Artikel top billede

Nye webbaserede tv-stationer som Joost benytter peer-to-peer teknologi for at holde forbruget af båndbredde nede.

Web-tv dræner internettet for båndbredde

Nettet er langsomt på vej til at blive kvalt i data fra web-tv, siger en analytiker. Herhjemme tager TDC medie-panikken med ophøjet ro.

I takt med, at online-tv-stationerne skyder op i et rasende tempo, slår analyseselskabet ABI Research alarm.

Selskabet hævder, at hvis udviklingen fortsætter med de mange tv-stationer, så vil nettet muligvis bukke under for de mange streamede videoklip, hvis ikke båndbredderne bliver udvidet.

"Upload-båndbredden bliver nødt til at blive udvidet ellers bliver internetudbyderne dræbt, især når HD-programmerne bliver standard," siger forskningschef Stan Schall fra ABI til internetavisen Ars Technica.

Han foreslår, at tv- og kabel-selskaberne går over til IP-tv, hvor streamingen foregår i lukkede netværk dedikeret til IP-tv'et, der ofte kommercielt spiller sammen med internetadgang med højhastighed og IP-telefoni i en såkaldt triple play løsning.

Forbruger båndbredde som aldrig før

Netværksselskabet Cisco vurderer over for Computerworld USA, at den nuværende internet-trafik vil være firdoblet i 2011 hovedsageligt på grund af net-tv.

Selskabet anslår, at en tredjedel af den nuværende net-trafik bliver genereret af web-tv-stationer.

Alene amerikanske webbaserede tv-stationer sender på én måned samme mængde data igennem kablerne, som der blev sendt over internettet i hele år 2000.

Tortur i det 21. århundrede

Stan Schall fra ABI forudser, at internetudbyderne vil opleve det 21. århundrede som ren tortur, hvis ikke de begynder at gøre sig klar til de nye tider – som trods alt har været her i nogle år.

En løsning på problematikken kunne være at benytte peer-to-peer-teknologi, hvor brugerne udnytter hinandens båndbredde til at modtage net-tv. Teknikken bag peer-to-peer er relativt gammel og velafprøvet i eksempelvis fildelingstjenester som Napster og Kazaa.

Nye webbaserede tv-stationer som Joost og Zattoo benytter allerede peer-to-peer teknologi for at holde båndbredde-forbruget nede.

Ingen alarmklokker ringer i Danmark

Hos den danske telegigant TDC i Nørregade anser man dog ikke peer-to-peer tv for at være den eneste holdbare løsning i længden, da datatrafikken ude hos slutbrugerne næsten ikke vil være ændret via denne løsning.

Teleselskabet er heller ikke urolig for, at internettet langsomt bliver kvalt af de mange web-stationer.

"Internettet er blevet spået kvalt mange gange. Og jeg tror heller ikke, det sker denne gang. Det er dog klart, at vi holder øje med udviklingen og er parat til kapacitetsudvidelse, hvis det skulle blive nødvendigt," forklarer afdelingschef Steen Krogh Nielsen fra TDC Fastnet Norden.

Udfordring med støvede tv-programmer

Sidste uges lancering af BBC's iPlayer, hvor folket på de britiske øer kan se ned i BBC-arkiverne via nettet, har skærpet opmærksomheden omkring kapacitetsproblemer på nettet.

I Danmark er DR er på vej med et lignende tiltag, hvilket dog heller ikke får TDC til at ryste på hænderne.

"Der ligger helt sikkert en stor udfordring i overgangen fra broadcast til unicast, hvor alle ser forskellige programmer på forskellige tidspunkter. Det kræver alt andet lige større kapacitet, og for os handler det derfor om at finde en balance mellem boradcast og unicast, så seerne stadig kan se med i en god kvalitet," slutter Steen Krogh Nielsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere