Artikel top billede

(Foto: Mikael Rieck freelance)

Nu hjælper Microsoft chefen med at kontrollere dig

Microsoft indgår et samarbejde med sikkerhedsfirmaet RSA, der skal sikre, at du ikke sender fortrolige oplysninger ud af virksomheden.

Fortrolige oplysninger om virksomhedens salgstal skal nødigt ende i hænderne på konkurrenten.

Derfor vil Microsoft i samarbejde med den amerikanske sikkerhedsvirksomhed RSA indbygge en såkaldt data loss prevention-teknologi (DLP) i de kommende versioner af Windows Server-softwaren

Mange virksomheder har ringe kontrol med de dokumenter, der ligger på samarbejdsportalen Sharepoint. Men teknologien fra RSA og Microsoft kan sikre at de digitale dokumenter, der flyder rundt i organisation ikke bliver åbnet af uvedkommende.

Når et dokument bliver åbnet, kontakter systemet virksomhedens server, der kan registrere, hvem der åbner det, og om vedkommende har tilladelse til at se dokumentet.

Microsofts har gennem sin Windows Rights Management-service i forvejen mulighed for at sætte adgangsrettigheder på et dokument.

Men med teknologien fra RSA bliver det desuden muligt at scanne netværket for filer, og på baggrund af indholdet i dokumenterne tildeler softwaren automatisk adgangsrettigheder, fortæller Torben Vig Nelausen, produktchef for Windows Server hos Microsoft Danmark.

Whistleblowers får det svært

Teknologiens overvågningsmuligheder vækker dog bekymring hos Niels Elgaard Larsen, der er formand for IT-Politisk forening, som arbejder for at styrke it-brugernes rettigheder.

"Det er helt klart et element af overvågning og kontrol i den her teknologi, derfor er vi bekymrede. Arbejdsgiveren kan naturligvis forhindre medarbejderne i at udbrede fortrolige oplysninger fra virksomhedens it-systemer, men medarbejder skal som minimum informeres om, hvordan de overvåges og kontrolleres," siger han.

Men han frygter, at RSA og Microsofts teknologi kommer til at gøre livet sværere for de såkaldte whistleblowers, ansatte der ønsker at gøre medier eller myndigheder opmærksom på urent trav i virksomheden.

Frygter at det bliver standard

Systemet forventes at koste omkring mellem 250.000 og 300.000 kroner.

Derfor forventer IT-Politisk Forening, at det kun en problemstilling, der kommer til vedrøre ansatte i store og mellemstore virksomheder.

Men foreningen frygter, at produktet på længere sigt kan blive standard i Microsoft mest populære software.

"Vores største bekymring er, at det bliver mere udbredt. Store virksomheder, der bruger mange tusinde kroner på teknologien, tænker sig sandsynligvis om og laver en politik på området. Men problemet er, hvis det bliver en del af Windows, og at alle og enhver dermed kan overvåge og lægge begrænsninger på dokumenter," siger Niels Elgaard Larsen.

Torben Vig Nelausen fra Microsoft forestiller sig også, at teknologien kan blive interessant for flere kundegrupper efterhånden som samarbejdet mellem Microsoft og RSA intensiveres.

Han tvivler dog på, at kontrollystne chefer vil bruge teknologien til at spionere mod medarbejderne.

"Teknologien giver ikke mulighed for at chefen kan sidde og læse medarbejdernes filer. Den sikrer blot, at dokumenter ikke slipper ud af huset ved et uheld. Medarbejdere der gerne vil smugle informationer ud kan sansynligvis stadigvæk slippe afsted med det. De kan eksempelvis skrive dokumenter af i hånden," siger produktchefen fra Microsoft.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere