Enhedslistens folketingskandidat Johanne Schmidt-Nielsen inviterer nu Justitsminister Lene Espersen (K) til et lynkursus i at omgå logningsbekendtgørelsen.
Det sker efter, at ministeren i et svar på et paragraf 20 spørgsmål fra Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt fortæller, at hun ikke har kendskab til, på hvilke punkter dataloger, it-uddannede og ingeniører er i stand til at omgå logningsbekendtgørelsen.
"Hun har jo svaret, at hun ikke har styr på lovgivningen. Og jeg synes det er foruroligende, at vores justitsminister ikke har styr på en bekendtgørelse som er så indgribende i borgeres frihed," siger Johanne Schmidt-Nielsen.
Nemt at undgå logning
Derfor inviterer Johanne Schmidt-Nielsen nu Lene Espersen på et kursus i at omgå lognings- bekendtgørelsen.
"Så hun kan forstå, at det altså ikke kun er ingeniører som kan komme omkring overvågningen," siger Johanne Schmidt-Nielsen.
Johanne Schmidt-Nielsen mener, at lognings-bekendtgørelsen er et ineffektivt redskab mod terror. Med mindre man er villige til at overvåge al kommunikation, herunder også samtaler på cafeer og på gaden, fortæller hun.
Hvis justitsministeren siger ja til Enhedslistens tilbud, kommer pensum ifølge Johanne Schmidt-Nielsen til at bestå af betjening af Hotmail og Gmail, samt indkøb af taletidskort i den lokale kiosk.
"Jeg kan også vise hende, hvordan man går ned i en kiosk, køber et taletidskort, og sender en sms som ikke er overvåget," siger Johanne Schmidt-Nielsen.
Kan selv omgå logningen
Johanne Schmidt-Nielsen er nemlig selv i stand til at omgå den omstridte logningsbekendtgørelse. Og når den kan omgås ved at bruge web-baserede emailtjenester som Hotmail eller Gmail, mener hun ikke at det kræver en høj uddannelse at undgå at blive logget.
Johanne Schmidt-Nielsen mener at den er så nem at undgå, at børn fra omkring 10-års alderen kan finde ud af det.
"Jeg tror ikke, jeg er den bedste til det, men jeg kan. Og hvis selv jeg kan omgå den, så tror jeg der er ret mange der kan," siger Johanne Schmidt-Nielsen.
Morten Messerschmidts paragraf 20-spørgsmål til justitsministeren:
Vil ministeren redegøre for sin holdning til, at 54 procent af dataloger og it-uddannede ingeniører i en undersøgelse foretaget af IDA kan svare ja til, at de kan omgå den logning, der er et led i regeringens kamp mod terror, og hvad agter ministeren at foretage sig for at øge sikkerheden?
Svar fra justitsministeren
Jeg har ikke nærmere kendskab til den undersøgelse, som der henvises til i spørgsmålet, herunder i forhold til hvordan og på hvilke punkter dataloger og it-uddannede ingeniører mener at kunne omgå bestemmelserne i logningsbekendtgørelsen.
Formålet med reglerne om logning er som bekendt at forebygge og opklare meget alvorlig kriminalitet, og jeg har derfor meget vanskeligt ved at forestille mig, at dataloger og it-uddannede ingeniører generelt skulle have et ønske om at forsøge at omgå reglerne på dette område.
Det skal i den forbindelse også bemærkes, at det i sig selv vil kunne give anledning til at øge politiets opmærksomhed på en person, hvis politiet under efterforskning af en konkret sag konstaterer, at den pågældende har forsøgt at omgå reglerne om logning.