Artikel top billede

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) måtte i går redegøre for de kritikpunkter, som Statsrevisorerne, i en beretning fra Rigsrevisionen, rejser om Cancerregisteret.

Lars Løkke kendte til it-koks i cancerregister

Tidligere sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blev løbende orienteret om it-koks i Cancerregisteret, lød det fra sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i går. "Ikke godt nok," sagde han.

Sundhedsstyrelsen har gennem flere år haft problemer med at ajourføre og modernisere Cancerregisteret og Dødsårsagsregisteret.

Problemer der tidligere er blevet stærkt kritiseret af Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen.

Rigsrevisionen kritiserede for nyligt blandt andet i en beretning, at sundhedsministeriet ikke har haft et tilstrækkeligt systematisk tilsyn med driften af Cancerregisteret.

Derfor havde SF's Kamal Qureshi stillet en række spørgsmål til sundhedsministeren om statsrevisorernes kritik af Sundhedsstyrelsens håndtering af Cancerregisteret.

Kamal Qureshi spurgte blandt andet om, hvornår ministeren var blevet orienteret om den manglende opdatering af Cancerregisteret.

"Den tidligere indenrigs- og sundhedsminister (Lars Løkke Rasmussen (V), red.) har løbende været orienteret om Sundhedsstyrelsens registre, herunder Cancerregisteret," svarede den nuværende sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i går på det åbne samråd i Folketingets Sundhedsudvalg.

Hvad er konsekvensen?

Ministeren tog samtidig kritikken fra Rigsrevisionen til efterretning, men stillede spørgsmålstegn ved om kræftpatienter har "mistet overlevelsesmuligheder" på grund af forsinkelserne i ajourføring og modernisering af Cancerregisteret.

"Kræftdata til brug for planlægning og overvågning af kræftindsatsen i dag kan hentes fra andre registre, så Cancerregisteret spiller ikke den afgørende rolle for planlægning og overvågning af indsatsen på kræftområdet, som det tidligere gjorde," sagde Jakob Axel Nielsen (K).

"Men jeg kan ikke garantere, at den manglende registrering ikke har forårsaget dødsfald. Det er umuligt at svare på, hvad konsekvenserne er."

Rodet forløb

Sundhedsministeren forklarede på samrådet, at problemerne med modernisering af registrene blandt andet skyldes, at Sundhedsstyrelsen fra overtagelsen af Cancerregisteret fra Kræftens Bekæmpelse i 1997 og frem til 2001 havde oparbejdet en pukkel på cirka 150.000 canceranmeldelser.

En af årsagerne til den oparbejdede pukkel skyldtes, ifølge sundhedsministeren, at Kræftens Bekæmpelses manuelle procedure til at danne registeret viste sig at være meget ressourcekrævende.

Først i 2003 var Cancerregisteret derfor så ajourført som muligt frem til 2002.

Efter denne ajourføring har Sundhedsstyrelsen arbejdet med modernisering af Cancerregisteret og ajourføring af Dødsårsagsregisteret. Et arbejde, der imidlertid har trukket ud.

I 2004 startede så de elektroniske indberetninger til Cancerregisteret. En færdig modernisering af de elektroniske indberetninger til Cancerregisteret forudsætter dog, at dødsattesterne i Dødsårsagsregisteret ligeledes er blevet fuldt moderniseret.

I dag bliver kun 20 procent af dødsattesterne i Dødsårsagsregisteret indberettet elektronisk.

Ikke godt nok

"Det andet problem med moderniseringen af cancerregisteret har været udviklingen af den tekniske løsning, der skal behandle alle de elektroniske indberetninger, der føder Cancerregisteret.

Den har vist sig vanskelig at udvikle og har bidraget til forsinkelse i ajourføringen. Men Sundhedsstyrelsen har prioriteret, at den tekniske løsning skulle give en højere datakvalitet i Cancerregisteret sammenlignet med den manuelle," sagde Jakob Axel Nielsen (K) i går under samrådet i Folketingets Sundhedsudvalg.

"Rigsrevisionen kritiserer blandt andet i sin beretning, at Cancerregisteret ikke har været ajourført, og at moderniseringen ikke er afsluttet. Den del af kritikken har både jeg (sundhedsministeren, red.) og Sundhedsstyrelsen taget til efterretning. Det har ikke været godt nok."

Status hver måned

Sundhedsstyrelsen har i forbindelse med Rigsrevisionens kritik af, at Sundhedsstyrelsens forvaltning af Cancerregisteret ikke har været tilfredsstillende, udarbejdet en ny tidsplan for færdiggørelse af modernisering og ajourføring af registeret.

Målet er, at Cancerregisteret skal være moderniseret og fuldt opdateret i oktober næste år.

Sundhedsstyrelsen vil derfor udarbejde en række statusrapporter frem til afslutningen af det arbejde.

"Desuden har jeg taget initiativ til at få en status på arbejdet hver måned, og at der efter afslutning af arbejdet udarbejdes en statusrapport for at dokumentere, at alt er forløbet, som det skulle," sagde sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) til sundhedsudvalget.

Se Sundhedsstyrelsens tidsplan for afslutning af Cancerregisterets og Dødsårsagsregisterets modernisering her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere