For andet år i træk har finansavisen The Economist ranglistet de lande i verden, der tilbyder it-producenter de mest konkurrencedygtige vilkår. Sidste år omfattede undersøgelsen 64 lande, mens Kroatien og Bangladesh er kommet med i år.
Sidste år lå Danmark på en ottendeplads, mens vi i år er rykket op på en femteplads. Over os ligger Sverige, Storbritannien, Taiwan og USA.
Japan faldt flere etager
De samme 20 lande, som lå øverst på listen sidste år, ligger også øverst i år bare ikke i samme rangorden som sidste år. Værst er det gået for Japan, der er faldet flere etager ned fra en anden- til en tolvteplads, mens Sydkorea er gået tilbage fra en tredje- til en ottendeplads.
Undersøgelsen, der er sponseret af piratjægerne BSA (Business Software Alliance), måler hvor konkurrencedygtigt miljøet er for producenter af informationsteknologi.
Parametrene, der måles på, er: Det generelle forretningsklima (Overall business environment, vægtet 0,10), it-infrastruktur (IT infrastructure, vægtet 0,20), menneskelig kapital (Human capital, vægtet 0,20), juridiske forhold (Legal environment, vægtet 0,10), forskning og udvikling (R&D environment, vægtet 0,25) og støtte til it-branchens udvikling (Support for IT industry development, vægtet 0,15).
Hårdere tider venter
I takt med den økonomiske tilbagegang, der lurer mange steder rundt omkring på kloden, bliver investeringer i it ofte sat på hold, mens virksomheder og offentlige institutioner venter på bedre tider.
På trods af det, er de faktorer, der bestemmer, hvor konkurrencedygtigt et miljø er for it-producenter, ret konstante.
For andet år i træk har USA den gule førertrøje, men ifølge Economist-rapporten bliver forspringet til forfølgerne stadig mindre - ikke mindst på grund af USA's aktuelle makroøkonomiske problemer.
Taiwan erobrer andenpladsen i kraft af stor styrke inden for forskning og udvikling og evne til at give spirende talenter gode vilkår. Storbritannien, Sverige og Danmark fremhæves som vesteuropæiske lande med stærke og åbne forretningsmiljøer, veludviklet infrastruktur og en solid juridisk tradition for at beskytte immaterielle rettigheder (IP, Intellectual Property).
Her er Danmark mester
For andet år i træk har USA den gule førertrøje, men ifølge Economist-rapporten bliver forspringet til forfølgerne stadig mindre - ikke mindst på grund af USA's aktuelle makroøkonomiske problemer.
Taiwan erobrer andenpladsen i kraft af stor styrke inden for forskning og udvikling og evne til at give spirende talenter gode vilkår.
Storbritannien, Sverige og Danmark fremhæves som vesteuropæiske lande med stærke og åbne forretningsmiljøer, veludviklet infrastruktur og en solid juridisk tradition for at beskytte immaterielle rettigheder (IP, Intellectual Property).
Når det gælder antallet af bredbåndsforbindelser hos borgerne, ligger Danmark på en førsteplads i undersøgelsen med 32 procent - hvilket vil sige, at næsten hver tredje dansker har en bredbåndsforbindelse.
Schweiz ligger lige så højt, men sakker efter Danmark, når det handler om almindelige borgeres investeringer i it.
Efter Danmark og Schweiz kommer Norge, Sverige, USA, Finland, Storbritannien.
Veludviklet e-handel
Blandt fordelene ved mange bredbåndsforbindelser er en veludviklet e-handel. Rapporten vurderer på basis af EU-statistikker, at ikke mindre end 20 procent af den nationale detailomsætning hidrører fra e-handel.
Endelig konkluderer rapporten How Technology sectors grows, at problemer typisk melder sig, når den offentlige støtte målrettet sig specifikke virksomheder eller teknologier og slutter med følgende opråb:
Lad markedskræfterne råde.