Artikel top billede

Få gode råd til, hvordan du kan redde dig selv i land, hvis du er blevet fyret. Illustration: Barton Stabler

Sådan overlever du en fyring under finanskrisen

En fyring kan virke som verdens undergang. Computerworld har fået en professionel karriere-coach til at komme med gode råd til, hvordan du kan komme videre.

Computerworld News Service: Frygten og desperationen der rammer en, når man er blevet fyret, kan være destruktiv.

Det forhindrer folk i at komme videre og finde et nyt job, og derfor er det vigtigt, at man ikke lader disse følelser opsluge en, advarer Dr. Richard Bayer, tidligere professor i økonomi og etik og nuværende direktør (COO) for The Five O'Clock Club, et netværk for karriere-coaching og genplacering.

Han mener, at nøglen er at opretholde en positiv holdning, for potentielle arbejdsgivere kan hurtigt genkende en desperat kandidat, og det får dem til at miste interessen.

Richard Bayer kommer med syv gode råd til, hvordan man overleve en fyring - selvom den kommer på det værst tænkelige tidspunkt midt i finanskrisen.

1. Forhandl dig frem til den bedst mulige fratrædelse

Tro ikke, at du skal acceptere en hvilken som helst fratrædelsespakke, din chef eller HR-afdeling tilbyder dig, siger Richard Bayer. En fratrædelsespakke er til forhandling, så du skal ikke føle dig presset til at skrive under med det samme. Tag dig tid til at læse aftalen, også selvom den er 20 sider lang.

Hvis din arbejdsgiver ikke accepterer det, er det er vigtigt at holde stand og fortælle chefen, at det ikke er rimeligt, at han beder dig om at skrive under på noget, du ikke har læst, mener Richard Bayer.

"Det hænder, at arbejdsgiveren siger til medarbejderen, at hvis han skriver under nu og her, får han den bedst mulige ordning, men hvis han venter, får han en dårligere aftale," fortæller Richard Bayer.

Men det tror Richard Bayer ikke på og foreslår, at man beder sin arbejdsgiver om lidt tid til at tænke over det.

Når du skal forberede dig på forhandlingerne, anbefaler Richard Bayer, at du kigger i din HR-manual for at finde ud af, hvilken type fratrædelsespakke du kan forvente at blive tilbudt.

På den måde kan du på forhånd beslutte, hvilke andre elementer, du ønsker skal indgå i din ordning - for eksempel karriererådgivning eller helbredsforsikring.

Hvis du ikke kan finde alle de nødvendige oplysninger i HR-manualen, foreslår Richard Bayer, at du spørger andre medarbejdere, der er blevet fyret, hvilken ordning de fik.

Når du sidder til selve forhandlingen, anbefaler Richard Bayer, at du forhandler en ting ad gangen, uanset om det er penge, helbredsforsikring eller karriererådgivning, i stedet for at gå efter hele pakken på én gang.

Endelig anbefaler han, at man gennemfører forhandlingerne selv uden en advokat - og ikke kun på grund af omkostningerne.

"Når man blander advokater ind i forhandlingerne, så ender det med, at advokaterne taler sammen, og så mister man selv en del af kontrollen," siger han.

"Så prøv at ordne det med virksomheden på en anstændig måde".

Vær selvsikker og økonomisk

2. Lad være med at tvivle på dig selv

Når man er blevet fyret, føler man sig sårbar. Og når man føler sig sårbar, er det nemt at begynde at tvivle på sig selv og blive deprimeret.

Det er svært at modstå den slags negative tanker, men for din egen skyld og for din jobsøgnings skyld, er du nødt til at prøve, lyder det fra Richard Bayer.

I stedet for at slå dig selv i hovedet med alle grundene til, at din arbejdsgiver har valgt netop dig til fyresedlen, mener Richard Bayer, at du i stedet skal fokusere på, at den grundlæggende årsag til, at du mistede dit job var, at din arbejdsgiver havde svært ved at konkurrere under finanskrisen, og ikke at du er en dårlig medarbejdere.

Richard Bayer mener, at det er vigtigt at huske på, at der er masser af talentfulde og hårdt arbejdende medarbejdere, der bliver fyret i øjeblikket, og at du stadig kan blive en værdifuld medarbejder i en anden virksomhed.

"Der er masser af virksomheder, der har desperat brug for gode medarbejdere, siger han.

"Du skal nok finde et andet job, og det kommer sandsynligvis til at forbedre din fremtid."

3. Tjek din økonomi

Tag et grundigt kig på dine udgifter og din opsparing for at finde ud af, hvor mange penge du skal bruge til at dække dine udgifter i den periode, hvor du er arbejdsløs, foreslår Richard Bayer.

Han anbefaler, at man lægger planer for en begrænset tidsperiode - for eksempel tre måneder.

Når du ved, hvor mange penge du har, kan det måske dæmpe nogle af dine bekymringer over, at du er blevet afskediget.

Hvis det i stedet får dit blodtryk til at stige at gennemgå privatøkonomien, har du en endnu større grund til at komme i gang med at søge et nyt job.

Effektiv job-søgning

4. Gør jobsøgning til dit nye job

Det kan også holde en depression på afstand, hvis du sørger for at holde dig i gang, siger Richard Bayer.

Det er derfor, det er så vigtigt, at du bruger den tid, du tidligere brugte på dit gamle arbejde, på at lede efter et nyt job.

"Dit nye job er 40 timers jobsøgning om ugen," siger Richard Bayer.

"Hold dig i gang med det og forsøg at kom ind i en fast rutine. Ved at arbejde på at finde et nyt job, får du struktur og disciplin i din hverdag, og du får det bedre med dig selv, fordi du har kontrol over situationen. Og du vil opleve, at du har mindre tid til at dvæle ved din afskedigelse og de medfølgende negative tanker," siger han.

5. Udvid din søgning

Richard Bayer anbefaler, at man laver en lang liste over brancher og virksomhederne i de brancher, hvor ens kompetencer og erfaring kan være værdifuld.

"Lad være med at tænke så meget over, hvem der ansætter i øjeblikket. Lav en lang liste, der endda indeholder virksomheder, du ikke har lyst til at arbejde for."

Grunden, til at han anbefaler at skrive mindre tiltrækkende virksomheder på listen, er, at man på den måde er i en bedre forhandlingsposition, hvis en af de virksomheder pludselig skulle være interesseret i en.

6. Vær forsigtig med online-ansøgninger og rekrutteringsfirmaer

Selvom internettet er en uvurderlig kilde til at søge efter virksomheder, er det ikke det bedste medium til at sende jobansøgninger og cv'er, siger Richard Bayer.

"Hvis du kan gøre det, så kan en million andre mennesker også," siger han.

Han har talt med virksomheder, der får hundredvis og endda tusindvis af cv'er til ét jobopslag. Og det er ikke den rigtige måde at få et job på.

I stedet anbefaler han, at man bruger sit netværk til at få kontakt med interessante virksomheder, der søger nye medmedarbejder.

Rekrutteringsfirmaer er ikke til stor hjælp, når du skal finde et nyt arbejde, advarer Richard Bayer.

"Rekrutteringsfirmaer fungerer bedst, når det går godt for økonomien, og der er konkurrence om arbejdskraften," siger han.

Men det er ikke tilfældet i øjenblikket. Der er ikke noget galt med rekrutteringsfirmaerne som sådan, de har bare ikke så meget at tilbyde i øjeblikket.

Så Richard Bayer anbefaler, man i stedet deltager i konferencer eller netværksarrangementer, hvor der er større mulighed for at skabe personlige forbindelser.

7. Hold op med at læse om finanskrisen

Richard Bayer advarer mod at læse for mange nyheder om den økonomiske situation, for det er ikke opløftende.

"Det tager modet fra folk i en situation, hvor det er vigtigt at være optimistisk. Og modløshed er den største forhindring for at finde et nyt job."

Derudover mener Richard Bayer, at mulige arbejdsgivere kan lugte modløshed og negativitet hos en ansøger, og det får dem til at miste interessen.

"Hvis de kan fornemme, at man er negativ eller panisk, synes de efter al sandsynlighed ikke, at du er en særlig god kandidat," siger han.

"De vil have ukuelige medarbejdere. De er ikke interesserede i folk, der er modløse og negative, da deres holdning risikerer at smitte af på stemningen i virksomheden."

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere