Jeg vil vove den påstand, at hvis vi ikke gør en målrettet indsats for at rette op på den skæve kønsfordeling i it-branchen, hvor 75 procent af alle ansatte er mænd, så bliver det ikke anderledes.
Vi kan tale meget om uddannelsessystemets og virksomhedernes ansvar, men vi skal ikke glemme at sætte fokus på, hvad vi som forældre kan gøre.
Når unge skal vælge uddannelse, er den største rollemodel forælderen af samme køn, fortæller en undersøgelse fra Social Forsknings Instituttet. Det vil sige, at datteren ser op til moderen og sønnen til faderen.
Undersøgelsen viser også, at jo længere uddannelse moren har, desto større er sandsynligheden for, at hendes børn får en lederstilling.
For it-branchen giver dette faktum en ekstra udfordring. Der er ikke mange kvinder i it-branchen, og heraf er kun halvdelen af dem ansat i stillinger, der har at gøre med den tekniske del.
Derfor er der reelt ikke mange mødre, der ved eget eksempel kan inspirere deres døtre til at vælge it-branchen.
Moderen er en af de vigtigste faktorer
En undersøgelse fra Center for Ligestillingsforskning viser, at moderen er den tredje vigtigste faktor for de unges valg af uddannelse, så er det en problemstilling, man skal være opmærksom på.
It-branchen vil alene af ovennævnte årsag sjældent være det oplagte valg for pigerne, og det på trods af, at der er mange gode jobmuligheder, som kan leve op til de unges krav om en spændende, udviklende og international karriere. K
vinderne er stadigvæk tungt repræsenteret i ‘kvindefagene’, og der er derfor en stor sandsynlighed for, at også mange døtre vil vælge denne retning.
Også vores syn på børnenes fritidsaktiviteter, kan være med til at skubbe dem i en retning, der peger væk fra it-branchen.
Gamle dogmer dominerer
Når det handler om børns leg, er det stadigvæk de gamle dogmer, der dominerer; børn der er udenfor og leger er sunde og aktive børn, hvorimod leg foran computeren bliver forbundet med isolation og måske fedme.
Ingen tvivl om, at både børn og voksne har brug for frisk luft og fysisk aktivitet, men det er underligt, at computeren er forbundet med social isolation, når vi ikke er bekymrede over, at vores børn bliver tykke og socialt isolerede, når de læser bøger.
Rent faktisk udvikler børnene mange kvalifikationer foran computeren, som de kan bruge i deres voksenliv.
Samtidig viser undersøgelser også, at børn der spiller computerspil bliver hurtigere til at træffe beslutninger og får trænet evnen til at multitaske.
Og før forældrene bliver alt for indignerede over, at deres børn både er på messenger, ser tv og skriver en stil samtidig, skal de måske tænke på, at det er mange af de samme aktiviteter, som de selv jonglerer med på arbejdet. Børnene er bare endnu bedre til det, fordi de er vokset op med det.
Lad dette være en opfordring til alle os mødre om være åbne over for vores børns brug af it. Vi skal vise positiv interesse, for de er med deres brug af it i gang med at forberede sig på fremtiden.
Annette Stausholm Nielsen er technical executive i IBM Nordic og initiativtager til ‘Teknologi og Piger’-projektet.