Det store gennembrud for mobiltelefonen som personlig og allestedsnærværende "nøgle" har ladet vente på sig trods talrige forudsigelser om det modsatte. Men nu ser det ud til, at et tøbrud kan være på vej.
Da Århus Festuge sidste efterår løb af stablen, var det samtidig en slags dansk jomfrurejse for en ny type mobil markedsføring, som vi kommer til at se meget mere til herhjemme.
Som en del af Festugen var der nemlig adgang til supplerende information på mobilen ved at scanne de mobile tags eller 2D-stregkoder, der var placeret rundt omkring i byrummet.
Japan og Sydkorea går forrest
Som altid, når det drejer sig om innovativ brug af mobiltelefonen, skal man rette blikket mod Japan og Sydkorea.
Fra Valtechs kontor i Seoul oplyses det, at mobile tags er fast inventar på ekspempelvis magasinsider, der udvider læseoplevelsen med download af filer, giver hurtig adgang til e-handel, konkurrencer eller online kundedialog, og så videre.
Europa er så småt også begyndt at vågne op: Flere af Nokias topmodeller bliver nu født med en scanner, der gør det endnu nemmere at udnytte de smarte koder. Og har man ikke sådan én, kan man ofte installere en applikation, der udnytter mobilens kamera som scanner.
I London har den hæderkronede og traditionsbundne forretning Harrods ført en kampagne med både koder og Myspace-profiler, der skal gribe fat i et yngre - og for butikken relativt ukendt - publikum.
TDC vil også bruge stregkoder
Herhjemme har TDC søsat en ambition om at bygge bro mellem offline og online ved at bruge 2D-stregkoder som standard i reklamemateriale. En indledende testperiode i samarbejde med MetroXpress gav 10 gange flere scanninger af annoncer med stregkoder end forventet.
Positive tal i et land, hvor mobiltelefonens penetration godt nok ligger over 100 procent, men hvor hele 73 procent af brugerne aldrig har prøvet at gå på nettet med mobilen.
Et væld af muligheder
Når de mobile tags for alvor bliver en del af selskabers marketing, vil mobilbranchen være kommet et stort skridt nærmere sin vision om, at vi skal bruge mobiltelefonen til andet end tale og sms, som har været mantraet i årevis.
Man kan forestille sig mange forskellige anvendelsesmuligheder for de mobile tags, hvoraf kombinationen af annonce og kode, som TDC og MetroXpress har vist vejen for, blot er én blandt mange.
Værdikuponer, billetter, spil, produktinformation og forskellige former for downloads er de typiske anvendelsesområder, men de mobile tags' grundlæggende værdi er, at de omgår telefonens relativt kluntede interface og erstatter det med en helt anden oplevelse af sus og umiddelbarhed - altså forkorter afstanden mellem Desire og Action i den klassiske AIDA-model.
Tilmed er det muligt at tracke effekten af de enkelte koder, og dermed også af de enkelte medier, kampagner og så videre, da de forskellige tags kan gøres unikke.
Af de to dominerende (åbne) standarder for mobile tags - DataMatrix og Quick Response - ser det indtil videre ud til, at DataMatrix har fat i den lange ende med både bredere støtte fra industrien (blandt andre Nokia) og en væsentlig mindre minimumsstørrelse for koden.
Men det er slet ikke sikkert, at der bliver tale om en formatkrig, som vi kender det fra VHS mod Betamax eller senest mellem Blu Ray og HD DVD. For tendensen går imod scannere og applikationer, der læser begge dele - og mere til.
Carsten Brogaard Jensen er adm. direktør i Valtech.