Artikel top billede

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) måtte i går redegøre for de kritikpunkter, som Statsrevisorerne, i en beretning fra Rigsrevisionen, rejser om Cancerregisteret.

Lars Løkke kendte til it-koks i cancerregister

Tidligere sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blev løbende orienteret om it-koks i Cancerregisteret, lød det fra sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i går. "Ikke godt nok," sagde han.

Sundhedsstyrelsen har gennem flere år haft problemer med at ajourføre og modernisere Cancerregisteret og Dødsårsagsregisteret.

Problemer der tidligere er blevet stærkt kritiseret af Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen.

Rigsrevisionen kritiserede for nyligt blandt andet i en beretning, at sundhedsministeriet ikke har haft et tilstrækkeligt systematisk tilsyn med driften af Cancerregisteret.

Derfor havde SF's Kamal Qureshi stillet en række spørgsmål til sundhedsministeren om statsrevisorernes kritik af Sundhedsstyrelsens håndtering af Cancerregisteret.

Kamal Qureshi spurgte blandt andet om, hvornår ministeren var blevet orienteret om den manglende opdatering af Cancerregisteret.

"Den tidligere indenrigs- og sundhedsminister (Lars Løkke Rasmussen (V), red.) har løbende været orienteret om Sundhedsstyrelsens registre, herunder Cancerregisteret," svarede den nuværende sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i går på det åbne samråd i Folketingets Sundhedsudvalg.

Hvad er konsekvensen?

Ministeren tog samtidig kritikken fra Rigsrevisionen til efterretning, men stillede spørgsmålstegn ved om kræftpatienter har "mistet overlevelsesmuligheder" på grund af forsinkelserne i ajourføring og modernisering af Cancerregisteret.

"Kræftdata til brug for planlægning og overvågning af kræftindsatsen i dag kan hentes fra andre registre, så Cancerregisteret spiller ikke den afgørende rolle for planlægning og overvågning af indsatsen på kræftområdet, som det tidligere gjorde," sagde Jakob Axel Nielsen (K).

"Men jeg kan ikke garantere, at den manglende registrering ikke har forårsaget dødsfald. Det er umuligt at svare på, hvad konsekvenserne er."

Rodet forløb

Sundhedsministeren forklarede på samrådet, at problemerne med modernisering af registrene blandt andet skyldes, at Sundhedsstyrelsen fra overtagelsen af Cancerregisteret fra Kræftens Bekæmpelse i 1997 og frem til 2001 havde oparbejdet en pukkel på cirka 150.000 canceranmeldelser.

En af årsagerne til den oparbejdede pukkel skyldtes, ifølge sundhedsministeren, at Kræftens Bekæmpelses manuelle procedure til at danne registeret viste sig at være meget ressourcekrævende.

Først i 2003 var Cancerregisteret derfor så ajourført som muligt frem til 2002.

Efter denne ajourføring har Sundhedsstyrelsen arbejdet med modernisering af Cancerregisteret og ajourføring af Dødsårsagsregisteret. Et arbejde, der imidlertid har trukket ud.

I 2004 startede så de elektroniske indberetninger til Cancerregisteret. En færdig modernisering af de elektroniske indberetninger til Cancerregisteret forudsætter dog, at dødsattesterne i Dødsårsagsregisteret ligeledes er blevet fuldt moderniseret.

I dag bliver kun 20 procent af dødsattesterne i Dødsårsagsregisteret indberettet elektronisk.

Ikke godt nok

"Det andet problem med moderniseringen af cancerregisteret har været udviklingen af den tekniske løsning, der skal behandle alle de elektroniske indberetninger, der føder Cancerregisteret.

Den har vist sig vanskelig at udvikle og har bidraget til forsinkelse i ajourføringen. Men Sundhedsstyrelsen har prioriteret, at den tekniske løsning skulle give en højere datakvalitet i Cancerregisteret sammenlignet med den manuelle," sagde Jakob Axel Nielsen (K) i går under samrådet i Folketingets Sundhedsudvalg.

"Rigsrevisionen kritiserer blandt andet i sin beretning, at Cancerregisteret ikke har været ajourført, og at moderniseringen ikke er afsluttet. Den del af kritikken har både jeg (sundhedsministeren, red.) og Sundhedsstyrelsen taget til efterretning. Det har ikke været godt nok."

Status hver måned

Sundhedsstyrelsen har i forbindelse med Rigsrevisionens kritik af, at Sundhedsstyrelsens forvaltning af Cancerregisteret ikke har været tilfredsstillende, udarbejdet en ny tidsplan for færdiggørelse af modernisering og ajourføring af registeret.

Målet er, at Cancerregisteret skal være moderniseret og fuldt opdateret i oktober næste år.

Sundhedsstyrelsen vil derfor udarbejde en række statusrapporter frem til afslutningen af det arbejde.

"Desuden har jeg taget initiativ til at få en status på arbejdet hver måned, og at der efter afslutning af arbejdet udarbejdes en statusrapport for at dokumentere, at alt er forløbet, som det skulle," sagde sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) til sundhedsudvalget.

Se Sundhedsstyrelsens tidsplan for afslutning af Cancerregisterets og Dødsårsagsregisterets modernisering her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere