Artikel top billede

”Markedet for computerchips er som regel en god ledende indikator for, hvordan det går hele branchen, og det klarer sig rimeligt godt, siger Graham Vickery, chef for OECDs Information Economy Group.

OECD sætter web 2.0 øverst på dagsorden

Interview: I 2008 sætter OECD-landene for første gang det brugerdrevne net på dagsordnen til et ministermøde.

Nøgternt set er der ikke noget bemærkelsesværdigt i, at de 30 lande i den økonomiske samarbejdsorganisation OECD har det brugerdrevne internet på dagsordenen ved en konference, der begynder i Ottawa i Canada i dag.

OECD beskæftiger sig nemlig med alt, der har en potentiel indvirkning på vores økonomi og sociale liv.

Og så er det alligevel en særlig og sjælden begivenhed.
Det er således otte år siden OECD – i 1999 – sidst diskuterede it og internettets betydning for økonomien på regeringsplan.

Fra ny økonomi til web 2.0

Det var dengang overskriften hed ’Ny Økonomi’ og de muligheder for OECDs økonomier og samfund, der lå i at få en højere it-båret produktivitet.

Computerworld har spurgt Graham Vickery, chef for OECDs Information Economy Group, hvorfor ministrene nu skal diskutere web 2.0 og det brugerdrevne internet.

”Der sker så mange forandringer lige nu, så tidspunktet er godt. Da vi sidst havde emnet oppe i 1999, bestod Google af tre personer, eBay var lige startet og ingen tænkte på YouTube og My Space eller højhastighedsbredbånd til alle. Nu er de her ting alle steder, og så mener vi tiden er inde til at vurdere, hvad det betyder for økonomien og det sociale liv,” siger Graham Vickery.

Ifølge vurderingerne fra OECD kan web 2.0 allerede nu mærkes i det økonomiske liv.

Det er ikke bare fordi nettet påvirker medieverden meget direkte, og hvor giganter som eksempelvis Robert Murdochs News Corp. satser stort på nettet via opkøbet af My Space. Heller ikke fordi erhverv som freelance journalister og fotografer i stigende grad presses i konkurrencen fra det indhold som internettets brugere stiller gratis til rådighed.

Næh, de største økonomiske påvirkninger her og nu kommer et helt andet sted fra, påpeger Graham Vickery.

”Det oplagte sted at lede efter økonomiske påvirkninger af web 2.0 her og nu er i de erhverv, der producerer it-udstyr, softwareleverandører, producenter af forbrugerelektronik og telesektoren, der leverer bredbåndsforbindelser. Efterspørgslen efter deres produkter og ydelser er meget påvirket af web 2.0,” siger Graham Vickery.

Se på Intel

OECD har anslået, at ikt-sektoren i voksede med seks procent i 2006. Og for hele 2007 ser det – på trods af den såkaldte ’subprime’ krise i USA, også fornuftigt ud.

”Markedet for computerchips er som regel en god ledende indikator for, hvordan det går hele branchen, og det klarer sig rimeligt godt. Intel har for nylig opjusteret deres forventninger til året. Så jeg vil vove pelsen og sige, at 2007 byder på solid vækst over hele linjen. Det blive lige så godt som sidste år, og subprime krisen bør ikke betyde så meget,” siger Graham Vickery.

Men al den opmærksom om web 2.0 ligner et deja-vu fra ny økonomi-dagene?

”Ja, folk stiller det spørgsmål. Man skal se på aktiviteten hos venturekapitalen, som driver meget af udviklingen i markedet. Venturekapitalen boomer i øjeblikket, men det er slet ikke på niveau med det der skete i 2000. Vores vurdering er, at det ikke er nået op på et uholdbart niveau.”

Kreativitet, konvergens og tillid

På dagens konference i Ottawa er diskussionerne centreret om tre emner:

1) Kreativitet – det hænger meget sammen med venturekapitalen, der nærer nye og kreative virksomheder.

2) Konvergens, hvilket vil sige den infrastruktur der skal gøre det muligt at fremme udvikling af for eksempel triple-play løsninger, og endelig

3) Tillid. Hvordan sikrer man, at folk tør handle og agere på nettet uden at blive udsat for phishing og tyveri af identitet? Og hvordan skærmes nettet af for pædofile og andre.

Men hvad er det så ministrene skal levere i den sammenhæng på deres møde i 2008?

”Regeringerne spiller en stor rolle i forhold til at få rammerne på plads for det her. Så vi skal finde ud af, hvilken præcis rolle ministre og regeringer skal have for at vi kan skabe de optimale rammebetingelser på nettet. Det handler om at forberede de næste 10 års udvikling på internettet,” siger Graham Vickery.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere