Artikel top billede

DK-CERT: Angribere går efter Internet Explorer

En usikker Internet Explorer har større risiko for at blive ramt af skadelige websider end en usikker Firefox, skriver Shehzad Ahmad, leder af DK-CERT, i sin månedlige klumme.

Hvilken browser er mest risikabel at bruge?

En Internet Explorer med 36 sårbarheder, eller en Firefox med 61? Det er et af de spørgsmål, som en undersøgelse fra The Honeynet Project forsøger at besvare.

Undersøgelsen blev udført med såkaldte honeyclients. Det er et sæt virtuelle maskiner, der blev sat til at besøge godt 30.000 websteder, som var mistænkt for at indeholde skadelig software.

Maskinerne kørte en Windows XP SP2 uden sikkerhedsopdateringer.

Formålet var at se, hvor ofte de blev ramt af skadelige programmer, der udnytter sårbarheder i browseren og styresystemet.

Tre sårbare browsere

For at sammenligne browsersikkerheden lod forskerne maskinerne besøge webstederne med henholdsvis Internet Explorer 6 SP2, Firefox 1.5.0 og Opera.

Alle browserne havde sårbarheder, der gjorde det muligt at afvikle programkode på dem.

Det noget overraskende resultat: Internet Explorer blev ramt knap 200 gange.

Firefox, som altså havde flere sårbarheder, blev ramt nul gange. Det samme gjaldt Opera, som imidlertid havde meget få sårbarheder.

Så en meget sårbar Firefox er altså mere sikker end en mindre sårbar Internet Explorer.

Undersøgelsen viser, at hackerne koncentrerer deres indsats på områder, hvor der er størst chance for gevinst.

Selvom der i en bestemt udgave af Firefox er flere sårbarheder end i Internet Explorer, er der langt færre brugere af den alternative browser.

Derfor kan det bedre betale sig for hackerne at skrive angrebsprogrammer, der udnytter sårbarhederne i Internet Explorer.

Rettelser virker

Men nu vil jeg ikke anbefale, at man bruger en sårbar Firefox i stedet for Internet Explorer.

Undersøgelsen har nemlig en anden vigtig pointe: Sikkerhedsrettelser virker.

Forskerne lod deres testmaskiner udstyre med alle relevante sikkerhedsrettelser og opdateringer, hvorefter de igen besøgte de farlige websteder med Internet Explorer.

Resultat: Ikke en eneste webside formåede at overtage browseren.

Så konklusionen er: Hold dit system opdateret.

Det beskytter mod kendte og rettede sårbarheder. Hvis du vil beskyttes mod de ukendte, kan det være en god ide at prøve en alternativ browser.

DK-CERT (www.cert.dk) er det danske Computer Emergency Response Team. I samarbejde med tilsvarende CERT'er over hele verden indsamler DK-CERT information om internetsikkerhed. DK-CERT udsender advarsler og tager imod anmeldelser af sikkerhedsrelaterede hændelser på internettet.

DK-CERT's leder, Shehzad Ahmad, opdaterer den sidste fredag i hver måned Computerworlds læsere med de seneste tendenser inden for it-sikkerhed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere