Open source-stifter: GPL 3 forsinker open source

Tema: Da Eric S. Raymond tog initiativ til open source-bevægelsen var det for at lægge en dæmper på den fanatiske stemning, der herskede blandt de frie software-grupperinger.

Når debatemnet er open source, er det tydeligt, at det handler om meget mere end, hvad der er mest fordelagtigt eller hvad, der giver brugeren størst fleksibilitet.

For mange er det en religion, noget de benhårdt holder fast ved uanset hvor saglige modargumenter, der kommer på banen.

"Mange i bevægelsen og især undergruppen fri software kan lide at være en del af noget større. For mange er det første gang, det sker. Den typiske hacker har ikke nogen stærk egen-identitet. Det er derfor, de bliver så glade over at finde en bevægelse, som de kan føle sig rigtig engagerede i," siger Eric S. Raymond i et interview med ComputerSweden.

Skulle køles ned

"Det her var netop en af de ting, som den oprindelige open source-kampagne var til for, netop at forsøge at køle det hele ned og få et mere rationelt ræsonnement på banen.

Den frie softwarebevægelse forbindes altovervejende med Richard Stallman, som står i spidsen for Free Software Foundation.

Organisationen blev dannet i 1985 og står blandt andet bag Gnu-projektet, som handler om et åbent operativsystem, og GPL, som er den mest velkendte licensform for fri software og åben kildekode.

Mest anvendt er GPL version 2, som kom i 1991.

I slutningen af juni kom version 3, som blandt andet skal gøre det sværere for virksomheder som Microsoft at indgå licensaftaler om open source-produkter som den med Novell om Suse Linux i november 2006.

GPL version 3 har været genstand for megen debat, siden den blev klar.

Ikke nødvendigt med reguleringer

"Problemet med GPL version 3 er, at den medvirker til at forsinke udbredelsen af open source. Men når vi ikke rigtig forstod, hvordan det fungerede, var det måske bare en fin trade-off. De seneste 10 år har vist, at det ikke er nødvendigt med reguleringer, økonomien sørger for, at open source-projekterne bliver holdt åbne".

"Derimod ville det være kedeligt, hvis communitiet blev delt på grund af det her. Derfor er der behov for GPL, så vi kan undgå en borgerkrig".

Eric S. Raymond dannede Open Source Initiative i 1998, året efter at hans ideer kom ud via skriftet The Cathedral and the Bazaar. For ti år siden var han imponeret af Linux og internet.

"Hvad gør størst indtryk på dig i dag?"

"Jeg synes stadig, at Linux og internettet er ganske fantastisk. Men jeg er også forbløffet over den kreative måde, vi anvender vore nye kommunikationskanaler på. Blogs er blevet en vigtig del af journalistikken. Der er også en stigende tendens til, at open source-udviklere flytter kommunikationen fra mail til IRC. Folk brugte slet ikke teknikken på den måde for 10 år siden.

Derimod er Erik S. Raymond forundret over, at det er gået så langsomt med de store open source-projekter.

"Jeg havde forventet, at der ville være en open source-virksomhed på Fortune 200, men ikke at det ville være IBM. Og jeg havde også forventet at vi ville se flere store eller mellemstore virksomheder som Red Hat, end hvad der reelt er kommet frem," siger han.

Oversat af Birte Matsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere