Artikel top billede

Aktie-krise koster danske it-aktionærer milliarder

Aktie-krisen har kostet de danske it-aktionærer milliarder af kroner. Se hvilke danske it-selskaber, der er blevet ramt hårdest. Og få et bud på, hvad der nu vil ske.

Se listen over, hvor meget hver enkelte danske it-selskab har tabt i værdi.

November måned har ikke været god for aktionærerne i de børsnoterede danske it-virksomheder. Samlet set har de danske it-aktier nemlig tabt milliarder af kroner i værdi siden begyndelsen af måneden.

Kursfaldene på det danske aktiemarked er præget af udviklingen i USA, hvor investorerne primært er bekymrede over kreditkrisen, udviklingen på boligmarkedet samt en generel frygt for recession.

"USA er den globalt største økonomi, så når den bliver syg, smitter det af på af resten af kloden. Når der så denne gang er gået lidt længere tid, før vi rigtig mærker det i Europa, er det fordi de fleste økonomer har troet, at væksten i Kina, Brasilien og Indien kunne modvirke nedturen i USA, men inden for de seneste par uger er man blevet mindre sikker på, at det bliver sådan," siger Morten W. Langer fra AktieUgebrevet til Computerworld.

It-aktier taber milliarder

Siden begyndelsen af måneden har de danske it- og teleaktier tabt tæt på 4,5 milliarder kroner i værdi, viser en opgørelse over udviklingen over de danske it- og teleaktier, der er noteret på OMX.

TDC har oplevet et kursfald på 3,65 procent.

Det svarer til at fald i markedsværdien fra udgangen af oktober til i går på næsten to milliarder kroner.

Det største fald i aktiekursen står Simcorp dog for. Med et kursfald på godt 26 procent siden begyndelsen af måneden har virksomhedens aktionærer tabt tæt på 1,7 milliarder kroner.

Columbus IT Partner har tabt lidt over 23 procent, hvilket betyder, at virksomheden er blevet godt 150 millioner kroner mindre værd siden begyndelsen af måneden.

Intet at gøre

Afsmitningen fra det amerikanske aktiemarked, hvor der har været store fald på blandt andet det it-dominerede aktieindeks Nasdaq 100, virker blot forstærkende på opbremsningen i den danske økonomi, der har været i gang et halvt års tid, siger Morten W. Langer fra AktieUgebrevet.

"Men det er ikke nødvendigvis et udtryk for, at virksomhederne kommer til at tjene færre penge. I første omgang er det et udtryk for, at investorerne simpelthen er mindre risikovillige. Når de er det, sælger de ud af de aktier, de føler, er lidt usikre, og det er blandt andet it-aktier, fordi de er ret konjunkturfølsomme," siger han.

"Men hvis virksomhederne stopper med at investere i nyt software og hardware, så er det klart, at det rammer it-virksomhederne, men det er først anden bølge. I første omgang er det vi ser, at investorerne reducerer deres risikovillighed."

Så det er sådan set ikke noget, virksomhederne kan gøre noget ved?

"Intet. Jo, de kan selvfølgelig komme ud med nogle langt bedre resultater end forventet. Det vil kunne give en midlertidig parellelforskydning opad, men generelt så vil aktierne inden for samme branche følge nogenlunde samme tendens," siger Morten W. Langer.

Så der er ikke fare for ny it-boble?

"Nej, overhovedet ikke. Forskellen på nu og år 2000 er, at aktiekurserne dengang var pumpet op i et fuldstændig vanvittigt prisleje, hvis du så på aktiepriserne i forhold til deres underliggende overskud. Det er slet ikke tilfældet denne her gang. Der er i virkeligheden nogle rimeligt moderate værdiansættelser på it-aktier. Så der vil ikke komme det samme store fald som dengang," mener Morten W. Langer.

Se listen over, hvor meget hver enkelte danske it-selskab har tabt i værdi.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere