I en tid, hvor virksomheder tilbyder produkter og services, der minder om hinanden, er det typisk processerne bag den måde, der interageres og kommunikeres med kunderne på, som differentierer den gode oplevelse fra den mindre gode.
Det gør sig i nærmest ekstrem grad gældende på internettet. Et enkelt klik kan afgøre, om en potentiel kunde foretager for eksempel et onlinekøb på dit eller din konkurrents website.
Opsamling og analyse af webstatistik til løbende at optimere websites i henhold til kundernes præferencer har de senere år fået større opmærksomhed blandt virksomhederne, og mange har anskaffet sig webstatistikprogrammer som for eksempel Google Analytics.
Endnu udnytter danske virksomheder dog slet ikke den viden, de dermed kan opnå om kundernes onlineadfærd.
Man hæfter sig ved tallene, men bruger dem ikke i tilstrækkelig grad til at drive de forretningsmæssige beslutninger, der kan gøre webanalyse til et af virksomhedernes stærkeste konkurrenceparametre.
Der er derfor en reel fare for, at danske virksomheder kan miste værdifuldt momentum i konkurrencen om kundernes opmærksomhed og loyalitet - både på og uden for internettet.
I årevis har virksomheder ladet sig rådgive af idérige reklamebureauer, der på trods at et stadigt overvejende fokus på de traditionelle medier som tv, print m.m. er begyndt at fokusere mere på de nye medier.
Bureauerne ser imidlertid stadig primært internettet som en markedsføringskanal.
Men internettet er et langt mere komplekst medie, der i dag i langt højere grad stiller krav om et forretningsstrategisk fokus.
Mediet er dybt, omfavnende og stærkt, fordi det er målbart.
Sæt dig mål for dit site
Med et godt statistikprogram og selv en beskeden ekstra indsats, kan mindre virksomheder opnå klare konkurrencemæssige fordele og give større konkurrenter baghjul.
Netflix og Amazon har opnået meget på basis af webanalyse tilsat en 'anelse' business intelligence, og analyse af kundeadfærd og købsmønstre på strategisk niveau er for disse virksomheder i dag et afgørende konkurrenceparameter.
Webanalyse som strategisk værktøj giver dog først rigtig mening, når man som virksomhed har sat sig nogle mål for websitet:
Hvorfor har vi et website, og hvilken rolle spiller det for vores forretning?
Hvilken rolle vil vi gerne have, at websitet skal spille i fremtiden?
Hvilke succeskriterier skal være opfyldt for at nå det mål?
Hvad vil jeg gerne have mine besøgende til at gøre på mit website?
Og hvordan vil jeg måle for at vide, om de så gør det?
Udvikling og videreudvikling af websites med udgangspunkt i onlinestrategi, koncept, design, informationsarkitektur, usability, accessibility og endda systemvalg giver først rigtig mening, når man forstår og forholder sig til sine mål og sin webstatistik.
Og inkluderer man webanalytiske overvejelser i virksomhedens strategiske planlægning, kan der opnås konkurrencemæssige fordele, som ikke bare kan bruges til optimering af websitet, men også til udvikling af nye stærke produkter og services for virksomheden generelt.
Carsten Brogaard Jensen er adm. direktør i Valtech.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.