Uenighed splitter ITEK's e-læringsudvalg

Staten vil i et udbud kun have én leverandør af et e-læringssystem. Det skaber uenighed i et udvalg om e-læring under ITEK.

Uenigheden er brudt ud i ITEKs e-læringspanel om statens planer om kun at have et enkelt e-læringssystem.

"Det er forbundet med stor risiko for staten og Danmark kun at udvælge én enkelt leverandør på en så stor kontrakt som statens LMS udbud," siger direktør Jesper Lohse, Danish Probe, der er medlem af panelet.

Han mener, at det vil forsinke og hæmme målet om Danmark som verdens førende e-lærings nation, at staten kun går efter én leverandør til hele dens e-læringsadministrationssystem,

Det synspunkt er et andet udvalgsmedlem, direktør Christian Ravn fra MOCH, uenig i.

"Det er indlysende, at vinderen af udbudet vil have klare fordele på markedet for e-learningadministrationssystemer i Danmark og på EU-plan." siger han.

Men Jesper Lohse mener, det vil komme til at betyde en større forsinkelse af e-læring indenfor staten og i Danmark.

"Og det er stik imod formålet med den nationale e-læringsstrategi for Danmark," siger Jesper Lohse.

Forsinker e-læring i Danmark

Han forklarer, at det vil være meget vanskeligt – og stik imod brugernes ønske at indordne sig under ét nyt system - når der er tale om mange forskellige organisatoriske offentlige enheder med specifikke behov og helt forskellige it-systemer.

I stedet foreslår direktøren mangfoldighed ved at staten eksempelvis udarbejder en god markedsundersøgelse, sætter en pris per bruger, der svarer til gevinsten ved at udvælge én enkelt LMS leverandør for det samlede antal brugere, og definerer en nem standard for brugerdata og statistik, som skal overholdes af de statslige leverandører.

”Det er jo ganske nemt og vil spare staten for de samme penge plus Danmarks konkurrenceevne inden for e-læring vil blive bedre," siger Jesper Lohse.

Fem prækvalificeret

Fem aktører er blevet prækvalificeret til udbuddet. Det er Oracle, NNIT, IBM, Multidata og et hold bestående af KMD og Saba.

Det store system udrulles i staten i takt med at der er kommet øget fokus på e-læring.

Videnskabsminister Helge Sander fremlagde for nylig en e-læringsstrategi for Danmark.

Og i et interview til Computerworld har ministeren udråbt e-læringsområdet til et nøgleområde i de kommende år.

Ikke godt nok

Ministeren anerkender, at indsatsen omkring e-læring indtil videre ikke har givet de resultater, som man havde håbet.

“For vi kan jo se en kolossal stigning inden for e-handel, men til gengæld står det grelt til med e-læring. Vi er ved at udvikle en handlingsplan, fordi vi skal udnytte det potentiale, der er i det.” siger han.

Ministeren sammenligner potentialet i e-læring med det, der er i e-handel.

“Indholdsmæssigt er der ikke nogen sammenhæng, men man kan sige, at e-læring står i stampe ligesom e-handlen gjorde på et tidspunkt,” siger han.

Nu truer udbudsformen i statens altså målsætningen om at gøre Danmark til en af verdens førende e-læringsnation, mener Jesper Lohse.

Men det bør man dog ikke frygte, hvis man lytter til det andet medlem af e-læringsudvalget Christian Ravn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere