Artikel top billede

Otto Leisner er en blandt mange, som danskerne kan opleve på skærmen igen, når digitaliseringen af Danmarks Radios arkiver er fuldført.

DR-digitalisering for 284 millioner i gang

Digitaliseringen af DR's arkiver er løbet af stablen og kommer i alt til at koste 284 millioner kroner. Første etape af det store projekt koster tv-stationen 15 millioner kroner.

I januar måned gik starten på DR's store digitaliseringsprojekt.

Det skete med sub-sitet Bonanza, hvor danskerne vælger de første 100 tv-programmer, som DR starter med selv at digitalisere.

De resterende programmer i DR's arkiver er derimod sendt i udbud.

I det første deludbud af digitaliseringen af DR's arkiver er det blandt andet planen at få digitaliseret samtlige radioaviser fra 1988 og næsten helt op til i dag.

Public service-kanalen har været i dialog med en række virksomheder i forbindelser med forberedelsen af udbuddet, herunder blandt andet Sony og Nordisk Film

Sony byder på opgaven

Nordisk Film, der selv er i gang med at digitalisere en række af film- og tv-selskabets egne produkter, bekræfter, at selskabet har været i dialog med DR, men ønsker ikke at udtale sig, om hvorvidt virksomheden går efter at blive prækvalificeret til udbuddet.

Hos Sony Danmark oplyser key account manager Karina Jørgensen, som står med ansvaret for at byde på digitaliseringen af DR's arkiver, at virksomheden også har været i dialog med DR i forbindelse med udbuddet.

Samtidig fortæller hun, at Sony går efter at blive prækvalificeret til at digitalisere DR's arkiver.

"Naturligvis har vi tænkt os at byde. Vi har ikke nogle faciliteter i Danmark, der kan løse så stor en opgave, men i Sydfrankrig har vi en båndfabrik, der samtidig laver digitaliseringsprocesser og reparationer på båndene," siger Karina Jørgensen.

Hun mener, at Sony står stærkt og peger på, at selskabet allerede i dag leverer produktionsudstyr til DR.

"Samtidig passer vores sydfranske fabriks ekspertise i digitaliseringsprocesser præcis til DR's behov. Så vi håber naturligvis at komme igennem prækvalifikationsrunden og få lov til at byde ind, men der er ikke noget, der er...fortsættes

... givet på forhånd. Men det vil være en meget spændende opgave at blive kaste ud i," siger Karina Jørgensen.

Forvitringstruede formater først

Når DR har valgt en vinder, går arbejdet med at massedigitalisere 350.000 timers radio fordelt på 175.000 DAT-bånd i gang. Omkring 30.000 bånd ad gangen bliver sendt til digitalisering.

Derudover er der 12.000 timers tv og video med i udbuddet. Her drejer det sig om formaterne U-Matic og 1" spolebånd.

Når det netop bliver disse formater, der skal digitaliseres først, er der én klar grund.

"Vi har prioriteret efter, hvilke formater, der er mest forvitringstruede. DAT-båndene har det for eksempel egentlig meget godt, men selve DAT-båndoptagerne er en uddøende teknologi. Derfor er vi nødt til at digitalisere dem nu, inden de forsvinder helt," siger projektchefen for DR's kulturarvsprojekt Tobias Golodnoff.

15 millioner for første hug

De mange timers radio og video udgør en stor del af DR's samling på godt 570.000 timer.

Ifølge Computerworlds oplysninger vil omkring 15 af de 75 millioner kroner, der er afsat i det nuværende medieforlig, gå til det første deludbud.

"Radio og lyd er forholdsvist billigt i forhold til for eksempel filmruller. Men der vil være voldsomme omkostninger forbundet med at etablere tekniske faciliteter til at digitalisere DAT-bånd i den størrelsesorden," siger Tobias Golodnoff om prisen på de 15 millioner kroner for det første udbud.

DR ligger inde med omkring 500.000 filmruller, hvilket er med til at skubbe den samlede pris for digitaliseringen af DR's arkiver op på de 284 millioner kroner, som DR skønner, at det vil koste.

Fristen for at byde ind på første deludbud er 6. marts, men ifølge Tina Edelskov Frederiksen fra DR Indkøb har public service-stationen endnu ikke modtaget nogen ansøgninger.

Mangeårigt projekt

Danskerne må altså vente et stykke tid endnu på at kunne se mere af det gamle guld end de 1.000 klip og 100 fulde programmer, der bliver lagt ud på Bonanza-sitet.

Tobias Golodnoff fra DR vurderer nemlig, at det vil tage to til tre år alene for at digitalisere de mange timers DAT-bånd, mens det tager et års tid for de 12.000 timers video, der er med i det første udbud.

Derfor planlægger DR også at begynde næste udbud i løbet af foråret, så de gamle arkiver løbende over de næste år kan blive lagt på nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere