Artikel top billede

Min klare forventning og forhåbning var, at der var kommet en større plan, siger formand Lars Mathiesen fra Dansk IT.

Kritik: Sander skuffer med ny kompetenceplan

Videnskabsminister Helge Sanders plan for at løfte danskernes digitale kompetencer bliver mødt af kritik og skuffelse. Utilstrækkelig, lyder det fra fagforbund, topleder og forsker.

Utilstrækkelig.

Sådan lyder kritikken fra fagforeninger, topleder og forsker af videnskabsminister Helge Sanders nyligt offentliggjorte plan for at løfte danskerne digitale kompetencer.

Formand for Dansk IT og administrerende direktør i Nykredit, Lars Mathiesen, er skuffet over ministerens plan:

"Min klare forventning og forhåbning var, at der var kommet en større plan, end der er kommet nu," siger han.

Lars Mathiesen forklarer, at der er brug for et generelt løft i danskernes kompetencer. Han henviser til den seneste rapport fra Teknologisk Institut, som var bestilt af Helge Sanders embedsmænd.

Den viste, at næsten 40 procent af befolkningen har ingen eller meget ringe digitale kompetencer

"Jeg synes, det er rigtig, rigtig skidt. Det er et meget lavt niveau. Så det bør man afgjort gøre mere for at ændre." siger toplederen.

"For hvert år, der går, bliver digitale kompetencer mere og mere vigtige. Hvis man tænker ti år frem, kommer digitale kompetencer til at fylde enormt meget," forklarer Lars Mathiesen.

"Vi skal nødig have et skel, hvor de unge kan noget, som de ældre ikke forstår. Indsatsen skal ske både i folkeskolen og via efteruddannelse." pointerer han.

LO: Utilstrækkelig
Hos LO's topledelse vækker Helge Sanders plan også undren.

"For det første er vi uforstående over for, at arbejdsmarkedets parter ikke har været involveret i udarbejdelse af planen. Desuden er det naturligvis helt utilstrækkeligt, at regeringen kun har afsat 10 millioner kroner til initiativer over for de grupper, der i dag har meget svage it-kundskaber." siger LO-sekretær Ejner Holst, der udgør LO's topledelse sammen med formand Harald Børsting, næstformanden og yderligere en LO-sekretær.

Ejner Holst henviser til, at regeringens egne tal viser, at hele 38 procent af befolkningen har ringe it-færdigheder.

"Det kræver langt flere ressourcer at opkvalificere de mange ledige, kortuddannede og ældre, der i dag er sakket bagud", siger han.

Få ressourcer

Hos Teknologisk Institut mener chefkonsulent Knud Erik Hilding-Hamann, der stod bag rapporten om danskernes digitale kompetencer også, at Helge Sanders plan er utilstrækkelig.

Han peger på, at der skal væsentlig mere end blot e-læring til at løfte it-færdighederne. E-læring er ellers det nye, som ministeren vil satse på i planen, forklarer Knud Erik Hilding-Hamann.

"Der er i mine øjne behov for et mere integreret tilbud til danskeren, som indtænker tiltag fra de faglige organisationer, virksomhederne selv og uddannelsessystemet" siger han.

Han peger på en undersøgelse fra Dansk Erhverv, der angiveligt skulle vise, at mindre end 19 procent af de 100 medlemsvirksomheder, som Dansk Erhverv har talt med svarer, at e-læring er den bedste måde for deres medarbejdere at tilegne sig it-færdigheder på.

Derfor opfordrer chefkonsulenten til en større indsats på området og et samarbejde mellem flere aktører.

"Det kræver et bredere samarbejde og flere ressourcer" siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere