Artikel top billede

Priserne på mobil-datatrafik rasler ned

EU-reguleringer har presset priserne ned på mobil-datrafik i Europa. Uden for EU-grænserne flagrer priserne dog stadig rundt i de høje luftlag.

Skyhøje priser for datatrafik på mobil-telefonen i Europa skal være en saga blot.

Det har EU's telekommissær Viviane Redding besluttet for et år siden, og teleselskabernes tidsfrist for at skære i data- samt SMS-priserne udløb i mandags. Og når EU-kommissionen har set på, hvor meget eller lidt teleselskaberne har sat priserne ned, kan der komme yderligere krav om prisnedsættelser.

I Danmark har teleselskaberne hver især udformet standardpriser til EU-landene. Det koster eksempelvis to kroner på et erhvervs-abonnement hos TDC, Telia og Sonfon at sende en SMS til et EU-land.

Ny alliance i Europa

Men når mobilsnakken falder på data-trafikken er der forskel mellem de danske teleselskaber inden for EU's grænser.

Telia er det selskab, der har skåret mest i prisen. Fra at tage 75 kroner per megabyte (MB) er prisen nu røget ned til 16 kroner – med undtagelse af surferi i Grækenland, der koster 85,79 kroner per MB.

Den drastiske prisnedsættelse skyldes, at Telias moderselskab, TeliaSonera, er med i alliancen FreeMove med nogle af de helt store teleudbydere som T-Mobile, Telecom Italia Mobile og Orange.

Særskilte abonnementer i udlandet

TDC og Sonofon har også samarbejdspartnere i udlandet, men deres datapriser er generelt dobbelt eller tredobbelt af, hvad Telia udbyder på erhvervssiden.

For TDC afhænger priserne på henholdsvis 25 kroner og 50 kroner per MB på et erhvervsabonnement helt af, om man er på en TDC-samarbejdspartners net i udlandet eller ej.

Dyr datatrafik i Thailand

Derudover kan priserne presses yderligere i bund, hvis man køber et abonnement møntet specifikt på meget – men billigere – datatrafik i udlandet.

TDC har ligeledes sænket privatkundernes datapriser fra 55 kroner per MB til de nuværende 15 kroner per MB og SMS-priser helt ned til 1,25 kroner på et særskilt abonnement.

Sonofon-kunderne kan ligeledes indgå særskilte abonnements-aftaler i Sverige og Norge, hvor selskabet har presset prisen på datatrafikken ned fra 45 kroner til 3,75 kroner på et specielt abonnement.

Generelt ligger Sonofons data-priser på 45 kroner per MB inden for EU på et erhvervsabonnement.

Det vilde østen

Uden for EU er det dog stadig det vilde vesten – og østen – med hensyn til priserne.

Telias datatafik i Thailand koster eksempelvis 103,53 kroner per overført MB på et erhvervsabonnement i forhold til TDC's tilbud på 65 kroner og Sonofons pris på 88 kroner per MB.

"Priserne kommer helt an på, hvor gode selskaberne er til at forhandle priser og lægge pres på de udenlandske operatører. Og vi må bare acceptere, at det er et frit marked, hvor spillerne sætter priserne, som det passer dem," lyder det fra Telias pressechef Rune Fick Hansen.

De varierende priser uden for EU kan dog også i nogle gange gå i forbrugernes favør, da det eksempelvis som Telia-erhvervskunde er billigere at SMS'e fra lande som USA, Kina og Benin end det er at SMS'e fra Malmø til København.

Læs i morgen Computerworlds store gennemgang af mobilpriserne på de
15 mest populære rejsemål




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere