Artikel top billede

Danskerne: Mangel på it-folk ikke et stort problem

Står det til danskerne, skal der skaffes læger, sygeplejersker og SOSU-assistenter frem for it-specialister. Ærgerligt, for it-folk kan afhjælpe manglen på arbejdskraft i andre brancher, mener ITEK

Se danskernes syn på, hvad vi mangler mest.

Politikernes højeste prioritet er at skaffe flere læger, sygeplejersker og SOSU-assistenter til landet.

Kun fem procent af danskerne mener, at it-specialister er den vigtigste faggruppe.

Det viser en ny meningsmåling analyseinstituttet Userneeds har udarbejdet for Computerworld.

"Tallene viser effekten af, at medierne - og navnligt de elektroniske - under hele valgkampen kørte på manglen på læger, sygeplejersker og SOSU-assistenter - altså de såkaldte varme hænder. " siger direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri.

Han peger på det paradoksale i, at mere fokus på it, og en optimal udfoldelse af it-branchens evner, vil afhjælpe medarbejdermanglen i mange andre brancher.

"Det tankevækkende er jo, at øgede investeringer i itnetop ville kunne afhjælpe disse flaskehalse. Det budskab har vi åbenbart ikke fået solgt godt nok." indrømmer han.

Debat om jobplan

Netop nu diskuterer regeringen med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, hvordan den kommende jobplan skal udformes, der i sidste ende skal skaffe flere hænder til landet.

I planen er et af punkterne netop målrettet markedsføring mod udvalgte faggrupper – specifikt skal rekrutteres til den offentlige sundhedssektor.

Men regeringen er opmærksom på, at manglen på nøglemedarbejdere og specialister kan bremse udviklingen.

Specialister skaber jobs til ledige

Arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg fra Venstre har tidligere forklaret, at flere ledige i Danmark først kan komme i arbejde, når man har fundet udenlandske specialister til at få produktioner i luften.

"Det hænger sammen. For at få de ledige herhjemme i arbejde skal vi have specialister ind fra udlandet," siger han.

Han forklarer at for eksempel en ingeniør skaffer arbejde til væsentlige flere ufaglærte ansatte i produktionen.

"Derfor smitter manglen på nøglemedarbejdere, herunder it-folk af på hele produktionen," siger ordføreren.

For at sikre de ledige ufaglærte arbejde, må man altså importere specialister fra udlandet, slår Jens Vibjerg fast.

Koster milliarder

Tidligere har Dansk Industri opgjort, at Danmark mister fire milliarder korner om året på grund af mangel på it-arbejdskraft.

Dansk Industri er samtidig på vej med informationsmateriale, der skal vise hvordan prioritering af it kan skaffe flere hænder til den trængte offentlige sektor.

Se danskernes syn på, hvad vi mangler mest.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere