Der bør blive stillet større krav til leverandørerne af ESDH-systemer, når den nuværende aftalespcifikation FESD1 bliver afløst af FESD2.
Sådan lyder vurderingen fra lektor Helle Zinner Henriksen fra Institut for Informatik på Handelshøjskolen i København.
Hun mener, man i højere grad bør satse på større leverandører.
"Det er frygteligt politisk ukorrekt for vil jo også gerne støtte de mindre leverandører, så de kan blive større," siger hun.
Men hun forklarer, at flere af de store aktører har været på markedet længe og bedre kender kundernes behov.
Meldingen kommer efter, at flere myndigheder har store problemer, fordi leverandøren Software Innovation har haft svært ved at levere det lovede.
Direktør bakker op
Administrerende direktør Hans Iakob Estrup fra Fujitsu Services, der på trods af selskabets store markedsandel på det kommunale marked, ikke kom med i FESD 1, forklarer at kravene til at lave ESDH-løsninger i dag er utrolig høje.
Derfor må FESD være ekstra opmærksom på, hvilke leverandører der vælges i næste udbud.
"De små leverandører har ingen chance. Fordi projekterne er så komplekse. En leverandør skal have økonomisk tyngde og kompetence. Det gælder både i den udviklingsmæssige og leverancemæssige del," siger han.
FESD-toget kører videre
Helle Zinner vurderer dog ikke, at de nuværende problemer med implementeringer vil afskrække andre myndigheder fra at gå ind i FESD 2, men peger på, at firmaer der kommer galt af sted bliver afløst af andre.
"Problemerne bliver glemt. En uheldig virksomhed er dog ude fremover, men så kommer der en anden ind." siger hun.
Ændringer i FESD 2
Direktøren for Fujitsu, Hans Iakob Estrup, er bekymret for, at FESD-ledelsen i næste udbud vil bygge omfattende kravspecifikationer op.
"Der er stor forskel på ESDH-behovene mellem det kommunale og statslige," siger han.
Han vurderer, at det er mere fornuftigt at lave fælles løsninger på kommunalområdet, mens for eksempel ministeriernes behov er vidt forskellige.
"Og stiller FESD alt for specifikke krav, så det ender med at brugerne måske kun benytter 40 procent af funktionaliteten." siger han.
Derfor mener han også at FESD 2 skal have mere fokus på leverandører med gode referencer og en høj leverancekvalitet, samt en opsplitning mellem stat og kommune.
Forskellige behov
Det anerkender kontorchef Lars Frelle-Petersen fra Den Digitale Taskforce under Projekt Digital Forvaltning, der står for FESD.
"Det er stor forskel på statslige og kommunale behov. Desuden er meget vigtigt, at man ikke bare skal fylde alle de krav på, som man kan finde på." siger Lars Frelle Petersen.
Men kontorchefen afviser tanken om at satse på større leverandører.
Tidsplanen for FESD 2 ligger endnu ikke helt fast.