Nøgternt set er der ikke noget bemærkelsesværdigt i, at de 30 lande i den økonomiske samarbejdsorganisation OECD har det brugerdrevne internet på dagsordenen ved en konference, der begynder i Ottawa i Canada i dag.
OECD beskæftiger sig nemlig med alt, der har en potentiel indvirkning på vores økonomi og sociale liv.
Og så er det alligevel en særlig og sjælden begivenhed.
Det er således otte år siden OECD – i 1999 – sidst diskuterede it og internettets betydning for økonomien på regeringsplan.
Fra ny økonomi til web 2.0
Det var dengang overskriften hed ’Ny Økonomi’ og de muligheder for OECDs økonomier og samfund, der lå i at få en højere it-båret produktivitet.
Computerworld har spurgt Graham Vickery, chef for OECDs Information Economy Group, hvorfor ministrene nu skal diskutere web 2.0 og det brugerdrevne internet.
”Der sker så mange forandringer lige nu, så tidspunktet er godt. Da vi sidst havde emnet oppe i 1999, bestod Google af tre personer, eBay var lige startet og ingen tænkte på YouTube og My Space eller højhastighedsbredbånd til alle. Nu er de her ting alle steder, og så mener vi tiden er inde til at vurdere, hvad det betyder for økonomien og det sociale liv,” siger Graham Vickery.
Ifølge vurderingerne fra OECD kan web 2.0 allerede nu mærkes i det økonomiske liv.
Det er ikke bare fordi nettet påvirker medieverden meget direkte, og hvor giganter som eksempelvis Robert Murdochs News Corp. satser stort på nettet via opkøbet af My Space. Heller ikke fordi erhverv som freelance journalister og fotografer i stigende grad presses i konkurrencen fra det indhold som internettets brugere stiller gratis til rådighed.
Næh, de største økonomiske påvirkninger her og nu kommer et helt andet sted fra, påpeger Graham Vickery.
”Det oplagte sted at lede efter økonomiske påvirkninger af web 2.0 her og nu er i de erhverv, der producerer it-udstyr, softwareleverandører, producenter af forbrugerelektronik og telesektoren, der leverer bredbåndsforbindelser. Efterspørgslen efter deres produkter og ydelser er meget påvirket af web 2.0,” siger Graham Vickery.
Se på Intel
OECD har anslået, at ikt-sektoren i voksede med seks procent i 2006. Og for hele 2007 ser det – på trods af den såkaldte ’subprime’ krise i USA, også fornuftigt ud.
”Markedet for computerchips er som regel en god ledende indikator for, hvordan det går hele branchen, og det klarer sig rimeligt godt. Intel har for nylig opjusteret deres forventninger til året. Så jeg vil vove pelsen og sige, at 2007 byder på solid vækst over hele linjen. Det blive lige så godt som sidste år, og subprime krisen bør ikke betyde så meget,” siger Graham Vickery.
Men al den opmærksom om web 2.0 ligner et deja-vu fra ny økonomi-dagene?
”Ja, folk stiller det spørgsmål. Man skal se på aktiviteten hos venturekapitalen, som driver meget af udviklingen i markedet. Venturekapitalen boomer i øjeblikket, men det er slet ikke på niveau med det der skete i 2000. Vores vurdering er, at det ikke er nået op på et uholdbart niveau.”
Kreativitet, konvergens og tillid
På dagens konference i Ottawa er diskussionerne centreret om tre emner:
1) Kreativitet – det hænger meget sammen med venturekapitalen, der nærer nye og kreative virksomheder.
2) Konvergens, hvilket vil sige den infrastruktur der skal gøre det muligt at fremme udvikling af for eksempel triple-play løsninger, og endelig
3) Tillid. Hvordan sikrer man, at folk tør handle og agere på nettet uden at blive udsat for phishing og tyveri af identitet? Og hvordan skærmes nettet af for pædofile og andre.
Men hvad er det så ministrene skal levere i den sammenhæng på deres møde i 2008?
”Regeringerne spiller en stor rolle i forhold til at få rammerne på plads for det her. Så vi skal finde ud af, hvilken præcis rolle ministre og regeringer skal have for at vi kan skabe de optimale rammebetingelser på nettet. Det handler om at forberede de næste 10 års udvikling på internettet,” siger Graham Vickery.