikke internationale konventioner, som gælder under retssagen. Men udfaldet af retssagen kan påvirke Sveriges status i internationale organisationer som eksempelvis WTO og EU, siger han til bladet.

"Hvis The Pirate Bay ikke anses for at være ulovlig, vil Sverige bryde sine internationale forpligtelser, og jeg tror, at der vil blive stillet internationale krav til Sverige om at leve op til dem," siger Jan Rosén til Computer Sweden.

Fungerer som mellemled

Teknisk set indeholder The Pirate Bay så vidt vides intet ulovligt materiale. Men sitet fungerer på samme måde som eksempelvis Google som en kæmpe telefonbog, hvor det nemt er muligt at finde frem til præcis den computer, som indeholder lige den film, brugeren er interesseret i.

Herefter foregår filudvekslingen direkte mellem brugerne og altså udenom det omdiskuterede site med BitTorrent-teknologien, som er berømt for sin pålidelighed og stabilitet. En teknologi, som i øvrigt også finder anvendelse i lovlige og offentlige sammenhænge, som eksempelvis videresending af net-tv.

Samtidig er tjenesten gratis at benytte for brugerne. Den menes finansieret af en omfattende omsætning af annoncer, som angiveligt forgår gennem tredjepart.

Selv har The Pirate Bay-talsmanden, Peter Sunde, tidligere hævdet, at folkene bag sitet ikke tjener en krone på tjenesten, som siden razziaen har befundet sig på ukendte servere på så hemmeligt et sted, at end ikke de fire indehavere efter eget udsagn selv ved, hvor serverne befinder sig.

Dog har Peter Sunde tidligere fortalt Computerworld, at han formoder de er et sted i Europa.

I Danmark har The Pirate Bay også givet anledning til retssager. Men her var det ikke The Pirate Bay, men derimod en repræsentant for de danske internetudbydere som blev kaldt til møde i retten. IFPI nedlagde sammen med en række andre rettighedshavere i foråret 2008 fogedforbud mod teleselskabet Tele2, således at firmaet blev tvunget til at spærre kundernes adgang til den svenske hjemmeside.

Modellen er med succes tidligere benyttet til spærring af den russiske online musikbutik Allofmp3.com, som i 2006 på lignende vis blev spærret hos efterhånden alle telekunder i Danmark.

Samtidig har succesen ifølge Computerworlds svenske søsterblad nu givet IFPI i Sverige overvejelser om den danske model muligvis kan benyttes på den anden side af sundet.

Debat i Danmark

I øjeblikket har de største danske teleselskaber spærret kundernes adgang til The Pirate Bay, men stormen er langt fra forbi. Selskaberne slår sig i tøjret, fordi de frygter en strøm af fogedretssager mod specifikke internetsider, og samtidig for rolle som politibetjente på nettet.

Telebranchen håber derfor på foretræde for Højesteret i sagen, som de mener er så principiel, at landets højeste domstol bør afgøre spørgsmålet. Selskaberne har også flere gange stillet spørgsmål ved, hvorfor rettighedshaverne ikke indleder en retssag mod The Pirate Bay i stedet for teleselskaberne.

Ordet censur er flere gange i den ophedede debat benyttet af både teleselskaber og internetbrugerne, mens rettighedshaverne ser fogedretssagerne som en af de få mulige måder at beskytte interesserne på.

IFPI har ved retten tidligere fremhævet, at netop den razzia, som er grundlaget for den i dag indledte svenske retssag beviser, at det trods beslaglæggelse af udstyr er umuligt at lukke sitet.

Spørgsmålet er nu, om den netop indledte retssag ender med mere end de få dages sort skærm, som den oprindelige razzia mod The Pirate Bay resulterede i forrige år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere