Julefrokosten i Danmark er medarbejdernes fest. Det er den ene gang om året, hvor det nærmest virker som om, at alle er enige om, at der ikke er nogen spilleregler. Hvor god etik og moral ikke er en hindring for at træde ved siden af på hverken den anden eller den anden måde.
Jeg kender i grunden ikke årsagen til behovet for, at denne ene dag og aften skal gøres så speciel - på mange punkter - men det er den i hvert fald blevet.
Den danske firmajulefrokost kan på mange måder sammenlignes med en polterabend. Ligesom til en polterabend gælder det også til julefrokosten om at lave noget specielt og anderledes sammen, og ofte ender festen med en hel del at drikke.
Hvor vild en julefrokost skal være, afhænger nok meget af både virksomhedens medarbejdertyper og medarbejderkultur: Er det yngre medarbejdere uden familie eller mere etablerede medarbejdere? Hvordan er der generelt tradition for, at virksomhedens fester foregår?
Med eller uden påhæng
Jeg mener, det er lederen i gruppen, den administrerende direktør eller ejeren af virksomheden, der har ansvaret for festens vildskab. Og festen afhænger meget af hans/hendes holdning til, hvad en julefrokost kan/skal/må indeholde.
En del virksomheder, jeg kender, vælger at invitere medarbejdernes bedre halvdel med til festen, hvis de altså har sådan en. I min optik kommer festen så mest af alt til at ligne morfars guldbryllup.
Hvis det er sådan en fest, man ønsker, så er det sådan set nemt nok. Så er der ikke den store risiko for uterlig opførsel eller vilde optøjer. Man kan også vælge at undlade snapsen eller den hårde sprut, så bliver festen helt sikkert også en anden.
Min holdning er krystalklar: Medarbejdere - tænk jer om. Inden julefrokosten, så forestil jer hvordan det skal være at gå på arbejde igen på mandag. Men ud over det, gør hvad I vil.
Leder - hold dig på måtten. Det kan få store konsekvenser for din ansættelse og eller dit fremtidige samarbejde med dine ansatte. Det kan være ret belastende for begge parter at skulle tale sammen efter julefrosten og gør tingene meget mere besværlige.
Jeg taler om en flirt eller forsøg på det. Eller at overfuse en medarbejder, fordi du ikke har modet til konfrontationer, når du ikke er fuld.
Ingen klap i numsen
Men når det er sagt, så oplever jeg, at medarbejderne faktisk forventer, at lederne giver den ligeså meget gas som dem selv og deltager i festen til langt ud på natten. Og det skal man, synes jeg.
Som leder er man også menneske og har samme lyst og trang til at feste med sine kolleger. Dog skal man som leder overholde nogle vigtige spilleregler som for eksempel ikke at tale over sig, ikke have en affære og ikke give klap i numsen.
Til gengæld må vi også være ærlige og erkende, at rigtig mange finder deres livs kærlighed på arbejdspladsen, så det er selvfølgelig også naivt at tro, at bare fordi vi laver regler, så undgår vi eksempelvis utroskab, eller det der er værre til julefrokosten.
God julefrokost.
Thomas Holm Jensen er administrerende direktør i it-sikkerhedsvirksomheden SoftScan.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.