Artikel top billede

Fire ud af 10 danskere er dårlige til it

Knap 40 procent af danskerne har ingen eller svage it-færdigheder. Alligevel afsætter videnskabsminister Helge Sander kun mindre beløb til et it-kompetenceløft.

Hver femte dansker har aldrig brugt en computer. Og 20 procent har svage it-færdigheder.

Det viser det årlige it-barometer fra Videnskabsministeriet.

Men videnskabsminister Helge Sander (V) ser intet problem i de tal. Han fokuserer i stedet på de 61 procent, der har middel eller gode it-færdigheder.

"Der er grund til at glæde sig over, at størstedelen af danskerne er selvkørende, når det handler om it," siger ministeren.

Samtidig forstår han ikke, at der i debatten har været organisationer som Dansk IT, der mener, at det er to svært forenelige størrelser at have en befolkning med svage it-kompetencer samtidig med, at man vil være verdens førende it-nation med it-selvbetjeningsløsninger i det offentlige.

"Ikke samle topstykke for at køre"

"Der har i det forløbne år været meget debat om danskernes it-færdigheder. En debat, der på et tidspunkt var ved at køre helt af sporet. For det er klart, at man ikke kan forvente et stort løft i alles færdigheder fra det ene år til det andet," siger Helge Sander

"Derfor er det også et spørgsmål, hvor stort et løft, der er realistisk? Nogle har den overbevisning, at hele befolkningen skal sendes på skolebænken for at blive avancerede it-brugere med pc-kørekort. Men det er at skyde over målet. Man behøver heller ikke kunne skille og samle topstykket på sin bil for at kunne bruge den," siger han.

Millioner eller milliarder

Og den holdning gennemsyrer da også it-ministerens ageren på området.

I en rapport, som hans egne embedsmænd selv bestilte sidste år fra Teknologisk Institut, anbefalede eksperterne en ...fortsættes

... investering i milliardklassen, så danskerne for eksempel kunne bruge de mange digitale selvbetjeningsløsninger.

Men i stedet valgte Helge Sander for nylig, at afsætte 10 millioner kroner til nogle e-læringsprojekter og oplysningskampagner.

Skal have lov

Ministeren mener dog, at de personer med ringe it-færdigheder, som ønsker at blive bedre, skal have muligheden

"En femtedel af danskerne har af forskellige årsager aldrig brugt en computer. Det kan være et bevidst fravalg, og det skal der selvfølgelig være rum til. Samtidig skal vi sikre, at hvis folk er interesserede, så skal de rigtige tilbud være til stede," siger Helge Sander i forbindelse med årets offentliggørelsen af it-barometeret.

Men om det er tilbud, han selv vil iværksætte og afsætte yderligere midler til, fremgår ikke af hans pressemeddelelse.

Men han er bevidst om, at it-kompetencer og fremgang i den offentlige digitale forvaltning hænger uløseligt sammen.

"De fleste danskere begynder først for alvor at bruge ny teknologi, når de kan se et udbytte af det, og det i øvrigt er til at finde ud af. Netop derfor har vi sat som mål, at alle offentlige digitale tjenester skal være attraktive og brugervenlige," siger videnskabsminister Helge Sander.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere