Artikel top billede

Prisdyk på ram giver billig forbrugerelektronik

Store prisfald på flash memory betyder mere kapacitet i forbrugerelektronik til færre penge.

Det er ikke kun aktiekurserne, der tager kamikaze-agtige styrtdyk for tiden.

Priserne på den såkaldte NAND-ram har siden sommeren 2007 tumlet nedad.

For forbrugerne er det gode nyheder, da NAND-ram anvendes i forbruger-elektronik som musikaf-spillere, memorysticks og bærbare computere.

Analytikere forventer, at gadgets i år vil blive udstyret med væsentligt mere lagerkapacitet i form SD (secure digital) cards. Og bærbare computere vil i stigende grad udstyres med solid-state diske (SSD) fremfor traditionelle harddiske.

75 procents prisreduktion

Prisen på en typisk 4 Gigabit SLC (single-level cell) NAND flash memory chip toppede med en pris på 95,75 kroner(18,50 dollars) 14. august sidste år.

Siden er den faldet med 73 procent til 25,67 kroner (4.96 dollars) ifølge DRAMeXchange.

En tilsvarende prisudvikling har 4 Gigabit MLC (multi-level cell) NAND flash chips gennemgået.

Prisen toppede med 45,80 kroner (8,85 dollars) per chip sidste sommer og er siden faldet med 75 procent til 11,54 kroner (2,23 dollars).

Forskellen på SLC and MLC er, udover prisen, hvor lang tid memory-chippen holder.

For den dyrere SLC får man en længere levetid.
Man kan foretage 100.000 skrivninger på en SLC flash memory, før den slides op. Til sammenligning har MLC en levetid på kun 10.000 skrivninger.

Nye SSD-baserede bærbare

Den billigere flash-memory betyder, at flere bærbare computere udstyres med SSD i stedet for traditionelle harddiske.

Toshiba og Samsung har begge udviklet nye 128 Gigabyte SSD'er baseret på MLC NAND for at udvide deres anvendelse i notebook PC'er.

"Med 128 Gigabytes giver du forbrugerne den form for storage, som de forventer i en notebook," siger Jim Elliott, director for flash marketing hos Samsung ifølge IDG News Service.

For at imødegå problemet med den korte levetid for MLC NAND, anvender Toshiba og Samsung controller-chips til at fordele skrivninger jævnt ud på hele NAND-chippen for at undgå, at en enkelt region bliver slidt for hurtigt.

SSD har adskillige fordele frem for traditionelle harddiske; de er lettere, mere hårdføre, bruger mindre strøm og er lydløse. Samtidig er det hurtigere at boote og starte applikationer på en computer med SSD fremfor end harddisk.

På trods af prisfald er SSD stadig dyrere end harddiske, hvorfor SSD primært anvendes i bærbare til erhvervslivet, da brugerne her er villige til at betale ekstra for performance og pålidelighed.

Jim Elliott vurderer, at SSD til PC'er vil udgøre 27 procent af det samlede NAND-forbrug i 2011.

Mobiltelefoner og GPS

Der er en række andre produkter som udstyres med NAND flash for at øge storagekapaciteten og forbedre enhederne.

Håndholdte multimedie enheder vil få 8 Gigabytes flash memory som standard i år, og en række mobiltelefoner udstyres med card slots for at forøge storagekapaciteten til film, spil og andet software.

Andre områder vil også se større anvendelse af NAND.
Et eksempel er videokameraer som Flip video og andre tilsvarende produkter.

En Flip video camcorder anvender NAND flash memory til at gemme op til 30 minuters optagelser og kan købes for 621,00 kroner (119,99 dollars).

GPS er et andet område, hvor NAND flash kan dække et behov for større memory-kapacitet efterhånden som 3D-kort erstatter 2D-kort.

Fortsat lave priser

I rapporten 'Flash to crash' fra Macquarie Securities forudser chip-analytikeren Warren Lau, at NAND flash memory priserne vil holde sig på nuværende lave niveau gennem det første halvår, og formentlig først stige i tredje kvartal.

"Vi fortsætter med at advare om, at NAND flash vil have en overskudsproduktion i første halvdel af 2008 grundet en aggressiv produktion (hos IM Flash og Toshiba) og den sæsonmæssige svagere periode for forbrugsgoder (digital kameraer, håndsæt og MP3)," skriver Warren Lau.

Apples betydning for NAND-pris

Meget af prisudviklingen på NAND flash afhænger af Apple grundet iPods og iPhones popularitet.

Ifølge Apple har virksomheden allerede afskibet over fire millioner iPhones. Væksten i antallet af solgte iPods er faldet lidt, men ifølge analysehuset Gartner har iPod produkter som Touch med større kapacitet klaret sig godt i markedet.

"Apple er et kritisk element for at drive NAND flash forbruget og vil fortsætte med at have stor indflydelse på NAND flash-leverandørerne," hedder det i en nylig Gartner-report.

De dagsaktuelle priser Flash-priser kan ses på DRAMeXchange.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere