Artikel top billede

Open source-løsninger overses ofte som en mulighed, mener Mads Nørgaard Madsen, administrerende direktør i IT Quality.

Microsoft-guldpartner: Her er det bedste open source

Tag et ordentligt forretningsmæssigt kig på open source-systemer, lyder opfordringen fra Microsoft-guldpartneren IT Quality.

Et dansk it-konsulentfirma opfordrer nu andre konsulentfirmaer, virksomheder og offentlige institutioner til at tage et forretningsmæssigt syn på open source.

Open source bør indgå på lige fod med leverandørejet software, når virksomheder eller offentlige institutioner står over for at investere i nye it-løsninger.

Guide til open source-løsninger

"Det er ikke, fordi vi synes, at open source er det eneste rigtige, men der er et behov for, at danske virksomheder tager open source med i deres betragtninger," siger Mads Nørgaard Madsen, administrerende direktør i IT Quality.

"Firmaer bør kigge på ting som implementeringsomkostninger, driftsomkostninger og eventuelt specieltilretning af løsningen, når de skruer en business case sammen . Vi håber, at open source-løsningerne kommer til at indgå som en naturlig del i de overvejelser," siger Mads Nørgaard Madsen.

Ifølge Mads Nørgaard Madsen sker det ikke så ofte i Danmark.

"Folk i virksomhederne har lært på købmandsskolen og andre steder, at man skal kontakte to-tre leverandører, der kan byde på en løsning. Men der er ikke særlig mange rådgivningsfirmaer, der er opmærksomme på open source, så open source-løsningerne overses ofte som en mulighed," mener Mads Nørgaard Madsen.

Selvom en stor virksomhed som IBM internationalt kaster mange penge ind i open source-projekter, så afspejler det sig ikke i IBM Danmark.

Her er man ifølge Mads Nørgaard Madsen stadig meget traditionsbunden til leverandørejet software, hvor Microsoft-produkter spiller en stor rolle.

Derfor har IT Quality udarbejdet en guide til open source-løsninger indenfor forskellige områder som projektstyring, netværks- og systemovervågning, IP-telefoni, CRM samt de mere almindeligt kendte open source-løsninger Firefox, Linux og MySQL.

Open source er ikke kun linux

Guiden skal være med til at åbne danske beslutningstageres øjne for mulighederne med open source og åbne standarder.

Og mulighederne er mere end et valg mellem Linux og Windows.

"Diskussionen om open source og åbne standarder ryger ofte ned til en diskussion om Linux eller Windows. Det er et forkert billede. Der er eksempelvis mange open source-produkter, der kører på Windows. En Windows-konsulent kan sagtens gå ud og finde et open source-produkt, som han kan installere på Windows. Så han er på hjemmebane," siger Mads Nørgaard Madsen.

Handling i stedet for politisk snak

Den megen debat om åbne standarder, især debatten om de åbne dokumentstandarder i form af Open Document Format (ODF) og Microsofts Open Office XML (OOXML), har selvfølgelig øget bevidstheden om åbne standarder.

"Vi hører mange, der snakker om det. Det er selvfølgelig påvirket af politikernes snak om open source og åbne standarder. Men når det kommer til handling, så sker der ikke så meget. Politikernes ord skal trænge ned gennem de offentlige institutioner og udmønte sig i handlinger," mener Mads Nørgaard Madsen.

Men der er lang vej fra politikernes lovprisninger af åbne standarder fra Folketingets høje talerstol og ned til gulvet i offentlige it-afdelinger, hvor den politiske tale skal omformes til implementering af it-løsninger.

Ifølge IT Qualitys erfaringer vælger man konsekvent den sikre, gammelkendte løsning.

"Der er en meget konservativ holdning i Danmark. Der kan selvfølgelig være mange gode grunde til at beholde hvad man har, men man bør i det mindste lave en business case og se på alternativerne," siger Mads Nørgaard Madsen.

Microsoft Guldpartner

IT Quality har igennem halvandet år arbejdet som hvad Mads Nørgaard betegner som en mixed-source virksomhed.

"Der er stadig meget religion om open source, men vi vil gerne løfte det op på et forretningsmæssigt plan. Vores anbefaling er, at man definerer hvilken funktionalitet man har brug for og derefter kigger på produkterne, open source såvel som leverandørejet. Lav en business case på de enkelte produkter og vælg ud fra det." siger Mads Nørgaard Madsen, der ikke er ude på at være open source-evangelist.

"Open source er ikke svaret på alle dine problemer. Der er rigtig mange gode kommercielle produkter på markedet, som det giver god mening at anvende. Vi er Microsoft guldpartner og står bag mange spændende Microsoft-projekter. Exchange er eksempelvis et af vores favorit-produkter. Vi mener ikke, at der er et open source-produkt, der er bedre end det. Men kommer det en dag, vil vi evaluere situationen," siger Mads Nørgaard Madsen.

Netværksovervågning succes for open source

IT Quality har især succes med open source-løsninger, der anvendes til infrastrukturen, mens slutbruger-løsninger er sværere at komme igennem med.

"Det er nemmere med backend-løsninger end slutbrugerløsningerne. Vi har succes med FreeRadius (RADIUS - Remote Authentication Dial-In User Service, red.), Nagios (overvågningssoftware, red.) og også XEN (virtualiseringssoftware, red.). Specielt Nagios er en succes. Der er ret store licensomkostninger ved overvågningsprodukter som IBM's Tivoli og HP's Openview. Nagios benyttes af rigtig mange virksomheder og har været mange år på markedet . Der eksisterer mange open source plugins til Exchange, Active Directory, Cisco og HP. Innovationen på open source-markedet er rigtig spændende," siger Mads Nørgaard Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere