Pletskud fra Sony Ericsson

Med mobiltelefonen og lommecomputeren P800 har Sony Ericsson oppet sig. Der er kælet for detaljerne, og de mange funktioner kan faktisk bruges til noget. Telefonen kan benyttes som musik- og videoafspiller, og den rummer de fleste af de faciliteter, man kender fra andre lommecomputere - inklusive spil. Vi har testet P800 sammen med den nye Opera-browser, der kan læse stort set alle hjemmesider

En fornøjelse

Lad det være sagt med det samme: Det har været en fornøjelse at teste Sony Ericssons nye smartphone, den kombinerede mobiltelefon og lommecomputer med navnet P800.

Her er tale om et produkt, hvor man tilsyneladende har insisteret på først at sende det på markedet, når det virker.

Det kostede godt nok en lang forsinkelse og udsatte Sony Ericsson for spot og hån, fordi prototypen af P800 allerede blev præsenteret på CeBIT-messen for snart et år siden.

Men pionerkøberne kan glæde sig over, at telefonen bare virker, uden at det er nødvendigt med softwareopdateringer.

P800 rummer stort set al den teknologi, man kan tænke sig at putte i en mobiltelefon. Brugeren oplever derfor meget få begrænsninger. Hvad der ikke følger med telefonen, kan man downloade fra nettet og installere. Telefonen understøtter Java-programmer, så der er frit valg på alle hylder.

I princippet i hvert fald - for udvalget er endnu ikke stort. Men Sony Ericsson underskriver i øjeblikket aftaler med de tunge drenge i IT-verdenen, senest IBM, om tilpasning af applikationer til P800.

Telefonen, der kan bruges i GSM-netværk over hele verden, er baseret på styresystemet Symbian 7.0, og generelt er den hurtig på aftrækkeren. Selv tunge mediefiler håndterer den uden nævneværdig ventetid.

Sony Ericsson P800 måler 117 x 59 x 27 millimeter, og den vejer 158 gram med tastaturet, som kan pilles af - hvorefter man kan boltre sig på den store, trykfølsomme farveskærm.

På nettet med Opera

Hvis telefonens indbyggede browser, der understøtter WAP 2.0, HTML, XML og cHTML, forekommer en anelse spinkel, kan man nu downloade en mere potent browser fra det norske firma Opera.

Browseren hentes ned på en pc. Med et dobbeltklik bliver programmet installeret på mobiltelefonen, enten via en USB-port forbundet til den bordholder, cradle, der følger med telefonen, et datakabel eller via infrarød port.

Opera-browseren er mere intelligent end standardbrowseren. Den forstår at læse betydeligt flere websider, og den gør det hurtigere.

Hemmeligheden ligger i Small-Screen Rendering, der netop fortolker hjemmesider uanset scripts og frames til de små skærme.

Grafikker og billeder komprimeres, så de passer til skærmens bredde, og i virkeligheden behøver man sjældent at scrolle horisontalt. Så kan man nøjes med at scrolle nedad med det lille Jog Dial-hjul på siden af telefonen.

P800 er et avanceret kommunikationscenter, der både understøtter SMS, EMS (en ikke særlig udbredt type billedbeskeder), multimediebeskeder (MMS) samt e-mails via POP3 eller IMAP. Med GPRS-data kan telefonen automatisk tjekke e-mails med faste intervaller.

Man kan også nemt synkronisere P800 med Outlook eller Notes fra pc'en, og telefonen læser forbavsende hurtigt eventuelle vedhæftede filer. Det kan være Word-, Excel-, Powerpoint- eller PDF-dokumenter, men programmer til understøttelse af andre formater vil man kunne hente på nettet.

Man kan dog ikke redigere i de vedhæftede filer - kun læse. Det er noget af en begrænsning, men fil-læseren er stadig et nyttigt værktøj.

Kamera og spil

På bagsiden af P800 sidder linsen til et digitalkamera, der optager stillbilleder i VGA-format, altså i en opløsning på op til 640 x 480 pixels med 24 bit farver. Kvaliteten er ikke overbevisende - de fleste af de billeder, vi tog, blev uskarpe, men de kan sagtens bruges til MMS-beskeder eller til at vedhæfte en e-mail for at viderebringe en stemning.

Når man spiller, sker det i bredformat.
Telefonen har en indbygget hukommelse på 16 megabyte RAM og 16 megabyte flash-hukommelse, hvoraf de 12 er til rådighed for brugeren. Dertil kommer, at P800 kan udstyres med et lille Memory Stick Duo hukommelseskort. Et kort med 16 megabyte følger med.

Hukommelsen kan eksempelvis bruges til billeder, MP3-filer og videoklip, som P800 uden tøven afspiller. Man kan også hente spil på nettet - og det er ikke hvilke som helst spil, der er tilgængelige.

På en af de to medfølgende cd'er ligger for eksempel Men in Black, der er et ret avanceret actionspil, der udnytter hele skærmen på 208 x 320 pixels med dens 4.096 farver og sender høj musik ud gennem højttaleren.

Med den lille pind, der følger med til den trykfølsomme skærm, skal man skyde på fjenden, mens man bevæger sig igennem gangene i en stor bygning. Meget overbevisende.

Den eneste begrænsning ved telefonen synes nærmest at være datahastigheden via GPRS, der endnu er irriterende langsom (max 40 kilobit/sekund), hvis man vil hente ting på internettet.

Men Sony Ericsson lader til at være klædt godt på den næste generation af mobiltelefoni, UMTS, hvor datahastighederne når op på 384 kilobit i sekundet.

P800 koster lige under 6.000 kroner uden abonnement. Til gengæld kan man spare at købe en lommecomputer, for P800 har de fleste af funktioner, man forventer fra en PDA - og så kan man endda bruge den som telefon.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere