Artikel top billede

Radikale vil have mere it i læreruddannelsen

De Radikales Morten Helveg Petersen mener, at seminarierne har en vigtig rolle i at sikre danskernes it-kompetencer. Lærerne skal have it ind fra starten.

Computerworld har bedt nye og gamle it-ordførere om at svare på en stribe it-politiske spørgsmål. I de næste uger bringer vi løbende de svar, vi får.

I dag er det den erfarne Morten Helveg Petersen, it-ordfører for De Radikale, som svarer.

Hvad mener du om at indføre et multifunktions- borgerkort i Danmark, og hvor meget skal efter din mening samles i kortet?

"Det er jeg positiv overfor. Der er selvfølgelig stadig en masse problemer, der skal adresseres. Men vi har et helt unikt cpr-system, som kan bruges, hvis vi får sikkerheden på plads. Umiddelbart synes jeg, at det kan kobles med sygesikringskortet. Hvis det er chipbaseret, kan banker og andre måske være interesserede. Der vil være snitflader med private interesser. Men jeg mener, at det først og fremmest er en offentlig opgave."

Hvordan mener du, at politikerne bedst muligt kan bidrage til at undgå en digital kompetencekrise i Danmark?

"Det er en bred vifte af ting. Især seminarierne og læreruddannelserne skal følge med her. Det er et oplagt sted at sætte ind, fordi det har så stor indvirkning på resten af samfundet."

National strategi

Hvordan mener du, at politikerne bedst muligt kan sikre, at Danmarks sundhedsvæsen er i front med it-understøttelse af sundhedssektoren?

"Åbne standarder er vigtige, og jævnfør diskussionen om patientjournaler er det vigtigt for det, vi gør.

It i sundhedsvæsnet er utrolig vigtigt. Vi har så mange funktioner, som kan udføres på tværs gennem it- og ny teknologi, og it giver mulighed for at samle de funktioner.

Det kræver alt sammen, at man har en god national strategi."

Hvad er for dig at se det vigtigste it-forskningsområde i Danmark? Hvilke områder skal der efter din mening satses på inden for henholdsvis grundforskning og forskning/udvikling i samarbejde med erhvervslivet?

"Jeg er meget nervøs for, at vi som politikere generelt skal sidde og identificere og prioritere forskningen.

Det drejer sig om at have nogle gode rammer og institutioner.

Inden for det seneste par år har ITU været noget af det nye, vi har set. Man skal være varsom med at prioritere politisk. Det er vigtigt med et godt miljø af høj klasse."

Ny signatur

Hvad er dine tre vigtigste mærkesager på it-området?

"Åbne standarder selvfølgelig. Og infrastrukturdiskussionen er jeg meget optaget af. Vi skal sikre højere hastigheder, og der har vi set elselskabernes udrulning af fiber.

Det kan være, at det hen ad vejen kan være med til at skabe konkurrence, så vi får den højst mulige hastighed.

Sundhed og it-udnyttelse – der tror jeg, at vi vil kunne se den største gavn af ny teknologi ved at samle flere typer af funktioner enkelte steder."

Hvornår brugte du sidst din digitale signatur - og hvor ofte bruger du den?

"Jeg har lige bestilt en ny, fordi jeg ikke kunne huske koden. Jeg har ikke brugt den i lang tid.

Det er hønen eller ægget-diskussionen om, hvad der kommer først - services eller signaturer."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere