Billig datalagring på plasticfilm

Forskere ved Princeton University har fundet et billigt materiale til permanent datalagring. Det kan blive afløseren for cd'en.

Indhold

En gruppe forskere fra Princeton University og HP har fundet frem til et lagringsmedie fremstillet af en kombination af organiske og uorganiske materialer. Teknologien kan bruges til fremstilling af billige og kompakte engangs-hukommelseskort.

Mediet kan blive en konkurrent til skrivbare cd'er og dvd'er, idet det er hurtigere og fylder mindre. Der er tale om et såkaldt WORM-medie, som man kun kan skrive til en enkelt gang, men som kan læses utallige gange.

Det nye lagringsmedie er baseret på en gennemsigtig plasticfilm bestående af et billigt materiale kaldet PEDOT. Polymer-materialet benyttes i forvejen til antistatisk behandling af overflader og også til trykfølsomme skærme.

Forskerne fandt ud af, at PEDOT er elektrisk ledende ved lave spændinger, men at materialet mister ledningsevnen permanent, hvis det udsættes for høje spændinger og strømstyrker. Materialet kan så at sige kortsluttes, og denne egenskab kan benyttes i forbindelse med datalagring.

Ved at kombinere et almindeligt silicium-baseret elektronisk kredsløb med PEDOT, kan man skabe hukommelseskredse så små, at en million bits kan opbevares på hver kvadratmillimeter af det papirtynde medie. En blok på en kubikcentimeter vil kunne rumme mere end en gigabyte data.

I forhold til harddiske er det for så vidt ikke nogen voldsomt imponerende datatæthed, men de nye medier kan til gengæld fremstilles meget billigt, og de indeholder ikke nogle bevægelige dele. Dermed er der mindre, der kan gå i stykker.

Teknologien minder for øvrigt lidt om IBM's Millipede, der også er baseret på plastic og silicium.

Forskerne håber på at forvandle opdagelsen til et kommercielt produkt i løbet af fem års tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere