Det anspændte forhold mellem Iran og USA fik i 1995 den daværende amerikanske præsident, Bill Clinton, til at indføre et eksportforbud til præstestyret i Iran.
Alligevel er HP-printere eksporteret til landet siden 1997. Det er sket via en mellemstation i Dubai, skriver The Boston Globe.
"Det er sværere at bevise, at en producent har kendskab til salget til Iran, når selskabet bruger en distributør," siger Robert Clifton Burns, der er advokat i Washington med speciale i eksportlovgivning, til avisen.
Mellemstationen for HPs produkter er det indisk-ejede firma Redington Gulf, der bruger Dubai som transit-led, inden produkterne fortsætter deres vej til Iran.
Redington Gulf åbnede for ti år siden et lille kontor i Iran hovedstad, Teheran, men i dag har firmaet også et servicecenter specialiseret i HP-produkter.
En talskvinde fra HP udtaler til The Boston Globe, at HP har "en politik i fuld overensstemmelse med al amerikansk eksportlovgivning". Hun ønsker ikke at komme nærmere ind på, hvor meget kendskab HP har til printernes popularitet i Iran.
Sidder solidt på markedet
Populariteten er dog ikke til at tage fejl af.
Ifølge en tidligere undersøgelse fra 2007 udført af Teherans Taliya News skulle HP sidde på 41 procent af det iranske printermarked, og dermed er selskabet den største spiller Iran.
Andrew DeSouza, der er talsmand for det amerikanske finansministerium, understreger over for The Boston Globe, at amerikanske selskaber har pligt til at droppe aftaler med distributører, hvis de skulle få kendskab til, at produkterne fortsætter videre til lande under embargo.
Specielle danske regler for Iran-eksport
Den amerikanske embargo af Iran gør, at andre lande er bange for at handle med landet.
Computerworld har tidligere skrevet en serie om eksport af it-produkter til diktaturstater. I den anledning kontaktede Computerworld sidst i november interesseorganisationen Dansk Industri, som var bekendt med Irans situation.
"Der er rigtigt mange danske virksomheder, der får henvendelser fra Iran i øjeblikket. Iranerne har svært ved at finde firmaer, der tør levere til dem, og derfor shopper de rundt i øst og vest. Selv virksomheder der aldrig har været aktive i Mellemøsten modtager pludseligt nogle koloenorme ordre," sagde Peter Thagesen, der er afsætningspolitisk chef hos Dansk Industri.
Peter Thagesen fremhævede, at it-virksomheder bør være ekstra opmærksomme, når de eksporterer til et land som Iran. Danske virksomheder må nemlig ikke eksportere hvad som helst til autoritære regimer.
"Reglerne kan være svære at gennemskue og eksport af it-produkter er særligt i farezonen. Ofte kræver det blot en lille ændring i noget software eller hardware, før det kan bruges til andre formål, end det er tiltænkt," fortalte Peter Thagesen.
Amnesty International har tidligere kritiseret det danske firma Milestone, der eksporterer overvågningssoftware til blandt andet Iran.