Artikel top billede

Du kan roligt gå efter de gratis sikkerheds-produkter

Gratis sikkerheds-software kan være helt på højde med købeprodukterne, men man skal holde tungen lige i munden, når man vælger. Ellers kan der opstå en falsk tryghed, siger eksperter.

Læs også: Sikkerhedsfirmaer er ligeglade med gratis-trusler.

Indbyggerne i denne prisbevidste nation har ikke meget til overs for de kommercielle sikkerhedsproducenters prislapper. Men de gratis alternativer er faktisk også lige så gode.

Computerworld har spurgt 975 danskere om sikkerhed, og det fremgår af besvarelserne, at sikkerhedsprodukterne er for dyre.

59 procent mener nemlig, at priserne på sikkerhedsprodukter er for høje, hvilket også afspejler sig i, at 69 procent helt eller delvist anvender gratis sikkerhedssoftware.

Men er den gratis sikkerheds-software god nok, eller skal der stå multinationale sikkerhedskoncerner bag hr. og fru Danmarks sikkerhedsprogrammer?

Svaret er både ja og nej, for den gratis software kan i nogle tilfælde være helt på linje og endda bedre end de etablerede firmaers produkter.

Problemet med den gratis sikkerheds-software er bare, at man ikke ved, hvad man får, og supporten ofte mangler.

"Vi foretager løbende test af en lang række sikkerhedsprodukter, og her klarer nogle af gratisprodukterne sig overraskende godt," fortæller Peter Kruse fra CSIS.

"Faktisk bedre end mange af de kendte mærker."

"Et eksempel er antivirus-programmet Avira, der konstant placerer sig i top tre i vores forskellige test," fortæller Peter Kruse.

"Men der er et helt hav af produkter, så det kan være svært at finde frem til den rette software."

Mangler tit det sidste

Man skal være opmærksom på, at mange gratisprodukter har en nedsat funktionalitet i forhold til betalingsprogrammerne.

"Når man vælger et gratis produkt, er det uhyre vigtigt, at man ser på, hvad det kan, og at der er adgang til opdateringer således, at man ikke sakker agterud i forhold til sikkerheden," siger Peter Kruse.

"Ironisk nok kan sikkerhedsprogrammer godt indeholde sikkerhedshuller, derfor er det væsentligt, at programmerne ikke er begrænset på afgørende områder," siger han.

Læs også: Sikkerhedsfirmaer er ligeglade med gratis-trusler.

Gratis bedre end ingenting

Læs også: Sikkerhedsfirmaer er ligeglade med gratis-trusler.

De betalende kunder til et produkt kan eksempelvis være højere prioriterede i forbindelse med nye opdateringer, og det er ikke godt for gratisterne, fordi det giver en falsk sikkerhed, lyder det fra CSIS-manden.

"Man kan bruge alle de produkter, der er på markedet, på samme tid, men hvis man ikke sørger for, at de er opdaterede, så har de ingen værdi. Derfor er opdatering et af nøgleordene til god sikkerhed," siger Shehzad Ahmad, der er leder af DK CERT, til Computerworld.

Man bør dog tage med i betragtningen, at de gratis sikkerhedsprodukter næsten altid er bedre end ingen sikkerhed - hvis man husker at opdatere produkterne. Hvis valget står mellem et gratis program og intet sikkerhedsprogram, fordi det er for dyrt, er udmeldingen klar.

"Hvis man ikke vil betale for et sikkerhedsprodukt, er det alt andet lige bedre, at man henter et gratis produkt end at man helt undværer," siger Peter Kruse til Computerworld.

En vurdering, som DK CERT's leder er helt enig i.

Ikke kun antivirus

Men det er ikke antivirusprogrammer, man kan drage fordel af, hvis man vil sikre sine data, der findes nemlig andre sikkerhedsmuligheder.

Eksempelvis er mange krypterings-værktøjer ligeledes gratis og meget nemme at benytte. Derfor kunne mange få glæde af den ekstra sikkerhed, som disse værktøjer kunne give, uden at pengepungen skal på disken hos en software-forhandler.

"Kryptering benyttes ikke i særlig høj grad af de private brugere, men det er en enkel og god måde at sikre sine data på," siger Shehzad Ahmad.

Læs også: Sikkerhedsfirmaer er ligeglade med gratis-trusler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering