Artikel top billede

Anders Fogh Rasmussen og Milestone Systems administrerende direktør, Lars Thinggaard, under besøget i Kina.

Anders Fogh inddrages i sag om diktatureksport

Anders Fogh Rasmussen har været med til at promovere salg af overvågningsudstyr i Kina. Et folketingsmedlem sætter spørgsmålstegn ved statsministerens forsvar for frihed og demokrati.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) kritiseres, fordi han under et besøg i Kina har været med til at promovere den danske producent af avanceret overvågningsudstyr Milestones Systems overfor kinesiske politikere.

De kinesiske borgere er blandt de mest overvågede i verden, og det kinesiske regime har gennem årene mødt massiv kritik på grund af omfattende og gentagne overtrædelser af menneskerettighederne.

Men i et svar på et såkaldt paragraf 20-spørgsmål om sagen smyger statsministeren sig uden om kritikken, mener Per Clausen, medlem af folketinget for Enhedslisten, der har stillet det omtalte spørgsmål til statsministeren.

"Menneskerettigheder prioriteres højt i Danmarks løbende dialog og samarbejde med Kina. Spørgsmålet blev rejst under mine politiske drøftelser under mit besøg i Kina i oktober 2008, og det indgår også i det strategiske partnerskab, som Danmark og Kina blev enige om i forbindelse med besøget," lyder svaret fra Anders Fogh Rasmussen.

Statsministeren tilføjer, at Milestone Systems var med i erhvervsdelegation under Kina-besøget, fordi virksomheden ønsker at opstarte softwareudvikling i landet, og desuden har udset sig den kinesiske finanssektor som et potentielt eksportmarked.

Liste Ø: Statsministeren er ynkelig
"Statsministeren svarer uden om. Det er et usædvanligt ynkeligt svar. Ikke mindst, når man tænker på, at statsministeren tidligere ikke har lagt fingre imellem, når han har kritiseret virksomheder, der har sat profit over demokrati og menneskerettigheder. Men det gælder åbenbart ikke, når det drejer sig om hans egen tur til Kina," siger Per Clausen, der er Enhedslistens it-ordfører.

Per Clausen stillede paragraf 20-spørgsmålet efter, at Computerworld i november kunne fortælle, at danske virksomheder frit kan sælge overvåning til diktaturstater og, at statsministeren sammen med Milestones administrerende direktør, Lars Thingaard, deltog i møder med højtstående kinesiske politikere.

Tidligere har statsministerens egen partifælle Søren Pind, udenrigspolitisk ordfører for Venstre, sagt til Computerworld, at han ikke er glad for, at danske virksomheder eksporterer overvågningsudstyr til lande som Kina og, at man bør overveje et internationalt forbud mod eksport af denne type produkter.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Serverdrift-specialist til Team Planning Tools

Teknologisk Institut

Udvikler til digitaliseringsteam
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere