Artikel top billede

Dommere anklages for sjusk i overvågningssager

Dommerne i Danmark er for rundhåndede med at udstede dommerkendelser i sager om tele-overvågning, lyder det fra en advokat. Det er loven, der er for mild, svarer dommerne igen.

Dommer-standen i Danmark er kommet på anklagebænken, når det drejer sig om at udstede dommerkendelser til politiet i ordensmagtens mange tele-overvågningssager.

Kritikken går på, at landets juridiske håndhævere er for sløsede, når det kommer til at udstede dommerkendelserne til politiet.

I 2006 blev der således udstedt 3.477 dommerkendelser på 3.572 anmodninger svarende til, at flere end 97 procent af politiets forespørgsler blev imødekommet af en dommer i Danmark. I andet halvår af 2007 var tallene på 1.060 dommerkendelser ud af 1.071 anmodninger - eller 99 procents imødekommenhed hos dommerne.

"Statistikken viser, at politiet stort set får medhold i alle forespørgsler, og man skal nok have en grundigere proces, hvor politiet i større udstrækning skal kunne dokumentere, hvorfor man lige skal have udleveret teledata på en mistænkt. Domstolene er simpelthen for føjelige," siger advokat Henrik Stagetorn.

Han får opbakning fra Jens Ottosen-Støtt, som er juridisk direktør i Telia og formand for teleoperatørernes brancheorganisation.

"Dommerne undersøger kun formelle ting som eksempelvis om sagen indeholder kriminalitet med en strafferamme, og politiets forespørgsler undergår reelt ingen kvalitativ bedømmelse hos dommerne. Dommerkendelserne bliver på den måde udstedt mere eller mindre automatisk," fortæller Jens Ottosen-Støtt.

Dommer-formand: Vi følger lovgivningen
Formand for Dommerforeningen, Jørgen Lougart, har hørt kritikken før.

"Det er svært at vægre sig mod kritikken, men det er jo åbenbart den pris, man har valgt, for at have et retssamfund, der straffer forbrydere. Dommerne følger jo bare loven," lyder hans svar på angrebene.

Jørgen Lougart understreger derfor, at hvis man synes, der bliver aflyttet for meget, så skal loven strammes op.

Ikke entydige løsninger

Samtidigt påpeger dommer Jørgen Lougart, at der er sager, hvor overvågning af flere personer kan være givtigt.

Det drejer sig eksempelvis om narkosager, hvor tiltag som telefonaflytning oftest bliver benyttet.

"Narkosager involverer oftest mange personer, og man kan godt aflytte fem personer, men kun få dømt og fængslet to af dem, fordi de tre andre er sprunget fra handlen. Så er spørgsmålet jo bare, om aflytningen af de sidste tre personer er forkert - og det mener jeg ikke, at der er et entydigt svar på," siger Jørgen Lougart.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere